ТИКВАТА – ИДЕАЛНИЯТ ЧИСТАЧ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Европейците използват широко тиквата по времето на Хелуин за прогонването на зли духове, но тя има превъзходни лечебни свойства и ако редовно я употребяваме, можем да подобрим работата на черния си дроб. Тя го очиства и възстановява. Наричат я „храната на боговете”.
Тиквата съдържа много витамини (В, А, Е, С,РР), включително и редки като К и Т, които липсват в други плодове и зеленчуци. Витамин Т подобрява обменните процеси в организма, помага да се усвои тежката храна и пречи на затлъстяването. Меката част на тиквата съдържа витамин Д, който стимулира развитието на детския организъм. Железните, медните и фосфорните соли в тиквата влияят положително върху кръвотворния процес в организма, затова се препоръчва при малокръвие и атеросклероза.
Но най-важното качество на тиквата е способността й да извежда холестерина, токсините и шлаките от организма и да регулира храносмилането; тя е добро пикочогонно средство и е много полезна и при болести на бъбреците.
Тиквата е полезна при хипертония, а пресният тиквен сок, смесен с мед, успокоява нервната система и лекува бъбреците. Прясната тиква помага да се свали температурата при бронхит. При болести на кожата – екзема, изгаряния и акне, се използват компреси с настъргана тиква.
Препоръчват се ястия от тиква при болни от хепатит и холецистит, жлъчнокаменна болест, хроничен колит и ентероколит по времето на обострянето им, сърдечно-съдови болести (съдържа много калий, затова е полезна за сърцето), при остър и хроничен нефрит и пиелонефрит. Суровата и варената тиква извежда излишната течност от организма и помага в отслабването и да заздравеят язви в стомаха и дванайсетопръстника; тя съдържа много каротин и затова е полезна за зрението. Съществува мнението, че тиквеният сок и тиквените семки помагат да се запази мъжкото здрави. В народната медицина използват семките за премахване на глисти.
Тиквеният сок обаче има висок гликемичен индекс и е вреден за диабетици. Суровата тиква е противопоказна за хора с повишена киселинност на стомашния сок.
Рецепта при болести на сърцето, хипертония, анемия, отоци и атеросклероза
Препоръчва се сурова тиква – половин килограм, или до 2 кг на ден варена или печена.
При болести на черния дроб, жлъчния мехур, холецистити и болни бъбреци
Препоръчва се два пъти на ден по 100-150 грама тиква, като в менюто се ограничават сладкишите и хлебните изделия.
Интересни факти за тиквата
Тиквената столица е град Мориън, щата Илинойс в САЩ.
Тиквата се отглежда на всякъде по света, с изключение на Антарктика.
Съществуват повече от 50 вида тикви.
Тиквените цветове също се ядат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар