14 ФАКТА ЗА ХРАНИТЕ В МАКДОНАЛДС
Може би трябва да забравим пътя до обекти на тази верига за бързо хранене
Макдоналдс днес е най-голямата в света верига от заведения за бързо хранене. Американската корпорация прави всичко, за да не загуби клиентите си - често променя менюто, пуска нови серии детски играчки и влага големи пари за реклама. Популярността на Макдоналдс не пада, но много експерти твърдят, че храната там е пагубна за човешкото здраве. Май е дошло е времето да се откажем от бигмака и от картофите фри завинаги.
Месо в картофите фри?
Корпорацията твърди, че вместо в говежда мазнина картофите фри се готвят в зехтин. Отчасти е така, но преди да попаднат във фритюрника, картофите се обработват с малко говежди ароматизатор.
Хлебчетата не са от хляб?
Макдоналдс не иска да губи. Затова в храната, която се разваля бързо, добавят толкова консерванти, че тя може да остане "прясна" няколко години. Това се постига с вълшебния компонент калциев сулфат, известен като гипс. Използва се и още по-страшният амониев сулфат, който може да предизвика гадене и диария.
Цените на храните в Макдоналдс растат, но качеството им пада
За парите, с които се купува един обяд в Макдоналдс, може да се купят много полезни продукти в магазина, с които могат да се приготвят вкусни домашни ястия. Няма нищо по-полезно и по-ценно от домашно приготвената храна.
Базславният McRib
Сезонният бургер в Макдоналдс би трябвало да съдържа ребърца, но в него няма и помен от тях. Те са само имитация, полуфабрикат, който е създаден така, че котлетът прилича на ребърца с месо.
Бързо напълняване
През 2004 г. американският документалист Морган Сперлък провел любопитен експеримент. 30 дни един мъж се хранил само с храна от Макдоналдс. За това време той напълнял с 30 килограма и така било доказано, че фастфудът води до бързо затлъстяване. Участникът в експеримента повишил и холестерина си.
Детско затлъстяване
През 2005 г. медицинското издание The New England Journal of Medicine публикувало доклад, в който пише, че животът на днешните американски деца може да бъде съкратен, защото масово страдат от затлъстяване, защото се хранят основно с фастфуд, който е най-честата причина за наднорменото тегло и диабет.
Съмнителното месо за котлетите
В Макдоналдс твърдят, че котлетите се приготвят от висококачествено месо от най-добрите комбинати, че се спазва много строг контрол в цялата производствена верига. Всъщност месото идва от ферми, където животните се държат в антисанитарни условия и се лекуват с антибиотици и хормони.
Високо съдържание на фосфати
Повечето артикули в Макдоналдс имат високо съдържание на фосфати, което засилва риска от сърдечно-съдови заболявания и проблеми с бъбреците.
Захар в картофите фри
За приготвянето на картофите фри се използва глюкоза, която бързо се превръща в мазнина и силно влияе върху кръвната захар.
Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза в хлебчетата
Някои смятат, че най-вредни са котлетите в Макдоналдс. Но изследванията сочат, че хлебчетата също са не по-малко опасни. Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза и натрий води до това, че 20 минути след изядения бигмак отново се събужда гладът ни.
Как се готвят нагетсите
Готвачът Джейми Оливър показва как в Макдоналдс се приготят нагетсите: вземат се остатъци от пилешка кожа, мазнини, кости и др. Всичко се смила в машина и се образуват "пилешки" парченца. Британските деца вече се отказаха от нагетсите, но не и американските. Корпорацията отрича твърденията на Джейми Оливър.
Антисанитария
Много от обектите на Макдоналдс са разсадници на антисанитария. Постъпват масови жалби за мръсотия и срещу качеството на продуктите. Работниците нарушават хигиенните норми.
Повече от един месец за преработването на трансмазнините
Трансмазнините са ненатурални изомери на мастни киселини, които се образуват в производството на маргарини и растителни масла, които повишават нивото на холестерина и риска от сърдечно-съдови болести. Освен това трансмазнините се намесват в метаболизма на клетките, заменяйки ненаситените мастни киселини, които водят до някои сериозни заболявания. В един бигмак се съдържат 1,5 грама трансмазнини, които се преработват за 51 дни.
От какво се приготвят котлетите за хамбургерите
В своето шоу "Хранителната революция" готвачът Джейми Оливър разказва, че хамбургерите се приготвят от отпадъци от месното производство, предварително измити в амониев хидроксид за обеззаразяване и придаване на розов цвят. Сместа прилича на розова слуз, в която се добавят сгъстител и оцветител, за да се получи цветът на истинската котлета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар