Звездни Цивилизации

вторник, 17 юни 2025 г.

 ШИРОКО РЕКЛАМИРАНИТЕ САЛАМИ И КРЕНВИРШИ СЪДЪРЖАТ ВЕЩЕСТВА, КОИТО ПРОВОКИРАТ РАК НА ЧЕРВАТА И СТОМАХА


Световната здравна организация ги включи в списъка с най-опасните храни от преработено месо, които са изключително вредни за здравето на човека. Прекратете рекламирането им в СМИ!
Въпреки че по света, пък и в България, в последните години се набляга на здравословното хранене, по електронните и хартиените СМИ не престават да се въртят видеорекламите на тези храни, които трудно могат да се нарекат такива. Всъщност рекламите на салами и кренвирши ни учат как да се храним нездравословно. Най-често рекламата е насочена към децата, при това с участието на деца в нея, което е крайно неприятно и трябва да бъде осъдено, защото в детството се формират хранителните навици на подрастващите. Основното внушение на рекламите на саламите и кренвиршите е, че те са месо, а това съвсем не е вярно, защото дори в най-добрите салами не се влага най-качественото месо. Навсякъде по света шефовете на медиите и рекламодателите могат да бъдат подведени за подвеждаща реклама, но това въобще не може да се случи в България.
Колбасите са много далеч от идеалната и полезна за здравето храна. Те съдържат много хранителни добавки, най-вече синтетични. Вкуса им придават изкуствените ароматизатори, розовия цвят – карминът; месото в тях всъщност не е никакво месо, а смлени на каша остатъци от пилешки кости и отпадъчни продукти от месната промишленост с много ниско качество; колбасите и кренвиршите съдържат стабилизатори, които задържат водата, сгъстители, усилватели на вкуса, включително и хидрогенизирани растителни мазнини – преди всичко палмово масло, и още цял букет „шедьоври” на световната химия, например натриев нитрит, която се добавя в месната кайма, за да придаде на безцветната смес от животински и растителни мазнини яркочервен цвят, и е мощен консервант. Много специалисти по храненето сочат, че употребата на натриев нитрит провокира рак на стомаха; без него обаче колбасите започват да гният.
Наскоро Световната здравна организация обяви, че преработеното месо, към което спадат саламите и кренвиршите, съдържа канцерогенни вещества, които предизвикват рак. Но този факт въобще не смущава нито Българската агенция за безопасност на храните, нито производителите, нито шефовете на медии. Един от най-опасните канцерогени има свойството да се натрупва в организма; той се образува при изгарянето на дървесина и въглища и съответно пушените салами и кренвирши го поглъщат. В много страни някои добавки с индекса Е вече са забранени.
Ако кренвиршите и саламите се подложат на топлинна обработка, съдържащите се в тях компоненти агресивно се окисляват и се превръщат в канцерогени, които провокират рак.
Кренвиршите и саламите са сложен химически продукт, който ни се предлага от производители и продавачи като „месо”; това е заблуда в чист вид и трябва да бъде наказано от закона.
Посетете електронната книжарница http://rasper-bg.com/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар