ОРИЗЪТ И ПОЛЗАТА МУ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ
Оризът е най-популярната в света оризова култура, с която се храни повече от половината от човечеството.
Но той е не само има висока хранителна стойност, но е и полезен. Хлябът от оризово брашно подобрява работата на червата, стабилизира кръвната захар, обезпечава организма с витамин В1 - тиамин, регулира кръвното налягане, защитава организма от сърдечно-съдови болести. Тъй като съдържа малко натрий, оризът се смята за отлична храна за хора с високо кръвно налягане и хипертония. Той е богат източник на въглехидрати, но не съдържа вредни мазнини и холестерин, затова е неотменна част от една балансирана диета, което е достатъчно, за да го включим в менюто си. Оризът съдържа витамин D, калций, целулоза, желязо, рибофлавин.
В момента съществуват повече от 40 хиляди видове ориз.
Оризът е огромен източник на енергия. Той действа на организма като горивото на автомобил. Подобрява работата на мозъка и нервната система.
Нишестето, което съдържа оризът, стига до червата в непреработен вид, което води до увеличаване броя на полезните бактерии, нужни за правилното им функциониране.
Неразтворимите влакна в него защитават организма от много видове рак. Много учени смятат, че тези неразтворими влакна имат жизнено значение за защитата на човешкия организъм от ракови клетки. Затова оризовите продукти се препоръчват в профилактиката на онкоболести.
Оризът се смята за ефективно лекарство против дизентерия; той оказва и мощно пикочогонно действие.
В Китай с ориз лекуват болести на стомаха и проблеми с храносмилането, апетита.
Оризът е много полезна култура за жени и мъже на преклонна възраст. Кафявият ориз съдържа високи нива невромедиатори и други хранителни вещества, които предпазват от Алцхаймер. Той има мощни антиоксидантни свойства, което означава здрава сърдечно-съдова система за сметка на ниските нива на холестерин в организма.
На ориза приписват качества за подобряване и на сексуалното здраве. Ако се употребява редовно, се възпроизвеждат хормоните на секса и влияе благотворно на мъжката потентност.
Освен всичко друго, оризът предпазва от хроничен запек - неразтворимите влакна в него действат като своеобразна мека четка на червата.
Оризът няма никакви противопоказания за организма. Диабетиците трябва обаче да заложат на кафявия ориз, тъй като той има по-нисък гликемичен индекс.
Няма коментари:
Публикуване на коментар