Звездни Цивилизации

четвъртък, 7 декември 2023 г.

 ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ИСТИНСКОТО КАКАО



Семената на какаото след ферментацията се използват за производството на масло чрез пресоване, а от счуканите семена се получава какаото на прах за производството на шоколад.
Какаото съдържа флавоноиди, които влияят положително на съдовата система. То е богато на разнообразни микроелементи – калция, магнезий, желязо, калий, мед, цинк, манган, витамините В1-В3, А, Е, С. Магнезият помага срещу стрес, премахва нервното напрежение и отпуска мускулите. Желязото засилва кръвотворната функция, калцият укрепва костната тъкан и зъбите, анандамидът стимулира изработването на ендорфин, който е естествен антидепресант, който повишава настроението, фенилоетилоаминът дава възможност на организма на понесе тежки физически натоварвания много по-леко и бързо да възстанови силите си, биофлавоноидите пречат на възникването и растежа на раковите новообразувания.
Полезният антиоксиндант флаванол, който се съдържа в узрелите зърна на какаото, се запазва напълно и в какаото на прах и съответно в напитката. При усвояването в организма той усилва чувствителността към инсулина при болни от диабет, храни главния мозък и стимулира работата на сърдечно-съдовата система. Какаото съдържа много рядкото химическо съединение епикатехин, който понижава кръвното налягане, подобрява мозъчната дейност, подобрява мозъчния кръвоток и краткотрайната памет.
Възрастните хора трябва да изпиват всеки ден по една чашка какао, тъй като то предпазва от проблеми с паметта и усилва способността да се превключва вниманието; то е профилактично средство против диабет и сърдечни болести.
Какаото е много полезно и за децата от две години на закуска; то ще ги зареди с енергия за активна дейност през целия ден.
Но какаото има и някои противопоказания. Дъбилните вещества в него при излишък може да доведат до запек. Хората, които често страдат от главоболие, също трябва да избягват какаото заради теобромина, фенилетиламина и кофеина.
За пръв път преди 3 хиляди години започнали да използват какаото на прах ацтеките, но го употребявали само мъжете и шаманите. Узрелите зърна какао се счуквали на прах и се разреждали със студена вода; в сместа добавяли лют пипер, ванилия и други подправки. През 1527 г. тази напитка влязла в цивилизования свят благодарение на испанските колонизатори в Южна Америка. От Испания какаото започнало успешното си шествие в цяла Европа. В Испания отстранили пипера от напитката и добавили мед. В Италия започнали да произвеждат нещо подобно на днешния горещ шоколад, англичаните за пръв път добавили в какаото мляко, като му придали мекота. През 15-17 век в Европа употребата на какао се смятала за признак на благополучие и богатство.
Но фалшифицирането на какаото започнало още по времето, когато се появило какаото на прах, тъй като то не било евтино. Днес недобросъвестните производители започнаха да смесват какаото със захар, пшенично, ръжено и соево брашно, различни видове нишесте, люспи от какато, получени от производството на по-качествените сортове какаво и шоколад. За да маскират примесите, те могат да ги оцветят с различни оцветители. По принцип е трудно да се различи истинското какао от ментето. Трябва да обърнем внимание на аромата му, който не може да се фалшифицира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар