Полиненаситените мазнини и ендотоксините водят до Алцхаймер
Тау протеинът предпазва мозъчните клетки от оксидативен стрес и токсични липиди, като образува защитни липидни капчици в глиалните клетки.
Натрупването на амилоид бета може да е защитна реакция в области с висока мозъчна метаболитна активност, а не основната причина за болестта на Алцхаймер.
Прекомерната консумация на полиненаситени мазнини („PUFAs“) в маслата от семена и излагането на ендотоксини нарушават здравето на червата, което води до възпаление и оксидативен стрес в мозъка ви.
Спуканите черва и нарушеният микробиом допринасят за хронично възпаление, метаболитна дисфункция и невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер.
Холистичните подходи, фокусирани върху здравето на червата, митохондриалната функция и справянето с първопричините, са по-ефективни от директното насочване към тау и амилоид бета.
PUFA и ендотоксините управляват Алцхаймер, докато тау и амилоид бета защитават мозъка
От д-р Джоузеф Меркола
Вероятно сте чували, че натрупването на тау и амилоид бета протеини в мозъка причинява болестта на Алцхаймер. Въпреки това, нововъзникващите доказателства сочат, че тези протеини може да са защитни реакции към основните проблеми, а не първопричината за заболяването.
Изследване, публикувано в Nature Neuroscience, добавя допълнителна представа за ролята на тау протеина в здравето на мозъка, предизвиквайки дългогодишните вярвания за участието му в болестта на Алцхаймер. 1 Проучването разкри, че тау защитава мозъчните ви клетки от оксидативен стрес и токсични липиди.
Тау протеинът, оказва се, е от съществено значение за образуването на липидни капчици в глиалните клетки – поддържащите клетки, които обграждат и защитават вашите неврони. Тези липидни капчици действат като защитен механизъм, помагайки за неутрализиране на вредните окислени липиди, които увреждат мозъчните ви клетки.
Когато изследователите повишиха нивата на тау в глиалните клетки, това наруши този защитен процес, което направи клетките по-уязвими към токсични липиди, произведени от стресирани неврони. С други думи, тау натрупванията, наблюдавани при болестта на Алцхаймер, може да са опитът на мозъка ви да се бори с продължаващото увреждане, а не основният виновник.
Положителната роля на тау в здравето на мозъка
Глиалните клетки на вашия мозък са важни за поддържането на вашето когнитивно здраве и са разработили очарователен механизъм за защита на мозъка ви от оксидативен стрес. Когато вашите неврони изпитват високи нива на реактивни кислородни видове ("ROS"), те произвеждат и отделят токсични пероксидирани липиди ("LPOs") като стратегия за самосъхранение.
LPOs са това, което се случва с PUFAs, след като са увредени. След това вашите глиални клетки идват на помощ, като поемат тези опасни липиди и ги съхраняват в липидни капчици. 2
Този процес е като програма за клетъчно рециклиране, при която вашите глиални клетки безопасно съдържат и разграждат токсичните липиди, които иначе биха могли да навредят на вашите неврони. Проучването установи, че тау протеинът е от решаващо значение за правилното функциониране на този защитен механизъм.
Без достатъчно тау, вашите глиални клетки се борят да образуват тези защитни липидни капчици, оставяйки вашите неврони по-уязвими към оксидативно увреждане. Това откритие подчертава значението на поддържането на деликатен баланс на тау във вашия мозък – твърде малко е също толкова проблематично, колкото и твърде много.
Натрупването на амилоид бета е защитен механизъм
Преобладаващата теория за болестта на Алцхаймер се фокусира върху натрупването на амилоид бета (Aβ) плаки като основен виновник зад когнитивния спад. Въпреки това, натрупването на изследвания предполага, че Aβ играе защитна роля в мозъка. 3
Едно проучване, публикувано в Alzheimer's & Dementia , 4 установи връзка между натрупването на Aβ и метаболизма на глюкозата в мозъците на пациенти с Алцхаймер. Противно на общоприетото схващане, регионите с по-висок среден глюкозен метаболизъм показват по-голямо отлагане на Ар. Това предполага, че Ар може да се натрупва по-лесно в области на мозъка с по-висока метаболитна активност като защитна мярка.
Мислете за Aβ като опит на мозъка ви да се предпази от увреждане в най-активните си региони. Тази защита обаче изглежда има граници. В отделни области на мозъка на пациенти с Алцхаймер по-високите нива на Ар съответстват на по-нисък глюкозен метаболизъм, което показва, че прекомерното натрупване на Ар може в крайна сметка да наруши нормалната мозъчна функция.
