КАК РИБАТА В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ВРЕДНА ХРАНА
Рибата се смята за полезен и диетичен продукт, защото съдържа много фосфор, витамини, белтъчини, мастни киселини и други нужни на организма микроелементи. Лекарите диетолози я препоръчват приготвена по всякакъв начин, поне веднъж седмично. Но защо наред с ползата има и мнение, че тя е вредна. Поради влошаващата се екологична обстановка рибата и морските продукти стават небезопасни за здравето на човека. В рибите се натрупва голямо количество тежки мтали, които попадат в организма на човека. В много видове риби е открит живак. Особено в едрите хищни риби. Бременните жени, малките деца и хората, които са склонни към алергии, следва да внимават, когато употребяват рибни продукти. Рибата може да зарази човека с различни паразити, особено ако е неправилно приготвена, лошо сварена или изпържена. Главите на рибата никога да не се употребяват, защото там се натрупват най-вредните вещества.
Рибата попива вредните вещества, които са разтворени във водана. По данни на организацията РЕТА ежегодно в САЩ 325 хиляди души умират от заразени морски продукти. Морската храна е причина №1 за хранителните отравяния в САЩ. Много водни артерии са замърсени от екскременти на човека и животните, а те пренасят опасни бактерии и вируси, които се натрупват в тъканите на рибите. Ако консумираме риба, можем да се заразим с инфекционно заболяване, което може да увреди нервната ни система и дори да доведе до смърт.
Според доклада на The General Accounting Office рибната промишленост се контролира лошо. Управлението по храните и лекарствата - the Food and Drug Administration, най-често не проверява рибата за наличието на много известни химикали и бактерии.
Много нови сведения потвърждават факта, че рибата може да бъде много опасна за човешкото здраве, тъй като тя съдържа много вредни вещества. Много специалисти по риболова в САЩ твърдят, че повечето риби, които са хванати в открито море, въобще не трябва да се ядат. Колкото по-възрастна е рибата, толкова повече живак натрупва. Отровената с живак риба е особено вредна бременните жени, тъй като може да предизвика пороци в развитието на плода. В много страни рибата тон е официално забранена за бременните.
Медицинското списание New England Journal of Medicine пише: „Поради промишленото замърсяване рибите акумулират в месото си живак. Те го всмукват и той се натрупва в тъканите им. Ако ядете риба, вашият организъм ще поеме живака от нея; натрупването му в човешкия организъм може да предизвика сериозни проблеми със здравето...”
Изследване проведено от Джейн Хайтауър, лекар от Сан Франциско, показало, че десетки нейни пациенти имали повишени нива на живак в организмите си и много от тях показали симптоми на отравяне – косопад, умора, депресия, неспособност за концентрация и главоболие. Състоянието им се подобрявало, когато преставали да ядат риба.
Известно е, че вредните за човека хлорирани въглехидрати и полихлорирани бифенили присъстват в мазните видове риби – сьомга, пъстърва и др.
Големи проблеми създава рибата, която се отглежда в развъдници. За никого не е тайна, че в нея в големи дози присъстват тежки метали, диоксини и канцерогенни вещества.
Изследвания на учени в университета в Индиана открили, че в дивата риба се съдържат по-малко токсични вещества. Най-токсични се оказали европейските риби. Учените свързват замърсяването на рибите с диоксини с храните, които се употребяват в развъдниците.
Хората трябва да внимават с рибата тон, тъй като тя съдържа специфичната рибна отрова сигуатър. Учените твърдят, че по времето на миграциите си в Световния океан тонът яде отровен планктон и в крайна сметка всяко парче риба тон може да се окаже отровно.
При съхраняването на рибата мазнините бързо се окисляват под действието на въздуха, светлината и повишената температура.
Освен че рибата трудно се преработва в организма, в нея се съхраняват всичките екстрактивни вещества и вредни пурини и различни канцерогени.
В последните години се наблюдава силно замърсяване на езерата и реките от сточни води, най-вече от големите промишлени центрове. Затова рибата може да се окаже силно отровна.
И в океаните останаха много малко видове риба. Списъкът с хубавата риба, която не е вредна за здравето, се променя всяка година, а безопасната риба става все по-малко.
Трябва да се знае, че рибата е един от най-силните алергени и има видове, които са забранени за употреба. Дори термичната обработка не намалява опасното действие на антигените в нея.
По данни на организацията Food and Water Watch следните риби не бива да се употребяват: змийорката е подложена на замърсяване с живак и полихлорирани бифенили, които влияят отрицателно на черния дроб и се натрупват в организма; най-вредни са скаридите, натъпкани с антибиотици; атлантическата сьомга е забранена за лов и се отглежда в развъдници, където се заразява с болести и паразити; атлантическата риба тон също е замърсена с живак; палтусът се отравя от замърсената вода на Атлантическия бряг; месото на акулата съдържа много живак и ловенето й предизвиква нарушения в екоисстемата. Известно е, че живакът води до неврологични нарушения при децата. Той се съхранява в организма една година.
Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата, не са полезни за човека. Някои учени днес поставят под съмнение безусловната полза от омега-3, които са особено опасни за хора които имат проблеми със задстомашната жлеза; предозирането с тези киселини води до сериозни проблеми с надбъбречните жлези.
Фосфорът в рибата лошо се усвоява от човешкия организъм. Не знаят това или мълчат за него лекарите?
Фосфорът в рибата се усвоява лошо, защото съдържа малко калций и магнезий. Учените знаят, че калцият и фосфорът се усвояват пълноценно, когато продуктът, която ядем, съдържа калций, фосфор, калий и магнезий в органично балансиран вид. Тези елементи взаимодействат с водата и се разпадат на молекулярен и атомарен кислород, които оздравяват клетките и нормализират обменните процеси. В нашето тяло се съдържат около два килограма калций и фосфор, които влизат в състава на костите, като осигуряват здравината им. 99% от зъбите се състоят от калций. Фосфорът функционира в съединение с калция; освен това той се съединява с калция и магнезия, съставяйки основата на скелета. Магнезият отговаря за енергийния, белтъчния, въглехидратния и мастния обмен, осигурява здравината и гъвкавостта на костите, помага в усвояването на калция. В рибата в сравнение с ядките и семената почти не се съдържа калций, а и магнезият е малко, затова едната риба не може да осигури на човека нужното количество от тези елементи.
В маковото, сусамовото и лененото семе се съдържа 50-80 пъти повече калций отколкото в рибата. В тиквените семки има 5-6 пъти повече фосфор отколкото в рибата, а в орехите, сусамовото семе и слънчогледовите семки се съдържат три пъти повече фосфор отколкото в рибата.
Около 70% от морските запаси от риба са изядени или унищожени от хората. За да бъдат възстановени те, трябва да се ограничи употребата й в течение на десетилетия.
Великият английски учен икономист Адам Смит смятал увлечението на хората по рибата за невежество: „Много е съмнително, че за поддържането на живота ни е нужно месото наубити животни. Зеленчуците и зърнените култури, млякото, кашкавалът и кравето масло ни дават пълноценна, обилна и калорична храна. Никакви разумни съображения не изискват човек да се храни с трупове...”
Употребата на риба може да убие човека за 1-3 дни
В много видове риба се съдържат опасни за човека токсини, които водят до силно отравяне с летален изход. Например ботулотоксинът, който се смята за най-силната отрова в света, предизвиква опасното заболяване ботулизъм; то поразява нервната система, предизвиква нарушения в зрението, гълтането, гласа. При липсата на лечение смъртта настъпва от дихателна недостатъчност на 2-3-ия ден от болестта.
Медици твърдят, че наличието на ботулотоксин в рибата е дефект на технологиите.
Рибата е заразена с паразити
Много хора знаят, че при употребата на риба е висока вероятността да се заразят с глисти и други паразити. Варенето и пушенето не ги унищожават напълно. По данни на Световната здравна организация повече от 85% от хората са заразени с различни видове паразити.
Употребата на риба води до слабоумие и рак
Последни изследвания показват, че повече от 40% от рибата, хваната в Северно море, е заразена и има ракови тумори.
Учени от Института Уисконсин-Медисън изяснили, че жени, които употребяват пресноводна риба, имат висока заболеваемост от рак на гърдата.
Според Екологичната работна група 800 хиляди души в САЩ са застрашени от рак заради употребата на сьомга от рибовъдни стопанства.
Морската риба в менюто на бременна жена може да повлияе отрицателно на умственото развитие на бъдещото дете. Жени, които ядат риба по времето на бременността, могат да нанесат сериозна вреда на мозъка и нервната система на детето. Изследвания показават, че децата родени от майки, които са употребявали много риба, по-късно започват да говорят, ходят и при тях са по-лоши паметта и вниманието. „Това може да снижи коефициента на умственото им развитие с няколко пункта” – твърди доктор Майкъл Гочфелд, председател на Специалната комисия по изучаването на живота. Д-р Роберта Ф. Уайт, завеждаща катедрата по екологична безопасност в Бостънския университет и директор на Бостънския изследователски център за екологична безопасност заявява, че децата, подложени на въздействието на живака преди раждането, показват лоши резултати в тестовете за изследване на нервната система.
Изследователи от Университета в щата Илинойс стигнали до извода, че хората, които употребяват риба и имат високо ниво на полихлорирани дифенили в кръвта, имат проблеми със запомнянето на информация.
Управлението по защитата на околната среда в САЩ твърди, че 600 хиляди деца, родени през 2000 г., са неспособни за учене и изпитват трудности с обучението, тъй като по времето на бременноста и кърменето майките им са яли риба.
Съдържащите се в рибата стронций -90, кадмий, живак, олово, хром и арсен предизвикват увреждане на бъбреците, умствена изостаналост и рак.Тези токсини се натрупват у потребителите на риба в мастните им тъкани и престояват там десетилетия наред, ако не се прочиства организмът им с глад, вода и други методи.
Рибата може да съкрати живота на човека
Заради отравянето с морски продукти ежегодно заболяват повече от 100 хиляди души и много от тях умират, твърди Каролин Смит де Ваал, директор на Научния център по хранителна сигурност. Според Центъра по контрол и профилактика на болестите ежегодно в САЩ се регистрират 75 милиона случаи на хранителни отравяния, стотици хиляди попадат в болници, а хиляди умират. Причината номер едно за отравянията са морските продукти. Най-често те засягат нервната система и често водят до смърт. Морските продукти съдържат вируси и бактерии (салмонела, листерия, ешерихия коли и др.).
Майя Гуголан в книгата си „Разделете се с болестите си” пише: „Месната храна е приготвена от мъртва, бързо разлагаща се тъкан, в изобилие съдържаща различни гнилостни отрови и други отровни белтъчни съединения, замърсяващи човешкия организъм. Особено богати на отровни вещества са дивечът, рибата, скаридите, раците и старият кашкавал. Накрая суровото или лошо изпечено месо съдържа личинки от различни паразити, които се заселват в организма на месоеда, предизвиквайки най-тежки заболявания...”
Установено, че месното хранене закислява кръвта, снижава съдържанието на С02 в кръвта и съответно влошава снабдяването на клетките с кислород, а това ускорява стареенето и води до смърт.
В книгата си „Целебното хранене” популярният лекар Галина Шаталова пише: „Що се отнася до способността на човека да употребява месо, първо да се разберем кое е месо. Хищникът се храни с плътта на животни, която напълно запазва всичките си живи свойства, включително и способността за самопреработване. Човекът употребява не месо, а безжизнена комбинация от белтъчини и мазнини, получена в резултат от термичната и кулинарната им обработка. Тази способност да употребява плът на други живи същества той придобил, след като открил огъня. Месото и рибата след кулинарна обработка, в процеса на която свойствата на живата мускулна тъкан се убиват, а механизмът за самопреработване се разрушава, частите от труповете на животни се превръщат в прост набор т лишени от живот белтъчини, мазнини и въглехидрати и само тогава са годни за употреба. В резултат човешкият организъм губи много енергия за преработването му...”
Известният швейцарски лекар и диетолог Бихнер Бонер предупреждава: „Нито науката, нито опитът на човечеството показва, че месото е здравословна храна. А фактът, че възрастните смятат, че употребата на месото укрепва организма им, както при употребата на алкохола, се дължи на фаталната измама на вкусовите нерви и чувствени органи. Раздразнението, токсическото въздействие и възбуждението се приемат за прилив на сили...”
Бил Пърл, вегетарианец, от 1971 г. е един от най-известните вегетарианци в бодибилнинга, четирикратен носител на титлата „Мистър Вселена”: „Като ме видят, хората отказват да вярват, че не ям нито месо, нито риба. Те, както и преди, смятат, че месото е базата за увеличаването на мускулите. Но аз разбих този мит. В месото няма нищо „вълшебно”. Всичко, което търсите в парчето месо, съвършено лесно можете да намерите във всяка друга храна...”
Морската риба може да изчезне само след няколко десетилетия, защото световните запаси от риба са изтощени до краен предел. Повече от 70% от видовете риба са унищожени от хората според Продоволствената и селскостопанска организация на Обединените нации. В последните години в северната част на Атлантика запасите от треска, хек, морски костур и камбала са се намалили с цели 95%. Дори вече има препоръки за пълна забрана за риболова на някои видове риби, за да могат да възстановят запасите си.
9 от 17 главни риболовни региона в света вече са в дълбок упадък. Останалите почти са изчерпали лимита си.
Хората не знаят или не осъзнават, че рибите са интелектуални и чувствителни
Дълго време се смяташе, че хладнокръвните риби не усещат болка, затова може да се употребяват в храненето дори по времето на Великия пост. Днес този мит е развеян от науката. Елементарните знания по биология говорят, че рибата има най-сложната нервна система, една от функциите на която е сигналът за болка в мозъка. Научни изследвания на учени от Единбург направили извода, че рибите имат развити умствени способности, поведенческа гъвкавост и дори култура. Рибата чувства болка и ужасно страда по времето на пътешествията си от морето до магазина. Освен това тя може да избегне мрежите и да задържи този навик в паметта си 11 месеца. Рибите разговарят помежду си с писък и други звуци, които хората могат да чуят със специални инструменти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар