Зелето – 9 изненадващо добри ползи за здравето
Ако искате да имате красива и сияйна кожа и имунна система, която е достатъчно силна, за да се пребори буквално с почти всеки проблем, не забравяйте този толкова полезен и добре познат зеленчук.
Зелето е изключително мощна храна. Древните лечители вярвали, че този зеленчук съдържа енергия от луната, защото расте на лунна светлина. Модерната наука за храненето обяснява неговите полезни свойства с високите нива на сяра и витамин C в съдържанието му. Или казано по друг начин: Заслужава си да добавите тази супер храна към седмичното си меню.
1. Зелето е идеално за загуба на телесно тегло!
В чаша сварено зеле се съдържат едва 33 калории. То е с ниско съдържание на мазнини и високо на фибри. Зелето определено е и добър източник на т.нар. ‘умни въглехидрати’ (или сложни).
2. Зелето е храна за мозъка!
Този зеленчук е пълен с витамин К и антоцианини, които подобряват умствената функция и концентрацията. Тези хранителни вещества също така предотвратяват увреждането на нервни клетки, като по този начин се оптимизира защитата срещу болестта на Алцхаймер и деменция. Червеното зеле притежава най-високите нива на тези изключително полезни нутриенти.
3. Зелето е с високо съдържание на сяра – ‘разкрасяващият’ минерал!
Зелето помага при мазна кожа, склонна към акне. Сярата е от съществено значение за наличието на кератин – протеиновото вещество, необходимо за здравето на косата, ноктите и кожата.
4. Зелето съдейства за детоксикация на организма!
Високото съдържание на витамин C и сяра в зелето помага за премахване на токсините (свободните радикали и пикочната киселина). Това всъщност са основните причини за поява на артрит, кожни заболявания, ревматизъм и подагра.
5. Зелето съдържа известните с антираковите си свойства съединения лупеол, синигрин и сулфорафан!
Те стимулират ензимната активност и подтискат (инхибират) растежа на раковите клетки. Научно изследване, в което участвали само жени, показва редуциране на риска от рак на гърдата, когато кръстоцветни зеленчуци, каквото е зелето, са били добавени към техния хранителен режим.
6. Зелето регулира високото кръвно налягане!
Високото съдържание на калий помага, като разширява кръвоносните съдове и улеснява притока на кръв.
7. Зелето помага при главоболие!
Топъл компрес с листа от зеле може да помогне за облекчаване на главоболие. Откъснете и начупете няколко зелеви листа, сложете ги в кърпа и положете компреса върху челото. При хронично главоболие, изпивайте 25-50 мл пресен зелев сок на ден.
8. Зелето се използва за облекчаване на махмурлук още от римско време!
9. Зелето има противовъзпалителни свойства и регулира нивата на кръвната захар!
Доказано е, че естествените червени пигменти в червеното зеле (беталаини) понижават нивата на кръвната захар и стимулират производството на инсулин. Разбира се, зелето не съдържа бяла захар, а наличието на прости захари е незначително. Беталаините имат мощни противовъзпалителни свойства, точно както е в случая и при цвеклото.
Любопитни факти за зелето:
• В някои детски приказки и легенди се казва, че бебетата се появяват от сърцевината на зелките
• Зелето се приема за национално ястие в Русия. Руснаците консумират около 7 пъти повече зеле в сравнение със средностатистическите американци например
• В китайски свитъци от 1 000 г. пр. н. е. се заявява, че бялото зеле е лек за плешивостта при мъжете
• „То ще те накара да се чувстваш сякаш не си се хранил и ще можеш да пиеш, колкото искаш!”, твърдял Катон, римлянин, който живял до 80-годишна възраст и хапвал зеле преди и след хранене
История на зелето
• Зелето е един от първите известни на човечеството зеленчуци
• Появата на зелето датира от 4 000 г. пр. н. е. в провинция Шенси (Shensi) в Китай
• Около 600 г. пр. н. е. келтите пренесли зелето от Азия в Европа
• През 1536 г. френският мореплавател Жак Картие донесъл зелето в Америка
• При известното първо плаване на капитан Кук (17 век) много от членовете на екипажа били спасени от гангрена, като лекарят на кораба правел компреси със зелеви листа и ги нанасял върху раните им
Внимание!
Хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, трябва да избягват консумирането на по-големи количества зеле. То повлиява на усвояването на йод от организма, който е необходим за нормалната функция на щитовидната жлеза. Това важи за всички кръстоцветни зеленчуци.
Видове зеле:
Има много различни видове зеле, които се отличават по вкус и употреба.
Те включват: зелено зеле, зеле напа, червено зеле, савойско зеле (къдраво зеле, кел), бок чой, брюкселско зеле и др.
Хранителен състав
Съставът на зелето изобилства от витамини, минерали и фибри. То също така съдържа фитонутриенти, които са известни с противораковите си свойства.
Рецепти със зеле
Салата със зеле и орехи
Съставки:
1 ½ чаша ситно нарязано зеле
¼ чаша настъргани моркови
¼ чаша нарязана целина
3 с.л. накиснати орехи, счукани на едри парченца
2 с.л. нарязан магданоз
Дресинг
Съставки:
3 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. зехтин
2 с.л. вода
1/8 с.л. течна стевия (на вкус)
1/8 с.л. морска сол (на вкус)
Инструкции:
1. Пригответе зеленчуците на салата и оставете настрана.
2. Смесете съставките за дресинга.
3. Поръсете дресинга върху зеленчуците и разбъркайте.
4. Сервирайте веднага или оставете в хладилник.
5. Насладете се на превъзходния вкус!
Топла зимна хрупкава салата
През зимните месеци сякаш не посягаме често към салатите. По-скоро клоним към топлите ястия. Въпреки това някои сурови храни си остават богати на ензими и хранителни вещества, които са твърде полезни за нас.
Рецептата е за 2 порции
Съставки:
1 връзка целина
1 бр. цвекло (малко)
1 морков
шепа рукола
½ чаша зеле
1-2 с.л. червен лук (или по избор)
2 с.л. орехи (предварително накиснати)
Инструкции:
1. Нарежете целината и орехите.
2. Настържете цвеклото и морковите.
3. Нарежете зелето на ситно.
4. Смесете всички съставки.
5. Сервирайте със затоплен таханов дресинг.
6. Насладете се на вкуса!
Няма коментари:
Публикуване на коментар