Звездни Цивилизации

четвъртък, 19 юни 2025 г.

 Енергия в чинията


ПРОДУКТИ, КОИТО ГОНЯТ УМОРАТА

Добрата храна не само засища, но и дава енергия, повишава качеството на живота. Ако тя не премахва умората и не ни дава сили, значи употребяваме неправилните продукти. Умората е не само чувство за дискомфорт, но тя може да стане хронична и да увеличи риска от различни болести.

Има продукти, които са богати на хранителни вещества, лесно се преработват и дават нужната енергия на организма.

1. Овесени ядки. Те съдържат магнезий, белтъчини, фосфор, витамин В1- тиамин; тези вещества влияят върху енергията в нашия организъм. Затова овесената каша е идеалната храна за борба с умората. За да бъде по-хранителна, е добре да добавяме в нея ядки или семки.

2. Натуралното кисело мляко, но не от магазина, което е натъпкано с химически добавки, нишесте, желатин и други нежелателни компоненти. Изследвания показват, че веществата, които съдържа млякото, помагат в борбата с хроничната умора: полезните бактерии в него поддържат здравословна микрофлора в червата и помагат да се преработи по-пълно храна. Те повишават нивото на триптофана - аминокиселината, благодарение на която в мозъка се изработва серотонин, който се бори с умората.

3. Спанакът, който е богат на желязо, необходимо за образуването на хемоглобин и пренасянето на кислорода. Желязото участва в изработването на енергия, а дефицитът му предизвиква бърза уморяемост. Спанакът съдържа и магнезий, чийто дефицит води до депресия, спазми, безсъние и загубата на апетит. Той съдържа и калий, който при недостиг в организма предизвиква мускулна слабост.

4. Ядки и семки. Те са отличен източник на магнезий. Триптофанът в тях помага за добър сън. Орехите и семената съдържат много белтъчини, които ни дават енергия; те съдържат полезните омега-3 масти киселини, които също са превъзходен източник на енергия, повишават настроението и помагат да победим емоционалната изтощеност.

5. Фасулът. За сметка на съдържащата се в него целулоза, той подобрява функционирането на храносмилателната система и извеждането на шлаките от организма. Това запазва нашата бодрост. Освен това фасулът съдържа манган и мед, които са нужни за работата на митохондриите - фабриката за производство на енергия в организма. Магнезият и калият във фасула стимулират кръвообращението, а витамин В1 участва в изработването на енергия. Фасулът съдържа желязо, което поддържа имунната система, и по този начин помага в борбата с умората.

6. Прясната скумрия. Витамин В12, който се съдържа в скумрията, е нужен за производството на кръвни клетки, които пренасят кислорода. Ако този витамин е малко в организма, възниква анемия. Ако е достатъчно, тъканите ще имат достатъчно кислород и ние ще бъдем пълни с енергия. Скумрията не бива да бъде солена, валена или пушена.

7. Нарът. Той съдържа витамините А, В, С, Е, Р, калций, магнезий, калий, манган, кобалт. Нарът напълва организма с енергия, повишава съпротивата към различни инфекции, възбужда апетита.

8. Пшенични кълнове. Те съдържат витамин Е, В, желязо, калций, фосфор, магнезий. Пшеничните кълнове са отличен източник на енергия, те произвеждат лецитин, който храни нервната система.

9. Пилешки гърди. Те са източник на желязо, което участва в синтеза на хемоглобина, който пренася кислорода към органите и тъканите. Ако желязото е достатъчно в организма ни, ние сме активни, ако има дефицит, страдаме от умора.

10.  Черна боровинка. Тя подобрява мозъчното кръвообращение. Хубаво е този плод да се употребява в пресен вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар