Звездни Цивилизации

неделя, 6 октомври 2024 г.

 С КАКВО ПЪЛНЯТ КРЕНВИРШИТЕ



Някога кренвиршите бяха една от любимите храни на българите. Но днес този полуфабрикат се е превърнал в почти мръсна дума. Всеки е наясно какво съдържат кренвирши с приблизителна цена 5-6 лв. Когато купуваме кренвирши, ние си мислим, че са произведени от месо. Почти всеки потребител е наясно какво съдържа този толкова популярен продукт.

Изходната суровина за производството на кренвирши са свинското и говеждото месо, но в последно време производителите добавят в смляната маса и евтини отпадъци от птици и други добавки.

Много пъти сме задавали въпроса, дали в българския стандарт са описани нормите, на които трябва да отговарят кренвиршите: влажност, колко белтъчини, мазнини и сол да съдържат, колко от консерванта натриев нитрит, колко фосфати и други добавки? Допустимо ли е да съдържат нишесте и караагинан?

Оказва се, че белтъчните добавки, които по същество са заместители на месото, са разрешени дори и в скъпите колбаси. В соцвремето тези добавки се произвеждаха от свинска кожа и се наричаха стабилизатори. Но днес свинската кожа е скъпа суровина. За да намалят себестойността на продукта, днес производителите използват белтъчно-мастни емулсии, произведени от птичи кожи; използват дори белтък от калмари. Този заместител на месото може да бъде до 30-40% от продукта!

Недобросъвестните производители, които не искат да се охарчват за белтъчни напълнители, използват нишесте, и то генномодифицирано! Да му мислят диабетиците, ако редовно употребяват този полуфабрикат!

Някои кренвирши могат да съдържат и зърнени добавки, което също води до поевтиняване на продукта.

Относно натриевия глутамат, който засилва вкуса, отдавна се водят спорове за неговата безопасност; в последно време изследователите еднозначно посочват, че тази добавка е много опасна за здравето. Той може да предизвика алергии, да увреди нервната система и да предизвика зависимост към определена храна.

Натриевият нитрит е едновременно и оцветител и консервант; той пречи на развитието на ботулизма в месните продукти.

Кренвиршите могат да съдържат още: вода, сухо мляко, яйчен прах, захар, аскорбинова киселина, фосфати, сгъстители, напълнителя натриев лактат, ферментирал ориз.

Някои производители въобще не влагат месо в кренвиршите!

Погледнете списъка с изредените съставки и си направете извода какво купувате и ядете!

Защо трябва да хвърляте пари за продукт от почти синтетични добавки?!

Защо Агенцията по безопасност на храните не предприема мерки срещу производителите и не се вълнува от това, че голяма част от тези т.нар. храни са вредни и дори опасни за здравето?! Къде са другите контролиращи органи?!

Българският журналист също отдавна спи зимен сън и не се вълнува от този проблем. Защо не посещава колбасарски и месарски цехове, за да се запознае на място със съдържанието им?!

Сред българите броят на затлъстелите расте в геометрична прогресия; заприличахме на американците... Изследвания доказаха, че организмът не може да се справи с добавките и напълнителите в храните; той не ги преработва и усвоява, а ги складира във вид на мастни депа. Затова килограмите ни се увеличават. А организмът страда от дефицит на ценни белтъчини, мазнини, витамини и минерали, каквито не получава от храните, включително и от кренвиршите. Оттук има само една крачка до болестите! Но никой в тази държава не го е еня за това...

Няма коментари:

Публикуване на коментар