Звездни Цивилизации

понеделник, 5 август 2024 г.

 ВЕДНАГА ДА БЪДЕ СПРЯНА РЕКЛАМАТА НА КРЕНВИРШИ!



ДОКОГА ТЕЛЕВИЗИИТЕ ЩЕ РЕКЛАМИРАТ  ТОЗИ ВРЕДЕН ПРОДУКТ? НЕКА БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ И ДРУГИТЕ КОМПЕТЕНТНИ ОРГАНИ ДА ПОДВЕДАТ РЕКЛАМИРАЩИТЕ МЕДИИ ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОДВЕЖДАЩА РЕКЛАМА НЕ САМО НА  ЕДИН ВРЕДЕН ЗА ЗДРАВЕТО ПРОДУКТ, НО И НА ЧИСТ ФАЛШИФИКАТ!

Медици и специалисти по храненето са единодушни – който държи на здравето си, трябва да изключи от менюто си кренвиршите. Те не са истински месен продукт!

КАКВО СЪДЪРЖАТ

Всеки десети кренвирш във Великобритания съдържа смъртоносния вирус на хепатит Е. Тази рядка форма на хепатита предизвиква неспасяемо увреждане на черния дроб.

Медици препоръчват на хора, страдащи от панкреатит или други заболявания на задстомашната жлеза, веднъж завинаги да изключат от менюто си кренвиршите, за които еднозначно е доказано, че почти не съдържат месо; това важи и за страдащи от стомашно-чревни заболявания, тъй като за да маскират липсата на месо в кренвиршите, производителите влагат в тях много подправки, усилватели и подобрители на вкуса, оцветители, ароматизатори, сгъстители и напълнители. Тези компоненти повишават риска от алергични заболявания и нарушават работата на стомашно-чревния тракт. Добавките могат да предизвикат привикване. Защото изкуствените добавки имат за цел на потребителя да хареса вкусът. Така се развива хранителна зависимост. Нерядко хората започват да търсят само този продукт.

Ярко-розовите кренвирши показват, че в тях се съдържа голямо количество оцветители. Тъмният им цвят означава много консерванти. Нормалните кренвирши, които съдържат месо, имат сивкав цвят.

Ако кренвиршите са се сбръчкали или издули, значи съдържат голямо количество карагенан, който е причинител на алергии. Ако водата,  в която сте варили кренвиршите, е оцветена, по-добре не ги яжте.

Българските производители често тъпчат кренвиршите с много нишесте. За да проверите дали го съдържат, разрежете един кренвирш и капнете на разреза капка йод, ако мястото посинее, значи продуктът съдържа много нишесте, а месо почти няма.

Освен това кренвиршите могат да съдържат хрущяли и кожи от птици, соев белтък, кости. Във филм по една чужда телевизия видяхме как в котела, в който се забърква масата за кренвиршите, се добавя и огромен блок от черна маса, който се оказа пера от птици...

Крайно е време е производителите на кренвирши да бъдат подведени под съдебна отговорност за производството на храни менте и да отговарят пред българското законодателство.

Потребителят често няма представа от съдържанието на продукта, който купува, не е наясно и с изискванията на Българския държавен стандарт, затова тук е важна оценката за тази продукция от експерти и специалисти, служители в лаборатории, които да извършат съответните проверки и ръководейки се от професионалните си знания, да разяснята на купувачите и производителите изискванията, според които трябва да се произвеждат кренвиршите. И да потърсят отговорност от безотговорните производители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар