Звездни Цивилизации

вторник, 10 септември 2024 г.

 „КАКВО ЯДЕМ: ХРАНА ИЛИ ОТРОВА”



НАЙ-ОПАСНИТЕ ДОБАВКИ И ПРОДУКТИ
Хранителните продукти бавно (и не толкова бавно), но сигурно се превръщат в оръжие. Чиновниците, които разрешават продажбата им, са корумпирани, а много често зад производството на тези продукти стоят техни фирми, управлявани от подставени лица. През последните 20 години продажбите на вредни храни се увеличиха драстично и стигнаха апогея си. От пръв поглед си личи, че около 60-80% от храните в магазините не отговарят на нормите за безопасност и качество. Вредни храни консумира най-вече градското население.
Да се направи списък на най-опасните храни на българския пазар е колкото трудно, толкова и страшно. Знаем, че читателят иска да му посочим точно и ясно какво да купува и какво не, но това не е толкова лесно. Болшинството от храните, за които става дума, са вредни, но не са незаконни. Ето защо, както се казва в една българска поговорка, “ние ще ви посочим плевника, а вие сами потърсете вратника...”.
Ще говорим за продукти, които не бива да се употребяват. Те не само са вредни, но и опасни за здравето! Но пак повтаряме, за съжаление не са забранени и са законни.
Не яжте продукти, които съдържат
натриев глутамат, означен с Е-621!
Натриевият глутамат е усилвател на вкуса. Днес производителите го добавят дори в най-неочакваните продукти. Външно глутаматът прилича на сол. Той е патентован през 1909 г. от К. Икеда, учен от Токийския императорски университет, който изучавал свойствата на соевия сос и за пръв път си задал въпроса защо засилва вкуса на храните. Оказало се, че причината е, че съдържат глутаминова киселина. Тази природна аминокиселина участва във всички основни процеси в организма и присъства във всички продукти, включително месо, риба и зеленчуци. Но днес натриевият глутамат се произвежда чрез ферментация на богати на глутаминова киселина продукти – например глутен, който се съдържа в пшеницата. През 1954 г. е проведено изследване в Япония, което доказва, че натриевият глутамат влияе на централната нервна система и предизвиква спазми в съдовете; същата година е установено, че мишки, хранени с натриев глутамат, получили увреждане на очната роговица – загинали нервни клетки; през 1969 г. изследване открило, че излишъкът от натриев глутамат може да предизвика отмиране на неврони в нервната система вследствие от превъзбуда. Учени обвиняват натриевия глутамат, че причинява Алцхаймер, хипертония, инсулти, епилептични припадъци и др. В последните години го обвиниха за мигрената, аномалното развитие на нервната система, лошата концентрация при деца, за СПИН, слабоумие, Паркинсон и др.
Адептите на здравословното хранене съветват да се изключи от менюто и другият усилвател на вкуса – натриевия инозинат – Е631, и в никакъв случай да не употребяват продукти, които съдържат «подобрителя» на вкуса Е622 – калиевия глутамат (в Русия е вече забранен). В САЩ е забранен отдавна.
Максималната доза на натриевия глутамат не бива да надхвърля 9 грама. Но във фаст-фуда съдържанието му надвишава нормата няколко пъти.
Захарозаместителите
В последните десетилетия стана ясно, че излишъкът от захар в кръвта води до кариес, диабет, атеросклероза, затлъстяване. Затова се появиха захарозаместителите, които не съдържат калории. Икономическата изгода от тези заместители на захарта изигра своята роля. Съществуват натурални и синтетични захарозаместители. За съжаление много от тях не са безвредни.
Първата група захарозаместители включва фруктозата, сорбита, ксилита и стевията, които напълно се усвояват от организма; те са безопасни, но калорични.
Втората група са синтетичните заместители на захарта – захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит – те не се усвояват от организма и нямат енергийна ценност.
Всички заместители на захарта имат силен жлъчегонен ефект. Ако имате болести на жлъчните пътища, заместителите на захарта могат ги да обострят. Подсладителите в газираните напитки се превръщат в истинска отрова. Момчетата пият газирани напитки с литри, а по-късно се чудят защо боледува простатата им...
Аспартам – Е951. Търговски имена – суитли, сластилин, сукразид, нутрасуит. През 1985 г. е открита химическата нестабилност на аспартама – при температура около 30 градуса в газирана вода той се разлага на формалдехид (канцероген от клас А), метанол (метилов алкохол) и фенилаланин (аминокиселина, синтезирана през 1881 г.).
Аспартамът е нискокалоричен подсладител, почти 200 пъти по-сладък от захарта, но при определени условия е един от най-опасните. Аспартамът заема около 25% от световния пазар на изкуствените подсладители, използва се в около 5 хиляди продукти и напитки. Продължителната употреба на аспартам, което беше доказано в изследвания, предизвиква главоболие, шум в ушите, алергия , депресия, безсъние, а при животните – рак на мозъка. Ако го употребяват хора със затлъстяване, може да се стигне до обратния ефект.
Цикламат – Е952. От 1969 г. цикламатът е забранен в САЩ, Франция, Великобритания и редица страни, заради подозрения, че провокира бъбречна недостатъчност.
Трансмазнините
Един много актуален и остър въпрос: защо маргаринът, картофите фри (пържени картофи по френска технология) и донатите намаляват нивото на тестостерон в мъжкия организъм. Причината за това е в хидрогенизираните, или трансмазнините.
Видовете мазнини
Трансмазнини;
Мононенаситени мазнини;
Наситени мазнини;
Полиненаситени мазнини.
През 1901 г. германският химик Вилхелм Норман нагрял растително масло на висока темпеатура, в присъствието на йони на никел и йони на водорода. В резултат течното масло се превърнало в твърдо. Така се родил първият маргарин, или кулинарната мазнина.
Онова, което се продава в магазините като “масло”, може да съдържа голямо количество хидрогенизирани масла и всъщност да е маргарин. Масло, което съдържа 72,5% мазнини, не бива да се употребява. Това е хидрогенизирано масло с лошо качество.
Не употребявайте масло с масленост под 82,5%!
Продукти, които съдържат трансмазнини
Маргарин
Меките масла, миксовете от краве и растителни масла
Рафинирано растително масло
Майонезите
Кетчупите
Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд), за приготвянето на която се използват трансмазнини
Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити
Снаксове, чипсове, пуканки
Замразени полуфабрикати.
Изкуствено създадените трансмазнини са хиляди пъти по-вредни и по-опасни от натуралната животинска мазнина.
В списъка с вредни продукти влизат и продукти, които съдържат генномодифицирани организми
Какао
Фъстъци
Зеленият консервиран грах
Консервираната царевица
Царевичните пръчици
Зърнени закуски с ароматизатори и оцветители
Колбаси
Лютеници
Конфитюри
Готови супи
Кетчупи
Сладкиши - сухи пасти, бисквити, вафли и др.
Този списък е безкраен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар