КЪЛНОВЕТЕ ОТ ЛЕНЕНО СЕМЕ - ВАШИЯТ ЛИЧЕН ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ
Лененото семе съдържа масло, което по лечебното си действие няма аналог в този род. То съдържа слузни вещества, които определят основното му свойство като природен профилактичен и лечебен препарат при болести на стомашно-чревния тракт.
Ленените кълнове помагат при дисбактериоза, алергия, артрити и артрози атеросклероза, исхемична болест на сърцето. Те са отлична профилактика и на други сърдечно-съдови болести, включително и на съдовете на главния мозък. Полезни са и за бременни.
Как да приготвим кълнове от ленено семе
Между два слоя овлажнена марля или памучна тъкан се насипва семето; марлята постоянно се поддържа влажна. Семената покълват неравномерно и още щом се появят първите - например на втория ден след накисването, цялото количество се насипва в буркан и се държи в хладилник, където покълването на семената продължава.
Наведнъж се слагат да покълнат не повече от две супени лъжици ленено себе. Приема се по 10-15 грама от тях преди ядене.
Кълновете се съхраняват в хладилник пет дни. Ако искаме да ги консервираме, ги смесваме с мед в съотношение 1:4 и се държат в хладилник до един месец.
Ако имате проблеми със зъбите, кълновете се смилат, като към тях се добавя меката част на ябълка и други плодове и зеленчуци.
Няма коментари:
Публикуване на коментар