Има много начини, по които функцията на витамин D подпомага превенцията на рака. Витамин D кара клетката да се самоубие, ако е увредена. Помага за регулиране на клетъчния растеж и има мощни противовъзпалителни свойства.
Витамин D подобрява почти всяка част от имунната ви система, подобрява химиотерапията и прави инсулина по-чувствителен. Той понижава гените, които причиняват рак, и поддържа чревния микробиом, който е 80% от вашата имунна система.
В раковата клетка възпалението и хипоксичната, киселинна среда блокират усвояването на витамин D. Ракът също блокира ензимите, които ви позволяват да преобразувате неактивния витамин D в активна форма. Ракът уврежда черния дроб и бъбреците, две важни места на метаболизма на витамин D.
Около 80% от туморите произвеждат хормон, подобен на паратироидния хормон, който извлича калция от нашите кости. Ето защо хиперкалцемията е страничен ефект от рака. Когато паратироидният хормон се повиши, той намалява и инхибира витамин D. Твърде много калций в кръвта също инхибира витамин D.
Има две системи на витамин D: едната засяга костите и калция, а другата поддържа имунната система. Костната система се нуждае само от малко количество витамин D на всеки две седмици, докато другата се нуждае от по-големи количества дневно.
Когато се справяте с рак, обмислете приема на около 50 000 IU витамин D с магнезий, витамин K2 и цинк дневно. Световната здравна организация признава, че витамин D има антикарциногенни свойства.
Автоимунни състояния, остеоартрит, туберкулоза и ХИВ също са свързани с дефицит на витамин D.
Заедно с увеличаването на витамин D3, следните епигенетични фактори могат да помогнат за превенцията на рака:
1. Магнезий
2. Омега-3 мастни киселини
3. Ресвератрол
4. Кверцетин
5. Куркумин
6. Берберин
7. Интензивни упражнения
8. Сулфорафан
9. Джинджифил
10. Гладуване
11. Диета с ниско съдържание на въглехидрати
12. Пробиотици
13. Инфрачервена светлина
14. Намаляване на стреса
Д-р Ерик Берг DC Bio:
Д-р Берг, на 59 години, е хиропрактор, който специализира в здравословна кетоза и периодично гладуване. Той е автор на бестселъра The Healthy Keto Plan и е директор на Dr. Berg Nutritionals. Той вече не практикува, а се фокусира върху здравното образование чрез социалните мрежи.
Синергията на витамин D, магнезий и K2;
Синергични ползи:
1. Подобрено здраве на костите: Витамините D и K2 регулират отлагането на калций, докато магнезият поддържа минерализацията на костите.
2. Сърдечно-съдово здраве: Витамините D и K2 помагат за предотвратяване на артериална калцификация, докато магнезият регулира кръвното налягане.
3. Подкрепа на имунната система: Витамините D и магнезият модулират имунния отговор.
4. Производство на енергия: Магнезият е от съществено значение за синтеза на АТФ, докато витамин D поддържа митохондриалната функция.
Препоръчителен дневен прием*:
1. Витамин D: 600-800* IU (международни единици)*
2. Магнезий: 400-420 mg (милиграма)
3. Витамин K2: 45-180 mcg (микрограма).
Хранителни източници:
1. Витамин D: мазна риба, обогатени млечни продукти, излагане на слънчева светлина.
2. Магнезий: тъмнолистни зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни.
3. Витамин K2: ферментирали храни (напр. кисело зеле, сирене), яйчни жълтъци, хранени с трева.
Предпазни мерки и взаимодействия:
1. Консултирайте се със здравен специалист, преди да приемате добавки, особено ако имате бъбречно или чернодробно заболяване.
2. Следете нивата на витамин D, за да избегнете токсичност.
3. Магнезият може да взаимодейства с разредители на кръвта и антибиотици.
Няма коментари:
Публикуване на коментар