Звездни Цивилизации

сряда, 6 декември 2023 г.

 ДЕВЕТТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ПРОДУКТА



Тези продукти защитават сърцето, кожата и създават яснота в мозъка. Те са необходими на всеки човек и семейство. Деветте продукта могат да бъдат наречени кралете на нашата трапеза. Те защитават сърцето и съдовете, неутрализират канцерогените и токсините, съдържат максимално количество витамини, минерали и микроелементи, които ни създават отлично самочувствие.
БАДЕМЪТ. Ако през деня искате да закусите, можем да заложим на бадемите. В 60 грама бадеми се съдържа повече от половината от дневната доза магнезий, нужен за правилното функциониране на сърцето. Те съдържат и много витамин Е, растителна целулоза и мононенаситени мазнини, които намаляват нивото на холестерина в кръвта. Изследване на американски учени установи, че ако всеки ден изяждаме по 75 грама бадеми, след един месец спада холестеринът, а едновременно с това намалява и риска от атеросклероза и рак на дебелото черво.
ЯБЪЛКИТЕ. Две ябълки на ден пазят от инсулт и запазват сърцето здраво. Те намаляват нивото на холестерина благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти и целулоза, богати са на пектини. Изследване в университета в Калифорния показва, че 350 мл ябълков сок на ден ефективно снижава нивото на "лошия" холестерин в кръвта. Ябълките са богати на катехини, които предпазват от някои видове рак. Изследване от 2001 г. показва, че ябълките предпазват мъжете от рак на простатата, на белия дроб и черния дроб.
АВОКАДОТО. Понякога го наричат природен заместител на кравето масло. С него се получава отличен сандвич. Само 30 грама авокадо съдържа повече мононенаситени мазнини, целулоза, витамин Е, фолиева киселина и калий от всеки друг зеленчук или плод. Авокадото е първият враг на холестерина, основния фактор за развитие на атеросклерозата. То съдържа много бетаситостерол - веществото, които понижава нивото на холестерина в кръвта. Авокадото няма равно на себе си по съдържание на лутеин - антиоксиданта, който предпазва от преждевременно стареене; то осигурява защитата срещу атеросклероза, катаракта и рак на простатата. То има особен вкус и е трудно да бъде обикнато. Съчетава се отлично със салата "Оливие", винегрет, скариди, черен пипер, майонеза и морски продзукти.
ЦВЕКЛОТО. Този зеленчук е достъпен във всеки сезон. То е нискокалорично. Ако се употребява редовно, цвеклото предпазва от рак на кожата и белия дроб; богато е на фолиева киселина и витамините от групата В. Има данни, че цвеклото съдържа бетанин - антиоксидант, който пречи на окисляването на холестерина, който може да се натрупва на стените на кръвоносните съдове. Това означава, че цвеклото е особено полезно за здравето на сърцето.
ЧЕРВЕНАТА БОРОВИНКА. Червените боровинки се справят със свободните радикали, които стимулират стареенето на организма и нарушават хармоничната му работа. Боровинката подобрява функцията на мозъка, стимулира изработването на допамин - веществото, чийто недостиг се отразява фатално върху нашата памет, координиране на движенията и тънката моторика. Само половин чаша червени боровинки на ден помагат да се преодолеят всичките тези възрастови промени.
БРОКОЛИ. Броколито неутрализира канцерогените, което означава, че предпазва организма от вредното влияние на околната среда. Доказано е, че броколито съдържа антиканцерогенните субстанции сулфорафан и индол-три-карбинол, които са напълно достатъчни за разрушаването на попадналите в организма канцерогени. Сулфорафанът унищожава хеликобактер пилори - виновника за гастрита, язвата на стомаха и други стомашно-чревни болести. Индол-три-карбинолът, който броколито съдържа, нормализира обмяната на естрогените, нарушението на които е причина за рака на гърдата. Този зеленчук съдържа и бетакаротин и калий, които повишават шансовете човек да доживее до дълбока старост, без да има проблеми със сърцето.
ВИШНИТЕ. Във вишните се съдържат вещества, които имат свойството да разрушават "неправилните" клетки. Опити с лабораторни животни показват, че вишните са отлично средство в профилактиката на рака на гърдата, панкреаса и черния дроб. Те съдържат много мелатонин - хормона, който нормализира ритъма на съня и бодърстването, бори се със свободните радикали и предпазва от старческа склероза и слабоумие.
ЦИКОРИЯТА. Една четвърт чаша листа от цикория осигурява дневната норма от витамин А, крайно нужен на имунната система и зрението. Бетакаротинът в цикорията е повече отколкото в други салатни зеленчуци. Тя се добавя в салати, гарнитури към печива, задушена и печена риба, супи с кашкавал. Полезен е и коренът на цикорията. В народната медицина настойки и отвари от корена се използват като жлъчегонно и пикочогонно средство. Той подобрява храносмилането, състава на кръвта, обмяната на веществата и повишава общия тонус в организма.
КАКАОТО. Шоколадът не е само лакомство. Какаовото масло, от което е произведен, съдържа голямо количество антиоксиданти, които защитават организма от болести на сърцето и рак, особено от рак на червата. Изследване от 2001 г. показва, че ако всеки ден изяждаме по 15 грама горчив шоколад или изпиваме напитка от четири супени лъжици какао на прах, можем да намалим нивото на холестерина и да повишим антиоксидантите в кръвта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар