КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВИТАМИН В17
За пръв път В17 е синтезиран още през 19 век, но в лабораторни условия е получен през 1952 г. Това вещество, наречено лаетрил, широко се рекламира като средство против рак, макар че Агенцията по хранителните продукти и лекарствата в САЩ отхвърля по разбираеми причини този факт. Нейните чиновници смятат, че лаетрилът е отровен заради цианида, което е недоказано.
Оказва се обаче, че точно лаетрилът има свойството да сдържа и предпазва от ракови болести.
Лаетрилът е водоразтворим витамин от групата В. Той не се синтезира в организма. Един от малкото витамини, които не се съдържа в бирената мая.
Физико-химически свойства на В17
В17 от химическа гледна точка е съединение на две молекули захар (бензолдехид и цианид), което се нарича амигдалин.
В кои продукти се съдържа В17
Малко количество лаетрил е открито в кайсиевите ядки, ябълковите и крушовите семки, в костилките на вишни, праскови и сливи, както и в горчивия бадем.
Каква е дневната потребност от В17
Всеки ден човек трябва да получава над 3 грама, които се усвояват. На един прием се приема 1 грам.
Според изследвания приемането от 5 до 30 кайсиеви ядки на ден (но не наведнъж) е достатъчно за профилактика.
В17 помага в борбата с ракови болести, действа обезболяващо, забавя процеса на стареене и подобрява обменните процеси.
Симптоми на дефицит на В17
Постоянна уморяемост
Повишен риск от ракови болести.
Ако в организма има излишък от В17
Излишъкът от В17 може да настъпи вследствие преработването на синилната киселина, което може да предизвика задушаване или отравяне.
Тъй като витамин В17 се съдържа много малко в костилки и семки, предозиране на практика е невъзможно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар