Звездни Цивилизации

събота, 2 ноември 2024 г.

 Зелето – 9 изненадващо добри ползи за здравето



Ако искате да имате красива и сияйна кожа и имунна система, която е достатъчно силна, за да се пребори буквално с почти всеки проблем, не забравяйте този толкова полезен и добре познат зеленчук.

Зелето е изключително мощна храна. Древните лечители вярвали, че този зеленчук  съдържа енергия от луната, защото расте на лунна светлина. Модерната наука за храненето обяснява неговите полезни свойства с високите нива на сяра и витамин C в съдържанието му. Или казано по друг начин: Заслужава си да добавите тази супер храна към седмичното си меню.



1.    Зелето е идеално за загуба на телесно тегло!

В чаша сварено зеле се съдържат едва 33 калории. То е с ниско съдържание на мазнини и високо на фибри. Зелето определено е и добър източник на т.нар. ‘умни въглехидрати’ (или сложни).



2.    Зелето е храна за мозъка!

Този зеленчук е пълен с витамин К и антоцианини, които подобряват умствената функция и концентрацията. Тези хранителни вещества също така предотвратяват увреждането на нервни клетки, като по този начин се оптимизира защитата срещу болестта на Алцхаймер и деменция. Червеното зеле притежава най-високите нива на тези изключително полезни нутриенти.



3.    Зелето е с високо съдържание на сяра – ‘разкрасяващият’ минерал!

Зелето помага при мазна кожа, склонна към акне. Сярата е от съществено значение за наличието на кератин – протеиновото вещество, необходимо за здравето на косата, ноктите и кожата.



4.    Зелето съдейства за детоксикация на организма!

Високото съдържание на витамин C и сяра в зелето помага за премахване на токсините (свободните радикали и пикочната киселина). Това всъщност са основните причини за поява на артрит, кожни заболявания, ревматизъм и подагра.



5.    Зелето съдържа известните с антираковите си свойства съединения лупеол, синигрин и сулфорафан!

Те стимулират ензимната активност и подтискат (инхибират) растежа на раковите клетки. Научно изследване, в което участвали само жени, показва редуциране на риска от рак на гърдата, когато кръстоцветни зеленчуци, каквото е зелето, са били добавени към техния хранителен режим.



6.    Зелето регулира високото кръвно налягане!

Високото съдържание на калий помага, като разширява кръвоносните съдове и улеснява притока на кръв.



7.    Зелето помага при главоболие!

Топъл компрес с листа от зеле може да помогне за облекчаване на главоболие. Откъснете и начупете няколко зелеви листа, сложете ги в кърпа и положете компреса върху челото. При хронично главоболие, изпивайте 25-50 мл пресен зелев сок на ден.



8.    Зелето се използва за облекчаване на махмурлук още от римско време!


9.    Зелето има противовъзпалителни свойства и регулира нивата на кръвната захар!


Доказано е, че естествените червени пигменти в червеното зеле (беталаини) понижават нивата на кръвната захар и стимулират производството на инсулин. Разбира се, зелето не съдържа бяла захар, а наличието на прости захари е незначително. Беталаините имат мощни противовъзпалителни свойства, точно както е в случая и при цвеклото.



Любопитни факти за зелето:

•    В някои детски приказки и легенди се казва, че бебетата се появяват от сърцевината на зелките

•    Зелето се приема за национално ястие в Русия. Руснаците консумират около 7 пъти повече зеле в сравнение със средностатистическите американци например

•    В китайски свитъци от 1 000 г. пр. н. е. се заявява, че бялото зеле е лек за плешивостта при мъжете

•    „То ще те накара да се чувстваш сякаш не си се хранил и ще можеш да пиеш, колкото искаш!”, твърдял Катон, римлянин, който живял до 80-годишна възраст и хапвал зеле преди и след хранене



История на зелето

•    Зелето е един от първите известни на човечеството зеленчуци

•    Появата на зелето датира от 4 000 г. пр. н. е. в провинция Шенси (Shensi) в Китай

•    Около 600 г. пр. н. е. келтите пренесли зелето от Азия в Европа

•    През 1536 г. френският мореплавател Жак Картие донесъл зелето в Америка

•    При известното първо плаване на капитан Кук (17 век) много от членовете на екипажа били спасени от гангрена, като лекарят на кораба правел компреси със зелеви листа и ги нанасял върху раните им



Внимание!

Хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, трябва да избягват консумирането на по-големи количества зеле. То повлиява на усвояването на йод от организма, който е необходим за нормалната функция на щитовидната жлеза. Това важи за всички кръстоцветни зеленчуци.



Видове зеле:

Има много различни видове зеле, които се отличават по вкус и употреба.

Те включват: зелено зеле, зеле напа, червено зеле, савойско зеле (къдраво зеле, кел), бок чой, брюкселско зеле и др.



Хранителен състав

Съставът на зелето изобилства от витамини, минерали и фибри. То също така съдържа фитонутриенти, които са известни с противораковите си свойства.

Рецепти със зеле



Салата със зеле и орехи

Съставки:

1 ½ чаша ситно нарязано зеле

¼ чаша настъргани моркови

¼ чаша нарязана целина

3 с.л. накиснати орехи, счукани на едри парченца

2 с.л. нарязан магданоз

Дресинг

Съставки:

3 с.л. пресен лимонов сок

1 с.л. зехтин

2 с.л. вода

1/8 с.л. течна стевия (на вкус)

1/8 с.л. морска сол (на вкус)

Инструкции:

1.    Пригответе зеленчуците на салата и оставете настрана.

2.    Смесете съставките за дресинга.

3.    Поръсете дресинга върху зеленчуците и разбъркайте.

4.    Сервирайте веднага или оставете в хладилник.

5.    Насладете се на превъзходния вкус!



Топла зимна хрупкава салата


През зимните месеци сякаш не посягаме често към салатите. По-скоро клоним към топлите ястия. Въпреки това някои сурови храни си остават богати на ензими и хранителни вещества, които са твърде полезни за нас.


Рецептата е за 2 порции

Съставки:

1 връзка целина

1 бр. цвекло (малко)

1 морков

шепа рукола

½ чаша зеле

1-2 с.л. червен лук (или по избор)

2 с.л. орехи (предварително накиснати)

Инструкции:

1.    Нарежете целината и орехите.

2.    Настържете цвеклото и морковите.

3.    Нарежете зелето на ситно.

4.    Смесете всички съставки.

5.    Сервирайте със затоплен таханов дресинг.

6.    Насладете се на вкуса!

Няма коментари:

Публикуване на коментар