ОЩЕ ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ПРОСОТО
То е уникален продукт, който не само подмладява, но и пречиства организма, повишава имунитета и удължава живота, чисти стените на червата от токсини и шлаки.
Днес просото незаслужено е минало на втори план. Дори на много хора е непознато като зърнена култура.
Някога растението било смятано за бурен, но в Китай, Монголия и Северна Африка започнали да го отглеждат като селскостопанска култура. След като било култивирано, го разпространили в Европа и Америка.
Ботаниците различават 400 вида просо.
То съдържа богата гама от витамини, калиеви соли, витамини от групата В, включително витамините Р и фолиева киселина, витамин Е, белтъчини, мазнини, аминокиселините лецитин и хистидин, целулоза, нишесте, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, мед, манган, желязо, йод, хром, силиций, молибден и флуор. По съдържание на магнезий и калий просото превъзхожда пет пъти елдата и овеса.
Цинкът и манганът подпомагат изработването на инсулин.
Наличието на целулоза и полизахариди в просото помага да се регулира кръвната захар.
Съчетанието на хром и йод се отразява на работата на хормоналната система.
Молибденът и витамин Е потискат образуването на свободни радикали и удължават младостта на организма.
Редовната употреба на просена каша води до спад в нивото на холестерина и триглицеридите в кръвта, увеличава количеството противовъзпалителни хормони, от които зависи здравето на сърцето.
Просените зърна съдържат триптофан, който отговаря за изработването на серотонин, т. нар. хормон на щастието.
Фитоестрогените в просото нормализират менструалния цикъл, намаляват риска от рак на гърдата.
Просото не съдържа глутен; то е отлично допълнение в менюто на страдащи от алергия към глутена.
Гликемичният индекс на просото е 40, което помага то да се включи в менюто на диабетиците.
Защо просото е полезно за организма
Сърдечната и кръвоносната система в организма имат нужда от големи количества калий и магнезий, на които е богато просото. Редовната употреба на просена каша укрепва сърдечно-съдовата система, костната тъкан и зъбите, ускорява процеса на зарастване на кости при счупвания, благодарение на високото съдържание на фосфор.
Просото извежда токсините, металите и антибиотиците от организма.
Благотворно влияе в лечението на атеросклероза и диабет.
Пречиства черния дроб и бъбреците.
Помага в отслабването.
Забавя раковите процеси.
Стимулира обновяването на кръвотворящите клетки.
Ястия с просо се препоръчват при кожни болести – лишеи, псориазис, конюнктивит, панкреатит, анемия и др.
Просена каша за отслабване
Просото извежда мазнините от организма и ускорява обменните процеси.
Една чаша просо се залива с три чаши вода и се вари на слаб огън, докато зърната омекнат. В готовата каша се добавят лимонов сок, целина или друга зелена подправка. В нея не се добавят масло и сол. Кашата се разделя на 3-4 приема и се употребява за един ден: на закуска, на обяд и на вечеря.
Просото помага в лечението на бъбреците
От стари времена просото се използва за лечение на камъни, възпаления на бъбреците и пиелонефрит. Просената каша има леко пикочогонно действие и може да промени киселинността на урината.
За отстраняване на пясък или неголеми камъни от бъбреците, се употребява отвара от просо. Зърната могат да се използват няколко пъти.
Полезни са също кълнове от просо, сварени без сол.
При възпаление на бъбреците помага следната рецепта: една супена лъжица просо се залива с една чаша вряла вода и се вари пет минути. Сместа се оставя да кисне два часа, прецежда се и се употребява по една трета чаша, 30 минути преди ядене.
Какви вредни вещества съдържа просото
В просото са открити компоненти, които потискат усвояването на йода, в резултат на което се нарушават функциите на щитовидната жлеза. Но това се случва, когато се употребява просена каша в големи количества при недостиг на йод в организма.
Фитиновата киселина в просото се отразява негативна на усвояването на калия с желязото и цинка. Желателно просото да се накисва 12 часа преди приготвянето, което води до намаляване на количеството фитинова киселина в него.
Специалисти препоръчват на страдащи от възпаления на дебелото черво и при болести на стомаха и понижена киселинност да се въздържат от употребата на просо.
Няма коментари:
Публикуване на коментар