Звездни Цивилизации

сряда, 28 август 2024 г.

 С КАКВО СА ОПАСНИ КОНСЕРВАНТИТЕ В ХРАНИТЕ



Консервантите са най-популярният вид хранителни добавки с индекса Е, защото те дават възможност храните да се съхранят дълго време в складовете, на полиците в магазините и след купуването им. Консервантите убиват бактериите и по този начин удължават срока на годност на хранителните продукти. Те се разрушават частично в стомаха на човека под влиянието на солната киселина. Консервантите се делят на натурални и синтетични. Към натуралните консерванти спадат оцетната и млечната киселина. Тези консерванти са безопасни. Най-опасни за здравето на човека са синтетичните консерванти.
Консерванти са добавките от Е200 до Е290 и Е1125.
Кои болести предизвикват консервантите
Синтетичните консерванти могат да предизвикат рак, камъни в бъбреците, разстройства на червата, алергия (дерматит и астма), някои от тях нарушават кръвното налягане. Разпространеният консервант Е211 разрушава черния дроб, нарушава работата на нервната система, а съчетан с витамин С, предизвиква рак. Синтетичните консерванти могат да предизвикат главоболие и гадене.
Нитратите, които се добавят в хранителните продукти с цел потискане жизнената дейност на бактериите, когато попаднат в човешкия организъм, пречат на усвояването на кислорода и предизвикват кислородно гладуване.
В кои хранителни продукти се съдържат консерванти с индекса Е
За съжаление консерванти има почти във всичките хранителни продукти, в напитките, сладкарските издели, месните и рибните продукти, млякото благодарение на консервантите не вкисва, дори плодовете не са избегнали тази участ – например лимоните, портокалите и пр., които се обработват с дифенила Е230. Тази хранителна добавка е много опасна и отровна; тя предизвиква повръщане, ако се вдиша. Попадайки в организма, Е230 предизвиква рак, болести на бъбреците, черния дроб, кръвоносните съдове и нервната система.
Най-вредните хранителни продукти, натъпкани с Е-добавки
Дъвки, сладкарски изделия, сладка, колбаси, кренвирши, наденици, кайми, пушени месо и риба, пушени и полупушени колбаси, млека, чипсове и пържени картофи, сладоледи, напитки, сосове, сухари, шоколад.
Как да се предпазим от вредните консерванти
Четете етикетите на опаковките и не купувайте продукти, които съдържат синтетични консерванти. Внимателно измивайте плодовете и зеленчуците, почиствайте ги преди употреба; макар че в корите им се съдържат много витамини, там се натрупва голямо количество нитрати. Постарайте се да изключите от менюто си продуктите от „черния списък” с най-популярните продукти, които съдържат голямо количество консерванти.
За да неутрализирате вредата, която нанасят на организма ви продуктите с консерванти, го очиствайте редовно.
Защо обичаме най-вредните продукти и е трудно да се откажем от тях?
Някои от вредните хранителни добавки, които се съдържат в популярните хранителни продукти, предизвикват привикване. Това важи особено за натриевия глутамат – Е621 – най-популярния усилвател на вкуса, който присъства навсякъде: в продуктите на фаст-фуда, чипсовете, колбасите, месните полуфабрикати, сосовете, супите за бързо приготвяне и др. Натриевият глутамат е токсин, който възбужда нервната система. В детския организъм той може да увреди зрението и главния мозък, да предизвика алергични реакции.
Привикване предизвиква и заместителят на захарта – аспартамът – Е951. Независими изследвания доказаха, че той може да предизвика много опасни болести – от Алцхаймер (в резултат от разрушаването на нервните клетки) до мъжко безплодие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар