Учените казват, че техните изкуствени агнешки котлети, говеждо Wagyu и T-bone пържоли са неразличими от истинските
Учени в Израел са създали едни от най-реалистичните фалшиви месни продукти до момента ( https://www.dailymail.co.uk/…/Scientists-artificial-lamb… ) - агнешки котлети, говеждо Wagyu и пържоли.
Според тях изкуствените агнешки и телешки филета, направени от растителни протеини, са неразличими от истинското месо.
„Нашата работа възвестява нова ера в устойчивите хранителни технологии, като предоставя мащабируем и рентабилен метод за производство на аналози на цели парчета месо.“
Екипът използва производствен процес, наречен леене под налягане, при който частите се изработват чрез инжектиране на разтопен материал в матрица.
Технологията се използва широко в полимерната индустрия, но този проект бележи първото приложение в алтернативно производство на месо.
Той също така предлага алтернатива на 3D принтирането, което вече се използва в хранително-вкусовата промишленост, което позволява ядивната маса да се натрупва постепенно, слой по слой.
Персонализираният метод за леене под налягане включва цифрово сканиране на истински стекове и отпечатване на форми, които възпроизвеждат точните им контури.
След това формите се пълнят с два синтетични структурни материала: единият е животинска мазнина, а другият имитира месна тъкан.
Изкуствен заместител на животинска тъкан и мазнини (наречен протеолеогел ) се прави от различни количества растителен протеин като соя, грах, боб мунг, картофи, нахут, леща и ориз.
Протеолеогел е в състояние да "задържа липидни капчици по време на готвене, като същевременно създава стабилни връзки между мускулните и костните елементи на месото."
„Заедно тези материали правят възможно създаването на сложни разфасовки месо, като пържоли, котлети и пържоли с кости, с невероятна прецизност и сензорна прецизност.“
За дегустацията изследователите поканиха 23 души, главно от Израел, но също и от Обединеното кралство, САЩ, Бразилия, Русия, Палестина, Германия, Индия, Гърция и Албания.
Участниците в проучването оцениха култивираното месо средно с девет, като отбелязаха малко по-мека текстура и по-интензивен цвят от говеждото, отгледано във ферми, което получи оценка 10.
Няма коментари:
Публикуване на коментар