КОИ ХРАНИ ПОМАГАТ В ПРЕЧИСТВАНЕТО НА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ И НАМАЛЯВАТ РИСКА ОТ ИНФАРКТ
Кръвта на човека – източник на живот
Едва ли някой от нас се замисля колко интересни и сложни процеси протичат в нашия организъм. Една от най-важните системи в човешкия организъм е сърдечно-съдовата система. В нея циркулира кръвта, без която е невъзможен нашият живот.
Важен норматив за здравето на организма е качеството на кръвта и лимфата, които хранят всичките органи и клетки с кислород, незаменими микроелементи, витамини и извеждащи от организма патогени и бактерии. Качествената кръв осигурява добро здраве и ефективна работа на организма. За да имаме добро самочувствие, да работят отлично вътрешните ни органи е важно кръвта да бъде чиста. Очистването на кръвта е най-простият и ефективен начин за поддържане на здравето. Благодарение на очистването на кръвта се отстраняват токсини, шлаки и патологични микроорганизми, които нарушават работата на съдовата система, лимфостазата и разширяват вените.
Ако човек живее в идеални условия на живот организмът му може сам да се пречиства. Ако черният дроб функционира правилно, той неутрализира почти 100% от токсините и отпадъчните вещества в кръвта. Замърсяването на въздуха, храната и питейната вода претоварва черния дроб и той не може пълноценно да изпълнява работата си. Затова за да сме здрави, е нужно да се подпомагат естествените процеси на детоксикация на организма. Тук е мястото на методите и храните, които пречистват кръвта.
Болестите на сърцето днес са бич за човечеството. Сгъстената кръв и тромбите запушват съдовете в най-тесните им места и предизвикват инфаркти и инсулти. Те са причината за всяка втора смърт, затова за днешния човек е важно да следи за здравето на своите съдове, за тяхната чистота и еластичност.
Едва ли има човек, който да не е наясно колко е важно храненето, за да бъдат чисти кръвта и кръвоносните съдове.
Кои храни са ефективна профилактика за тях?
1. Нар. Пресният нар подобрява състоянието на съдовете и нормализира нивото на холестерина в кръвта, разрежда кръвта и намалява риска от тромби.
2. Райска ябълка. Тя е богата на полифеноли, които намаляват холестерина в кръвта. Този плод е богат също на полезните за сърцето и съдовете магнезий и бета-каротин.
3. Диня. Специалната аминокиселина в дините – цитрулин, помага в разширяването на съдовете. Най-много се съдържа в семките, затова в много страни те се ядат. Любителите на дини са по-малко застрашени от хипертонични кризи.
4. Риба. Всички видове риба, особено сьомгата, съдържат полезните за сърцето омега-три мастни киселини и диетични белтъчини.
5. Портокалов сок – две чаши на ден намаляват нивото на холестерина в кръвта, кръвното налягане и насищат организма с витамини и микроелементи.
6. Ябълки – целулозата и пектинът в тях пречистват съдовете, намаляват риска от сърдечни проблеми.
7. Домати. Те са богати на магнезий – важен минерал за здраво сърце. Нашите читатели знаят, че те съдържат голямо количество ликопен – много полезен антиоксидант. Доматите са полезни във всякакъв вид.
8. Чесън. Азотният оксид в него очиства съдовете, предпазва от проблеми със сърцето и най-вече от хипертония.
9. Зехтин и орехи. Учени изяснили, че гърците много по-малко страдат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото хората в Европа. Оказало се, че причината е в качествения зехтин и орехите.
10. Овесените ядки активно очистват съдовете. Освен това е известно, че те позволяват да се контролират килограмите, което е важно за хора, склонни към сърдечно-съдови болести.
Няма коментари:
Публикуване на коментар