МЕНЮ НА ХИПЕРТОНИКА
Кои продукти понижават кръвното налягане
Есенното време може да създаде проблеми на хипертониците и хипотониците. При рязко сменяне на температурите те могат да чувстват слабост, главоболие, може да се повиши кръвното им налягане.
Понижаването на кръвното налягане не е задължително да става с таблетки, а с диета и билколечение. Глогът, черната боровинка, малината, калината и червената боровинка помагат то да се намали достатъчно бързо.
В менюто е нужно да влязат полезни продукти, които съдържат мастните киселини омега-3 и омега-6, които се съдържат в много растителни храни.
За намаляване на кръвното налягане са важни храни, които съдържат калий, който позволява да се намали въздействието на натрия, който се съдържа в солта. В менюто е важно да присъстват продукти, богати на магнезий, витамин С и целулоза.
На първо място е прясното цвекло
Цвеклото е отлична храна за хипертоници. То съдържа големи количества витамин С, витамини от групата В, фосфор, желязо, мед, силиций. Най-ефективен е цвекловият сок, който трябва да се подържи в хладилник известно време, за да стане още по-полезен.
Картофи
Картофите са богати на калий, магнезий и витамин С, което ги прави едни от най-полезните за сърцето и съдовете храни. Здравословната рецепта е да се изпекат с корите и да се солят по-малко.
Бадеми
Бадемите са отличен източник на полезни мастни киселини. Ако се употребяват редовно, те помагат в организма да се нормализира холестериновият баланс; освен това поддържа еластичността на съдовете. Бадемите съдържат много белтъчини, целулоза, калий магнезий и витамин Е.
Спанак
Спанакът е богат на магнезий, който помага да се отпуснат кръвоносните съдове, а това води до намаляване на кръвното налягане и натоварването на сърцето.
Броколи
Броколито също като спанака помага на хипертоника да се успокои, поддържа нервната система и съдовете. То съдържа още много витамин С, магнезий, калций, калий, целулоза и глутаминова киселина, която сваля кръвното налягане. На ден са достатъчни около 200 грама.
Целина
Целината снижава изработването на хормоните на стреса, които свиват съдовете и повишават кръвното налягане.
Червени чушки
Червените чушки съдържат толкова витамин С, колкото и шипките. Тези два продукта са шампиони по съдържание на аскорбинова киселина.
Бобови храни
Бобовите храни съдържат много разтворима целулоза, магнезий и калий, нужни за намаляване на кръвното налягане.
Портокали
Портокалите са още един важен продукт за намаляване на кръвното налягане. Те съдържат много витамин С, който помага на организма да изведе излишния натрий.
АКО ИСКАТЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТОВА, КАК ДА СИ ПОМОГНЕТЕ ПРИ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪРДЕЧНО-СЪДОВАТА СИСТЕМА, КАКВИ ПРОДУКТИ И БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ, ЧЕТЕТЕ КНИГАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО „РАСПЕР“ –
„СЪРЦЕТО: ХРАМЪТ НА ДУШАТА“
Хората днес умират от разбити сърца и духовен глад.
Работата на сърцето е един от многото феномени, неизучени докрай. Все още не е изобретен механизъм, който да работи толкова ефективно и стабилно.
Сърдечно-съдовите болести са един от бичовете на днешното време; те засягат не само възрастното поколение, но и все повече млади хора. В списъка с тях са инфаркт на миокарда, инсулт, тежки нарушения на сърдечния ритъм, остра сърдечна недостатъчност, отслабване на сърцето, исхемична болест на сърцето и др. Сърдечните болести травмират психиката, влошават душевното състояние на болния и могат да предизвикат психологически шок.
Болестите на сърцето и съдовете започват вече на 30-годишна възраст, склерозират съдовете и се появяват признаци на хипертония. Обидата, злобата и ненавистта са първите врагове на човешкото сърце.
Няма коментари:
Публикуване на коментар