10 ПРИЧИНИ, ЗАРАДИ КОИТО ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ МЕСОТО
1. В месото се съдържат само 35% хранителни вещества. В растенията – 90%. За разлика от растителната храна в него има малко витамини, въглехидрати и минерални вещества, които при варенето се разрушават и преминават в неусвояема форма. За преработването на месото на човешкия организъм са нужни много енергия и време. Така коефициентът на полезното действие на месната храна е мнго малък.
2. Мнението, че месото съдържа незаменими за разлика от другите продукти аминокиселини, е грешно. Всичките необходими на организма аминокиселини от тази група се синтезират от полезната микрофлора в дебелото черво, ако тази микрофлора се храни достатъчно с целулоза и не е погубена от дрождите на хляба, които предизвикват дисбактериоза.
3. Потребителите на месото твърдят, че в него се съдържа витамин В12, който липсва в растенията. Този витамин обаче се съдържа също в покълналата пшеница и също може да се изработи от здравата микрофлора на червата.
4. Месото съдържа чуждородни за нашия организъм белтъчини, които потиска полезната микрофлора, предизвикват дисбактериоза и внасят дисхармония в системите в организма, върху неговата способност да се саморегулира и самовъзстановява, водят до пренапрежение и изтощаване на адаптационните резерви и до рак.
5. Месото силно закислява вътрешната среда в организма, което потиска азотофиксиращите бактерии в дихателните пътища; по-малко азот се усвоява от въздуха; следователно се увеличава потребността от храна, което води до затлъстяване.
6. Излишното количество белтъчини и пуриновите вещества, които се съдържат в месото, образува в организма много киселинни остатъци – пикочна киселина, която зашлакова и отравя организма. Киселинните отпадъци на месото, както и захарта, изделията от бяло брашно, се свързват и се неутрализират с органичния калций от костите; повишава се тяхната чупливост (остеопороза), възниклат болести на ставите – ревматизъм и артрит, и на зъбите.
7. Месото е силно замърсено с гнилостни бактерии, които се появяват веднага след убиването на животното, голяма част от които са устойчиви на термична обработка, с трупни отрови, тъй като до употребата на месото често минават седмици, и яйца на глисти. Продуктите от некробиозата, които се съдържат в месото, по своето действие приличат на стрихнина. Освен това месото на убитото животно е зашлаковано от много вредни хормони, които организмът му отделя, когато го водят на смърт. Често за ускоряването на растежа на животните и за лечението им вкарват канцерогенни препарати. А колко нитрати, хербициди и инсектициди попадат в организма на животните заедно с храната, а след това попадат в нашия организъм?
8. Месото съдържа много екстрагени вещества, които прекомерно възбуждат апетита, което води до преяждане.
9. За преработването на месото трябват 6-8 часа (за зеленчуците – 4 часа, за плодовете – 1 час); до следващото хранене месото не е успяло да се преработи напълно и частично започва да гние; често на следващото хранене се приемат несъвместими продукти, което още повече усилва гниенето. Гниещото непреработено месо, а също яйцата и млякото, отделят метан, който разрушава витамин В3, в резултат на това (без този витамин) инсулинът губи своята активност и захарта в кръвта не се превръща в гликоген. Така се появява диабетът.
10. Метанът разрушава и витамин В6, който контролира растежа на клетките, и се превръща в канцероген, който се отлага в зашлакованата подкожна целулоза в липомите, папиломите, полипите (местата на бъдещите ракови тумори).
Няма коментари:
Публикуване на коментар