Тази двойна природа на Aβ – защитна в началото, но потенциално вредна в излишък – може да обясни защо лечението на Алцхаймер, насочено към премахване на Aβ, е до голяма степен неуспешно. 5
Въпреки това Администрацията по храните и лекарствата на САЩ продължава да одобрява рисковите лекарства за Алцхаймер , включително Leqembi, които се свързват с амилоид бета в мозъка. Разчитането на лекарства за намаляване на амилоид бета в най-добрия случай е погрешно и в най-лошия случай излага пациентите на потенциално животозастрашаващи неблагоприятни ефекти без никаква полза. Болестта на Алцхаймер е комплексно заболяване, което изисква холистичен подход за профилактика и лечение.
Вместо да бъдат основните причини за невродегенерация, тау протеинът и Aβ изглежда са реакцията на мозъка ви към основното увреждане. Тау, по-специално, е свързан със стабилизиране на микротубулите в невроните и може да играе роля в защитата срещу оксидативен стрес. По същия начин Ар може да действа като антиоксидант и да помогне за запечатването на увредените кръвоносни съдове.
Вашият мозък произвежда тези протеини като защитен механизъм, но когато основните причини за увреждане продължават, натрупването им става прекомерно и потенциално вредно. Тази промяна на перспективата подчертава значението на справянето с първопричините като метаболитна дисфункция и възпаление, вместо да се фокусира върху премахването на тау и Ар.
Как маслата от семена и ендотоксините стимулират болестта на Алцхаймер
Процъфтяващата чревна екосистема е от съществено значение за цялостното ви здраве, включително мозъчната функция. Тази разнообразна общност от микроорганизми играе решаваща роля в защитата ви срещу различни заболявания, включително Алцхаймер, но диети, богати на полиненаситени мазнини („ПНМК“), включително линолова киселина , намираща се в маслата от семена, разрушават здравето на червата ви, което води до каскада от вредни ефекти. Биоенергетикът Георги Динков обяснява: 6
Проучването [Nature Neuroscience] 7 изрази мнение, че ROS, наблюдавани при AD [болест на Алцхаймер], могат да бъдат причинени от прекомерно натрупване на липиди (като диабет) и такова натрупване (дори когато е локализирано от мозъка) само по себе си може лесно да бъде причинено от ниска диета с въглехидрати/високо съдържание на мазнини.
Насърчаването на полезните непоносими към кислород бактерии в червата ви, включително важни видове като Akkermansia, укрепва вашите чревни защитни сили и насърчава цялостното здраве. Тези полезни бактерии ферментират диетични фибри, за да произведат късоверижни мастни киселини („SCFAs“), особено бутират.
Трябва да се отбележи, че бактериите, произвеждащи бутират, като Eubacterium и Eisenbergiella, са свързани с по-нисък риск от Алцхаймер . 8 Бутиратът подхранва епителните клетки на дебелото черво, подсилвайки чревната бариера. SCFA също така стимулира производството на муцин, създавайки защитен щит срещу вредни бактерии.
Опасностите от пропускливи черва и ендотоксемия
Намаляването на непоносимите към кислород бактерии води до повишена чревна пропускливост или пропускливи черва. Това позволява на токсини, несмлени хранителни частици и вредни микроби да навлязат в кръвта ви, предизвиквайки системно възпаление и хронични здравословни проблеми. Това възпаление може да допринесе за основното увреждане, което предизвиква защитното натрупване на Ар и тау в мозъка. Непоносимите към кислород бактерии са жизненоважни за превръщането на несмилаемите растителни фибри в полезни мазнини.
Те виреят в среда без кислород, която изисква подходяща клетъчна енергия за поддържане. Въпреки това фактори като консумацията на масло от семена и излагането на ендокринно разрушаващи химикали („EDCs“) в пластмасите и електромагнитните полета („EMFs“) влошават това производство на енергия, което затруднява поддържането на идеалната среда без кислород в червата.
Освен това, токсичните липиди, които тау помага да се неутрализират, често са страничен продукт от прекомерна консумация на PUFA и излагане на ендотоксини. Тези фактори предизвикват хронично възпаление и оксидативен стрес в мозъка ви, което води до когнитивен спад, свързан с болестта на Алцхаймер.
Водеща причина за смърт е, ако не и причина номер едно за смърт, според мен, ендотоксемията, водеща до септичен шок. Това се случва, когато отделяте ендотоксин от факултативни анаероби, известни също като бактерии, устойчиви на кислород, които не трябва да бъдат в червата ви. Тези патогенни бактерии произвеждат силно вирулентна форма на ендотоксин или липополизахарид ("LPS"), който причинява възпаление, ако преминат компрометираната ви чревна бариера в системното кръвообращение.
На път съм да въведа нов лесен термин в речника, за да идентифицирам тази концепция, която е „Мощен шок“. „Могъщ“ е съкращение от митохондрии и описва целта на ендотоксина, вашите митохондрии. Причината, поради която отделянето на ендотоксин е толкова опасно, е, че то отравя и затваря вашите митохондрии. Ще обсъждам тази тема много повече в бъдеще, така че бъдете подготвени за още статии за „Mighty Shock“.
Това хронично нискостепенно възпаление допринася за метаболитната дисфункция, която предхожда натрупването на Ар при болестта на Алцхаймер, както е обсъдено в по-ранното проучване. По този начин пропускливите черва или нарушената микробиома са една от основните причини за всички заболявания, включително невродегенеративни състояния като Алцхаймер.
Подобряването на митохондриалната функция и поддържането на здрава чревна екосистема насърчава растежа на полезни бактерии, като същевременно намалява вредните ефекти на ендотоксините. Този подход смекчава факторите, допринасящи за деменция и други хронични заболявания, като се занимава с основните причини за възпаление и метаболитна дисфункция, вместо да се фокусира върху премахването на Aβ и тау протеините.
Холистични подходи към здравето на мозъка
Разбирането на защитните роли на Ар и тау, заедно със значението на здравето на червата, отваря нови пътища за превенция и лечение на Алцхаймер. Вместо директно насочване към тези протеини, бъдещите терапии може да се съсредоточат върху поддържането на естествените защитни механизми на мозъка ви, като същевременно се справят с основните причини за невродегенерация.
Това включва стратегии за намаляване на възпалението и оптимизиране на мозъчния метаболизъм чрез интервенции за здравето на червата. Чрез поддържане на здрав чревен микробиом и адресиране на фактори, които нарушават баланса на непоносимите към кислород и устойчивите на кислород бактерии, може да успеете да поддържате защитните ефекти на Aβ и тау, като същевременно предотвратявате прекомерното им натрупване.
[Свързани: Каква вреда ще причини антиметановата ваксина на Бил Гейтс на животните и околната среда? ]
Въоръжени с това ново разбиране, можете да предприемете проактивни стъпки, за да поддържате здравето на мозъка си и да намалите риска от болестта на Алцхаймер. Чрез възприемането на холистичен подход към здравето на мозъка, който се занимава с тези основни фактори, вие поддържате естествените защитни механизми на мозъка си и поддържате когнитивната функция с напредване на възрастта. В допълнение към оптимизирането на вашата митохондриална функция, стратегиите по-долу могат също да помогнат за намаляване на риска от Алцхаймер.
Избягвайте глутен и казеин (предимно пшеница и пастьоризирани млечни продукти, но не и млечни мазнини, като масло) – Изследванията показват, че има връзка между глутена и невродегенеративните заболявания. 9 Глутенът също така прави червата ви по-пропускливи, което позволява на протеините да навлязат в кръвта ви, където не им е мястото. Това повишава чувствителността на имунната ви система и насърчава възпалението и автоимунитета, като и двете играят роля в развитието на Алцхаймер.
Оптимизирайте чревната си флора , като ядете редовно ферментирали храни и намалите приема на LA, включително от преработени храни. Високата консумация на LA влошава производството на енергия, което води до пролиферация на патогенни чревни бактерии, които произвеждат ендотоксин.
Оптимизирайте нивото на витамин D с безопасно излагане на слънце — Ниските нива на витамин D при пациенти с Алцхаймер са свързани с лоши резултати от когнитивните тестове. В едно проучване витамин D намалява риска от деменция с 40% . 10
Поддържайте нивата на инсулин на гладно под 3.
Яжте питателна диета, богата на фолиева киселина – Зеленчуците са най-добрата форма на фолиева киселина, която можете да си набавите, като ядете много зеленчуци всеки ден. Избягвайте добавки като фолиева киселина, която е по-ниската синтетична версия на фолата.
Избягвайте и елиминирайте живака и алуминия от тялото си — Пломбите от зъбна амалгама, които съдържат 50% живак по тегло, са един от основните източници на токсичност от тежки метали . Уверете се, че използвате биологичен зъболекар, за да премахне вашите амалгами. Източници на алуминий включват антиперспиранти, съдове за готвене и добавки за ваксини.
Уверете се, че нивото на желязото ви не е повишено и дарете кръв, ако е – натрупванията на желязо в мозъка са склонни да се концентрират в области, които са най-засегнати от болестта на Алцхаймер , а именно фронталния кортекс и хипокампуса. Тестовете с ядрено-магнитен резонанс разкриха повишено желязо в мозъците, засегнати от Алцхаймер.
Яжте боровинки и други храни, богати на антиоксиданти - Известно е, че дивите боровинки, които имат високо съдържание на антоцианин и антиоксиданти, предпазват от неврологични заболявания.
