Звездни Цивилизации

вторник, 14 май 2024 г.

 КОИ ХРАНИ И НАПИТКИ ИЗСМУКВАТ ЕНЕРГИЯТА НИ



Има храни и напитки, които ни дават възможност да се почувстваме добре, но има и такива, които отнемат енергията ни.

1. Пакетираните чайове. Те съдържат много танини. Засега те не са проучени докрай. От една страна, те влияят на аромата на чая и активизират вкусовите рецептори, от друга страна, те са стимулатор, който взаимодейства с кофеина в чая и имат съдосвиващи свойства. Някои хора понасят танина нормално, но при други той може да предизвика сърцебиене. 

В пакетираните чайове, които са второкачествени, се съдържат оцветители, които натоварват черния дроб.

2. Кафе. То има съдосвиващо и спазматично действие.  В някакъв смисъл то ускорява работата на организма, принуждава сърцето да бие по-бързо, но след това настъпва спад в силите. Известно време след употребата на кафе човек отново иска стимулация – поредната чашка. Освен това то обезводнява организма, което се отразява негативно върху самочувствието на човека.

3. Газирани напитки. Те съдържат много захар и съмнителни вкусови добавки: оцветители, ароматизатори, консерванти и всякакъв друг вид химия. Вредата от една порция газирана напитка не е голяма, но ако се употребяват системно, е гарантирана зависимостта от тях и натоварванията на бъбреците и черния дроб.

4. Изделия от брашно. Те са прости въглехидрати, които освен брашно съдържат захар, растително или краве масло, в лошия случай – палмово масло или други вредни мазнини. Тези продукти са тежка храна, която изисква от организма много енергия за преработването им. Изделията от брашно не съдържат витамини и микроелементи, но съдържат много калории.

5. Готовите закуски. Те имат висок гликемичен индекс, увеличават кръвната захар в организма, което води до натоварване на панкреаса. В началото глюкозата в кръвта се вдига, след това настъпва силен спад. За да се компенсира излишъкът от глюкоза, се изработват хормоните глюкагон и глюкокортикоиди; високото им ниво води до образуването на хипогликемична яма. 

Когато употребяваме готови закуски – например кроасани, баници и пр., ние смятаме, че до обяд ще бъдем заредени с енергия, но получаваме обратния ефект. Настъпва спад в силите ни след като се нормализира кръвната захар.

6. Алкохолът. От една страна, той отвлича човека от проблемите му, помага му да се отпусне, но този положителен ефект не продължава дълго. Алкохолът не съдържа белтъчини, витамини и минерални вещества. От него няма никакъв „хранителен“ смисъл. Освен това той влияе токсично върху невроните на мозъка и пречи в тях да постъпи кислородът. 

Червеното вино се усвоява по-лошо от бялото, защото съдържа антоциани и дъбилни вещества, които при някои хора засилват болката. Черният дроб в този случай поема удара върху себе си, но това ще се случи на следващата сутрин. Редовната употреба на алкохол се отразява на нервната система, имунитета и половите функции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар