С КАКВО ОБРАБОТВАТ МЕСОТО ПО ПАЗАРИТЕ И В СУПЕРМАРКЕТИ
Обработването на месото с въглероден окис е забранено в Европа
Продавачите прибягват до няколко вида уловки, за да изглежда месото прясно и сочно. На пазарите например го измиват с обикновена студена вода. Такова месо не бива да се купува, защото влажните процедури се превръщат в развъдник на много вредни бактерии.
В големите супермаркети, след като месото се разфасова, понякога се обработва с въглероден окис. Благодарение на него на витрината то изглежда "много прясно" - ярко неестествено червено, и привлича купувачите. Обработеното по този начин месо може да бъде много старо, затова потребителят трябва да го избягва. Ако месото е увито в прозрачно фолио, това означава, че продавачът иска да скрие от вас неприятната му миризма. Въглеродният окис е газ, който се образува в резултат от непълното изгаряне на дърва или въглища и при вдишване, попада в белия дроб и кръвта и необратимо нарушава способността на хемоглобина да се свърже с кислорода. Такъв "блокиран" хемоглобин, който наричат метхемоглобин, придава на кръвта ярко червен цвят. Същия цвят придобива и месото - по-точно специалния белтък, който запасява кислорода в мускулите - миоглобин, след като се обработи с въглеродния окис.
Тази технология е сравнително нова; FDA я разреши в търговията през 2004 г. Сама по себе си обработката с въглероден окис не е опасна за здравето, но когато е издадено разрешението, се предполага, че обработеното месо ще се продава само прясно и ще липсват лоша миризма, слуз и други показатели. Но купувачите са свикнали да гледат само външния вид на продукта, привлича ги естественият цвят на месото, но не обръщат внимание на срока му на годност и производство, затова търговците се поддават на съблазънта да продават стока с "втора свежест". Обработеното с СО месо запазва своя привлекателен цвят поне за пет дни. Тази обработка потиска лошата миризма и маскира появяването на слуз и други признаци на непрясното месо. Но опасното е лишаването от кислород, което дава възможност да се развиват болестотворни бактерии - например на ботулизма и салмонелата.
Днес се чуват гласове против този метод. Засега FDA не е изказала мнение по въпроса, но предлага да се проведат по-сериозни изследвания и да се оценят всестранно СО-технологиите.
В Европа обработката на месо с въглероден окис е забранена от 2003 г. Канада и Япония не разрешават този метод да се използва за консервирането на риба.
Друг метод за "реанимация" на месото използват в малките бакалии - месото се обработва с различна битова химия. Затова оттам въобще не бива да се купува.
Няма коментари:
Публикуване на коментар