Избягвайте антихолинергици и статини - лекарства, които блокират ацетилхолина, невротрансмитер на нервната система, повишават риска от деменция. Тези лекарства включват някои нощни болкоуспокояващи, антихистамини, сънотворни, определени антидепресанти, лекарства за контролиране на инконтиненцията и някои наркотични болкоуспокояващи. Статиновите лекарства са особено проблематични, защото потискат синтеза на холестерол, изчерпват мозъка ви от CoQ10 и прекурсорите на невротрансмитерите и предотвратяват адекватното доставяне на есенциални мастни киселини и мастноразтворими антиоксиданти в мозъка ви, като инхибират производството на незаменимата биомолекула носител, известна като ниска -липопротеин на плътност.
Революционният път към изцеление и дълголетие
През последните 50 години бях в неуморно търсене как да оптимизирам здравето и благосъстоянието и да предотвратя болести. Всяка година се доближавам до истината. Но този път съм убеден, че най-накрая разкрих зрънцата истина, които ще помогнат на почти всеки да се възстанови от каквото и физическо заболяване да страда.
Открих новаторско разкритие, което има удивителния капацитет да трансформира глобалното здраве и това е силата на клетъчната енергия. Това не е просто още една здравна тенденция; това е основният ключ за отключване на вродените лечебни способности на вашето тяло и постигане на трайна жизненост.
Скритата здравна криза
Почти всеки, който чете това, произвежда само около една трета от енергията, от която се нуждае, за да обърне болестта и да захрани тялото си да регенерира и възстанови увредените клетки. Почти всички ние сме в черната дупка на самопродължаващото унищожаване на нашите чревни бактерии, които са от решаващо значение да ни помогнат да възвърнем пълния си енергиен потенциал.
Ето един изумителен факт: Много чувствителен и евтин кръвен тест ни показва, че над 99% от нас имат инсулинова резистентност и в резултат на това несъзнателно живеят с компрометирана клетъчна енергия. Тази тиха епидемия обяснява защо милиони се борят с постоянни здравословни проблеми, чувствайки се впримчени в цикъл от лечения, които никога не решават напълно проблема. Но има надежда и тя се крие във вашите клетки.
Представете си живот, в който тялото ви бръмчи от енергия, където изцелението се случва естествено и където възрастта е просто число. Това не е далечна мечта – това е реалността, която преживявам повече от година и очаквам, когато овладеете изкуството на клетъчното здраве.
Представяме ви „Вашето ръководство за клетъчно здраве“
Най-новата ми книга, „ Вашето ръководство за клетъчно здраве: Отключване на науката за дълголетие и радост “ не е просто наръчник – това е вашият паспорт към революция в личното здраве. Това изчерпателно ръководство ще ви даде възможност да придобиете променящи живота знания:
Открийте как да захранвате митохондриите си за безгранична енергия и бързо излекуване.
Разкрийте тайните на метаболизма, които ви поддържат жизнени и устойчиви срещу стареене и болести.
Идентифицирайте и елиминирайте трите основни митохондриални саботьори, дебнещи във вашата среда.
Овладейте иновативен авангарден начин на живот и диетични стратегии, които стимулират производството на клетъчна енергия.
Тук не става въпрос за бързи корекции или временни решения. Става дума за фундаментална трансформация на вашето здраве в самата му основа – вашите клетки.
[д-р Книгата на Меркола „ Вашето ръководство за клетъчно здраве: Отключване на науката за дълголетие и радост “ трябва да бъде пусната на 22 октомври (електронна книга) и 10 декември (печатна). Можете да поръчате предварително копие ТУК .]
Източници и препратки
1, 2, 7 Nature Neuroscience 26 август 2024 г
3, 4 Демент на Алцхаймер. 2023 март;19(3):771-783. doi: 10.1002/alz.12701. Epub 2022 г., 8 юни
5, 6 Haidut.me 9 септември 2024 г. (Архивиран)
8 научни доклади 31 март 2023 г
9 Am J Lifestyle Med. 11 януари 2022 г.; 16 (1): 32-35. doi: 10.1177/15598276211049345. eCollection 2022 януари-фев
10 Диагностика, оценка и мониторинг на заболяването, 2023 г.; doi: 10.1002/dad2.12404
За автора
Д-р Джоузеф Меркола е основател и собственик на Mercola.com, сертифициран лекар остеопат по семейна медицина, сътрудник на Американския колеж по хранене и автор на бестселъри на New York Times . Той публикува множество статии на ден, обхващащи широк кръг от теми на своя уебсайт Mercola.com .
Няма коментари:
Публикуване на коментар