Звездни Цивилизации

сряда, 1 май 2024 г.

 С какво е полезно зелето?



В 100 г прясно зеле се съдържат само около 25 ккал, а във вареното на пара – едва 15.

Зелето е изключително ценна диетична храна и заради съдържанието на тартронова (хидроксималонова) киселина. 

Смята се, че пречи на превръщането на въглехидратите в мазнини и стимулира „извеждането” на липидите от мастните депа, като по такъв начин спомага за оформянето на стройна и привлекателна фигура.

Зелето е нискокалорична храна, богата на огромен брой биологично активни вещества.

В зелето има ценни органични киселини (винена, която укрепва стените на кръвоносните съдове и пречи на отлагането на холестерола и мазнините по тяхната повърхност), пектин и ценни растителни фибри, които подобряват моториката на стомашно-чревния тракт и способстват за извеждането от организма на токсичните вещества, почти всички познати витамини – А, В, С, Е, К, бета-каротин, минерални вещества. 

По съдържание на витамин С зелето съдържа почти колкото лимоните и портокалите, затова и го наричат „северен лимон“.

Зелето съдържа минерали – калий, калций, магнезий, желязо, цинк, селен, фосфор и др. Калият благоприятства дейността на сърцето и възпрепятства задържането на повишено количество вода от организма. 

Цинкът подобрява либидото и мозъчната дейност, магнезият – дейността на сърдечния и останалите мускули, желязото помага на кръвообращението и при умора.

Сок от зеле способства за зарастване на язва на стомаха и помага при гастрит. За това свойство на зелето е отговорен витамин U, който не се съдържа в никой друг продукт.

Увеличава съпротивлението на организма на вируси и инфекции.

 Зелето съдържа много витамин С и го прави полезен продукт при простуда и грип и добър помощник за бързо оздравяване.

Благоприятно влияе на кръвоносните съдове зелето помага в борбата с „лошия“ холестерол, укрепва съдовете, бори се с образуването на съсиреци.

Зелето е полезно за храносмилането, помага за отделянето на стомашен сок.

 Затова зелето е разрешена храна при гастрит с понижена киселинност, запек и хемороиди.

Освен това и може би много полезно за хората на диета – зелето съдържа малко калории и затова може да се включва в храненето, когато искаме да отслабнем.

Важно! 

Зелето не се препоръчва при хипер киселинност, гастрит, диария, поради вероятност от подуване на корема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар