Звездни Цивилизации

четвъртък, 11 април 2024 г.

 КЪДРАВОТО ЗЕЛЕ – СУПЕРХРАНАТА, КОЯТО ЛЕКУВА ОНКОЛОГИЧНИ БОЛЕСТИ



За броколито, цветното и белокочанното зеле са изказани много хвалебни думи. Но родоначалник на това семейство е къдравото зеле (кале).
Понякога наричат този вид зеле брункол или грункол. То едновременно е и зеле и листен зеленчук. Според специалисти къдравото зеле е по-близо до диворастящото зеле и затова на него се пада правото да бъде родоначалник на зеленчуците от семейство зелеви. Нито една страна не може да се нарече родина на този зеленчук. В Германия зелето кале се смята за френско, в Англия – за сибирско или шотландство, в Холандия – за немско зеле. В Щатите смятат, че къдравото зеле е дошло от Русия.
Къдравото зелре може да оцелее и в най-екстремалните условия.
То се смята за лидер по полезни вещества, нужни за човешкия организъм. Къдравото зеле съдържа – пълноценни белтъчини, които съдържат всичките незаменими аминокиселини, които се усвояват лесно от организма, омега-3 мастни киселини, естествените активни витамини А и С, калций, много магнезий, глюкорафанин, който е предшественик на сулфорафана, който има антиканцерогенно и антибактериално въздействие, и индол-3-карбинол, който блокира растежа на раковите клетки.
Къдравото зеле е полезно за:
Попълване дефицита от белтъчини във вегетарианското хранене;
За отстраняване недостига на калций;
Като източник на антиоксиданти;
За запазване на зрението;
Като общоукрепващо средство и нискокалоричен диетичен продукт.
Днес учените внимателно изучават свойствата на къдравото зеле и признават, че то е полезно в лечението на онкологични болести, химически отравяния и очни болести.
При обработката жилките се отстраняват, защото са твърди, и се употребяват само листата. С тях може да се украсяват зеленчукови салати, но може да се смелят в чопър. Листата на къдравото зеле се съчетават добре с доматите, зеления лук и младия чесън, ядките, босилека, целината и магданоза.
Къдравото зеле може да се задуши с месо или пушени продукти, например бекон.
Рецепта: задушават се месо, листа къдраво зеле, картофи, зелен лук, черен пипер и мускатов орех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар