ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КОПРИВАТА. РЕЦЕПТИ ЗА ОТВАРИ, ЗАПАРКИ И НАСТОЙКИ
Копривата е много интересна билка, ценена високо от привържениците на народната медицина; тя се използва в лечението на много болести.
Лечебните свойства на копривата се дължат на наситения й химичен състав. В листата и стъблата й се съдържат:
Витамин С
Танини
Флавоноиди
Мед, желязо и магнезий
Фитонциди
Калций
Хлорофил
Гликозиди
Дъбилни компоненти
Органични киселини
Природни захари и нишесте.
Витаминният състав на копривата:
Каротин, витамините от групата В- В1, В3, В9, В2, В4, бета-каротин, витамин К.
Установено е, че копривата съдържа повече витамин С от черната боровинка и лимона – 333 милиграма.
Неизчерпаеми са лечебните свойства на копривата:
Нормализира обмяната на веществата и ускорява работата на червата;
Повишава съсирваемостта на кръвта;
Бори се с възпаленията;
Подобрява сърдечната и дихателната дейност;
Ускорява заздравяването на рани;
Действа стимулиращо и тонизиращо;
Нормализира нивото на хемоглобина;
Отвари и настойки действат благотворно на кожата и я предпазват от стареене.
Листата на копривата са богати на витамини от групата В, витамин С и хлорофил. Те помагат да се укрепи имунитетът, да се защитят съдовете и сърцето от увреждания, да се спаси организмът от наднормено тегло и да се подобри работата на храносмилането. Копривеният чай се употребява при подагра, нервни разстройства и простуда.
Копривеният сок се използва за стимулиране на храносмилането и в лечението на болести на бъбреците и панкреаса, както и при кожни болести.
Корените на копривата имат меко слабително и жлъчегонно действие, използват се при запек и болести на черния дроб. Полезните вещества в тях подпомагат изработването на интерферон и осигуряват защита от вируси.
Семената на копривата съдържат голямо количество линолева киселина и флавоноиди. Техните лечебни свойства могат да се използват за подобряване на потентността, спиране на кръвотечения и повишаване на общия тонус.
С какво копривата е полезна за човека:
При алергии и кожен сърбеж;
За подобряване работата на бъбреците;
За подобряване еластичността на съдовите стени;
За подобряване на маточния тонус;
За по-бавно изработване на стомашен сок;
При болки в червата и повишен газообразуване;
При гастрит и панкреатит;
При възпалителни болести и кашлица;
При слабо изработване на жлъчка;
За подобряване репродуктивната работа при мъже;
За премахване на предменструалния синдром при жени.
За бременни корпивата е противопоказна, но по времето на лактацията подпомага производството на майчино мляко.
При анемия
При намален хемоглобин се приготвя отвара от млада коприва. Четири супени лъжици суха коприва се заливат с 400 мл вода и врат десет минути; след това сместа престоява половин час, прецежда се и се употребява три пъти на ден, по 100 мл.
При диабет в лека форма
Една супена лъжица суха коприва се залива с 300 мл вода и се вари на слаб огън 15 минути. Сместа се прецежда и в нея се доливат 200 мл вода. Отварата се приема по 30 мл, три пъти на ден, на гладно.
При панкреатит
Две супени лъжици суха коприва се счукват и заливат с 500 мл вряла вода; съдът се покрива с капак, сместа престоява един час и се прецежда. Запарката се употребява по 50 мл, три пъти на ден.
При подагра
Приготвя се сок от коприва. Прекарват се през сокоизстисквачка листа коприва. Лечебното средство се приема по една малка лъжичка, три пъти на ден.
Рецепта за очистване и възстановяване на черния дроб
Две супени лъжици суха коприва се заливат с 500 мл вода. Сместа ври на слаб огън пет минути, прецежда се и се оставя да изстине. В отварата се добавят 15 грама мед. Лечебното средство се употребява четири пъти на ден по 100 мл.
При холецистит
Приготвя се отвара от корени коприва. Две супени лъжици корени се нарязват на ситно и се заливат с 250 мл вряла вода. В течение на пет минути сместа се нагрява на слаб огън. Отварата изстива под капак един час, след това се прецежда и се приема по четири пъти на ден, по 50 мл, преди ядене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар