Звездни Цивилизации

събота, 11 август 2018 г.

Е171: ЗАЩО Е ОПАСЕН ТИТАНОВИЯТ ДИОКСИД, ДОБАВЯН В БОНБОНИ И ГАЗИРАНИ НАПИТКИДобавките с индекса Е в храните е спорна тема, въпреки че производителите твърдят, че те са безопасни.
Титановият диоксид – Е171, се използва отдавна, но се оказа токсичен; поради факта, че не се разтваря във вода, той почти не се всмуква в кръвта и се извежда от организма – това пише в ръководствата за употребата му.
В последните години стана ясно, че титановият диоксид – обратното, се натрупва в организма във вид на наночастици и му нанася голяма вреда.
Негови наночастици се съдържат в бонбоните, особено в дражетата, дъвките, млечните продукти, газираните напитки, в сухите смеси, майонезите, преработените меса, бързите закуски и в много други продукти, които имат бял цвят. Италиански учени доказаха в изследвания, че децата трупат в организма си повече наночастици отколкото възрастните.
Титановият диоксид се използва също за избелване на пасти за зъби, в обвивките на таблетки и капсули с лекарства, в слънцезащитната козметика и някои санитарни средства. Установено е, че наночастиците на диоксида се усвояват от организма през кожата, белия дроб и отчасти от храносмилателния тракт. В експерименти с мишки е показана вредата на титановия диоксид за черния дроб, бъбреците, далака, сърцето и белия дроб. При инжектирането на това вещество в тези органи се натрупвали свободни радикали и предизвиквали негативни ефекти в тях и възпаления. Наночастиците на титановия диоксид нарушават състава на чревната микрофлора. Едно предварително изследване върху пациенти показва възможен риск от диабет-2 при системно използване на избелени пасти за зъби. Международната агенция по изследване на рака разглежда наночастиците на титановия диоксид като възможни канцерогени за човека, а Националният институт по безопасност и хигиена на труда в САЩ ги квалифицира като канцерогенни вещества. Официално се препоръчва да не се употребяват слънцезащитите спрейове с тези наночастици.
Наночастиците на титановия диоксид нарушават проницаемостта на слизестата обвивка на червата и чрез нея в кръвта могат да проникнат токсични вещества и причинители на инфекции. В опити с животни било установено, че при животните се нарушава т.нар. хемато-енцефалична бариера, която защитава мозъка от проникването на вредни вещества, вируси и други микроорганизми чрез кръвта. Те проникват и чрез плацентарната бариера между майката и плода и нанасят вреда на бъдещото дете.
В експерименти върху мишки е доказано, че наночастиците не натрупват в клетките на слизестата обвивка на червата, като първо предизвикват възпаление, а след това се превръщат в предракови клетки. Учени от института по биология и биофицика в Томск открили в опити с мишки, че наночастиците на титановия диоксид попадат в мозъка и го разрушават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар