КОИ ПРОДУКТИ ПОМАГАТ ДА СВАЛИМ ХОЛЕСТЕРИНА
1. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини – херинга, сьомга и др.
2. Бобови прани – фасул, леща, грах, нахут.
3. Ядки – кашу, бадеми, бразилски орехи.
4. Овес, ечемик, киноа – те са източници на разтворима целулоза.
5. Портокали и лимони – богати на целулоза и витамин С.
6. Броколи, спанак, зеле.
7. Домати – те съдържат ликопен, който е антиоксидант.
8. Авокадо – източник на полезни мазнини и целулоза.
9. Какао с високо съдържание на флавоноиди – тъмен шоколад.
10. Семена – източник на полезни мазнини.
11. Зехтин екстра вижън.
„Добър“ и „лош“ холестерин – каква е разликата
Нашият организъм изработва холестерин, който също е важен за здравето. Той участва в поддръжката на клетъчните мембрани, синтеза на полови хормони, кортизол и витамин Д. Освен това холестеринът предшества жлъчните киселини, които помагат да се преработи храната.
Холестерин съдържат клетъчните мембрани на всички животни и на човека. Той не се разтваря във вода; разтворим е в мазнини и органични разтворители. Холестеринът лесно се синтезира в организма от мазнини, глюкоза и аминокиселини.
„Добрият“ холестерин очиства артериите от излишъка холестерин, защитава организма от болести на сърцето. „Лошият“ холестерин транспортира холестерина от черния дроб към клетките и може да стимулира образуването на плаки в артериите, което повишава риска от инфаркт.
Високият холестерин няма симптоми, а само повишава риска от сърдечно-съдови болести.
Няма коментари:
Публикуване на коментар