Звездни Цивилизации

четвъртък, 3 март 2016 г.

КОКА КОЛАТА – МЪРТВА ВОДА, ОТРОВА СЪС ЗАБАВЕНО ДЕЙСТВИЕ
 


Фосфорната киселина, която кока колата съдържа, може да причини ерозия на слизестата обвивка на стомаха. Тази киселина извежда калция от костите и с времето, ако продължите да пиете кока кола, може да се разболеете от остеопороза – заболяване, свързано с намаляване плътността и здравината на костите, които стават “чупливи”. Днес дори хората на 40 години са застрашени от остеопороза. Ако пуснете един нокът във фосфорна киселина, той напълно ще се разтвори.


Фосфорната киселина нарушава работата на черния дроб и променя киселинно-алкалния баланс в бъбреците.


Недостигът на калций в организма също повишава вероятността от хипертония – повишено кръвно налягане, гингивит (възпаление на венците), пародонтоза (системно поразяване на пародонта). Недостигът от калций може да е една от причините за падането на зъбите.


Още един компонент на кока колата е царевичният сироп, който може да причини ерозия на емайла на зъбите и до затлъстяване. Захарта разтваря емайла на зъбите и влошава състоянието на устната кухина.


Една малка кутия кока кола съдържа 130 калории и осем чаени лъжички захар. Още щом я изпиете, нивото на кръвната ви захар рязко скача, повишава се и нивото на инсулина. Излишната захар черният дроб превръща в мазнини, които се отлагат в мастните депа на нашето тяло.


Един час след като сте изпили кока колата, вие усещате вялост и раздразнение – нивото на кръвната ви захар е паднало.


Преди да изпиете тази кутийка кока кола, помислете дали си струва да изпитате това минутно удоволствие, а впоследствие да увредите здравето си.

Колата се смята за една от най-лошите напитки, които можете да приемете, заради високото съдържание на захар. Това допълнително се усложнява от кафеина.

Виж още: 9 неочаквани приложения на Кока-Кола

Ето как Колата ви се отразява.

Първите 10 минути:

Когато отпиете, захарното съдържание навлиза в системата ви. Не една, а 10 лъжички! Ако хапнете толкова много захар, ще повърнете. При Колата обаче това не се случва заради фосфорната киселина, която убива този сладникав вкус.

След 20 минути:

Кръвната захар повдига рязко нивото на инсулин. Когато течността влезе в черния дроб, той започва да я превръща в мазнини.
След 40 минути:

Абсорбирането на кафеина е приключило. Кръвната ви захар се покачва, зениците се разширяват. В резултат на това черния дроб ще генерира и изхвърли още мазнини и захар в кръвта. Рецепторите на аденозин в мозъка се блокират. Това от своя страна намалява сънливостта и умората.

След 45 минути:

Допаминът – хормонът на щастието – започва да се произвежда в мозъка. Когато пиете Кола, неговите нива се увеличават. Това задейства онази част от мозъка, отговорна за удоволствията. Хероинът действа на същия принцип.

След 1 час

Фосфорната киселина обединява в едно калция, магнезия и цинка в храносмилателната ви система. Това ускорява метаболизма на тялото ви. Изкуствените подсладители пък ще принудят пикочната система да изхвърли калции, вместо съответните азотни отпадъчни продукти.

Диуретичните свойства на кафеина пък ще ви карат да ходите доста често до тоалетната. По този начин ще изхвърлите цинка и магнезия.

Всичко това може да доведе до кафеиново предозиране. Именно поради тази причина е важно да приемаме Кола в умерени количества, за да избегнем отрицателните ефекти на захарта, фосфорната киселина и кафеина.

Какво излиза? Колата засяга цялото ни тяло, включително едни от най-важните ни органи – черния дроб и мозъка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар