Звездни Цивилизации

неделя, 23 септември 2018 г.

ЯДЕМ ФАЛШИФИЦИРАНИ   ХРАНИ, БОГАТИ НА ПАЛМОВО МАСЛО  И ЗАХАРИ  КОИТО СА  МНОГО ОПАСНИ ЗА НАС

Китай е световен лидер по фалшифициране на храни.
Как фалшифицират храните
Стана нещо обикновено да ядем мляко без мляко, мед, който не е дело на пчелите, салами, в които няма месо…
Дали инспектиращите органи откриват фалшификатите и наказват производителите мошеници?!
Специалисти твърдят, че най-често се фалшифицират млечните продукти, в които млечната мазнина се сменя с растителна – палмово и кокосово масло и др., които се представят като краве масло. Често белтъчините или мазнините в продукта са по-малко, отколкото е заявено на опаковката.
Сухото мляко често се използва вместо натурално; в храните се добавя нишесте, за да получат по-гъста консистенция.
Фермерите пък добавят сода в мляко, което тръгва да се разваля.
Сред изварите има и такива, които на 100% са фалшификат.
Най-често се фалшифицира кравето масло; след това – сметаната; следват ги кашкавалът, изварата и др.
Ние като купувачи сме измамени, защото плащаме повече за продукти, които би трябвало да са по-евтини.
Купувайки фалшификати, ние увреждаме здравето си. Ако купуваме мляко с антибиотици, организмът ни става резистентен към тях и при необходимост да се лекуваме с антибиотици те няма да ни действат.
Растителните мазнини, които производителите използват вместо животински, съдържат голямо количество трансмазнини, които увреждат сърцето и съдовете ни.
За да различим ментето, трябва да четем етикетите. Ако на един етикет пише „млекосъдържащ продукт“, значи в състава му се съдържа палмово масло.
Второ, да видим каква е цената и да имаме предвид, че един килограм кашкавал се произвежда от 10-12 литра мляко, за извара – 3-4 литра, за сметана – 8-9 литра. Ако продуктът е евтин, значи е менте.
Прясното мляко в супермаркета често е разредено сухо мляко и това лесно се забелязва от купувача. Фалшивата марка не бива да се купува.
Как да разберем дали в кашкавала се съдържа палмово масло
Подръжте го за два часа на стайна температура. Натуралният кашкавал ще засъхне, фалшификатът ще се напука или ще остави следи от мазнина.
Фалшиво ли е кравето масло?
Нагрейте го. Истинското краве масло се топи напълно на 38 градуса, ментето запазва формата си.
Как производителите фалшифицират шоколада
Една четвърт от продаваните в супермаркетите шоколади са фалшификати. Те съдържат еквиваленти на какаовото масло – палмово, кокосово, сладкарски мазнини. Това не са натурални продукти.
За съжаление законът разрешава на производителите да влагат в „млечния шоколад“ заместители на какаовото масло.
Фалшивият шоколад е наситен с вредни мазнини, които действат негативно върху здравето ни.
Повърхността на натуралния шоколад е блестяща.
Когато разчупваме шоколада, ако се чува глух звук, това означава, че той не съдържа какао.
Фалшивият мед
Медът се фалшифицира по четири начина. Първият е химическият; на етикета съдържанието на синтетични вещества е описано с дребни букви. Вторият метод: нагряват натуралния мед до 70%, след това го разреждат със захарен сироп; третият метод е продажбата на незрял мед, който съдържа много вода; четвъртият е захарният – получава се смес, която прилича на мед, получен чрез киселинна хидролиза на тръстикова захар.
Как да различим ментето
Медът не бива да бъде много течен. Ако истинският мед се разтвори във вода, на дъното не пада утайка, а се разтваря напълно. Качественият мед винаги кристализира.
Хайверът се прави без риба: от водорасли, желатин и ароматизатори.
Често „натуралният“ хайвер се прави от развален хайвер. Разваленото се отстранява, останалото се смесва с консерванти и масло и се продава за натурално.
По-евтин вид риба се продава като по-скъп. На всички видове червени риби може да пише „сьомга“ и по-евтините видове да се продават по-скъпо.
С развалени риба и хайвер човек може да се отрови.
Как фалшифицират хляба
Често хлябът за мая е обикновен хляб с мая, безглутеновият хляб може и да съдържа глутен.
В минипекарните хлябът се пече от готови смеси, които съдържат усилватели на ферментацията, които могат да бъдат вредни за стомашно-чревния ни тракт.
Как да различим фалшификата
Преди да купим хляба, натискаме го леко: качественият хляб е гъвкав; той бързо се връща в предишната си форма.
Когато разрежете хляба, разрезът трябва да има дребни пори, които трябва да бъдат равномерни.
Как фалшифицират колбасите
Най-често колбасите се фалшифицират, като един вид месо се сменя с по-евтин вид месо. Вместо говеждо и свинско, производителите използват пилешко, без да го пишат на етикетите.
Всички знаем, че в кренвиршите вместо месо се съдържат соя. Хора, които имат проблеми със стомаха, трябва да ги избягват.
Производителите се изхитряват с масата на месото чрез шприцоване и добавяне на влагозадържащи агенти. Когато сварим такова месо, ако то е 500 г, остават 300 г, което означава, че водата в него се е изпарила.
Как да различим ментето
Саламът не може да бъде ярко розов или червен без оцветители. След обработката месният продукт трябва да има сив цвят.
Натуралният салам съдържа само свинско и говеждо месо, сол и подправки.
Когато разрежем колбаса, от него не бива да изтича течност.
Най-често фалшифицират варените колбаси, в които се съдържат заместители на белтъчините, нишесте, консерванти, емулгатори и др.
Навремето Сталин издаде заповед производители, които фалшифицират храни или продават некачествена продукция, да лежат в затвора от 3 до 5 години!

Няма коментари:

Публикуване на коментар