ЗАЩО Е ОПАСЕН ГЛУТЕНЪТ?
Глутенът е сложен белтък, който се съдържа в много зърнени култури – пшеницата, ечемика и ръжта. В пшеницата се съдържат повече от 80% глутен. Латинското име gluten се превежда като „лепило”. Той представлява сивкава безвкусна маса.
По същество глутенът слепва брашното; като му се добави вода, се получава тесто. Колкото по-малко глутен съдържа зърното, толкова по-трудно е да се получи от брашното еднородна маса. Глутенът прави особено нежни хлебните произведения; тестото става гъвкаво и еластично. Освен това той играе и ролята на консервант.
В кои продукти се съдържа глутен?
Всичките продукти, произведени от брашно от пшеница, ечемик или ръж, тъй като съдържат 50% глутен. Тук влизат всички хлебни изделия, сладки кексове, кифли, макарони, спагети, сухи закуски. Тъй като глутенът прави течните субстанции лепкави, той се използва за произвоството на кетчупи, сосове,сладоледи, йогурти и др. В повечето случаи той фигурира на етикетите като „модифицирано нишесте” или „хидролизиран белтък”.
Според изследванията непоносимостта към глутена предизвиква болестта целиакия; от нея боледува се среща в 1% от населението. Имунитетът на такива хора възприема глупена като чуждороден и организмът се бори с него. Стомахът на болни от целиакия страда, нарушават се функциите на червата, понижава се нивото на усвояването на захарите, мазнините, витамините и минералите. Човек чувства постоянен дискомфорт и лесно се уморява.
Симптоми за непоносимост към глутена
Повечето симптоми, свързани с непоносимост към глутена, са свързани с нарушаване работата на храносмилателната система – подуване на корема, диария, в хроничните случаи изпражненията стават светли, пенести. Към вторичните симптоми се отнасят понижаването на имунитета, общото влошаване на обмяната на веществата и снижаване на работоспособността.
Как да разберем дали имаме непоносимост към глутена?
За няколко дни изключваме от менюто продуктите, които съдържат глутен, и наблюдаваме самочувствието си. Когато се върнем към обичайното си хранене с глутенови храни и усещаме предишния дискомфорт в храносмилането, това означава, че имаме непоносимост към глутена.
Кои продукти не съдържат глутен?
Всички видове месо и рибата, яйцата, картофите, оризът, царевицата, грахът и други бобови храни, ядките, плодовете и зеленчуците. Безглутеновата диета означава пълно изключване на продукти, произведени от пшеница, ечемик и ръж – хляба и макароните на първо място.
Непоносимостта към глутена е генетично заболяване. Въпреки че спазването на безглутеновата диета за няколко години минимизира последиците от интоксикацията на организма, връща здравето на нормалното ниво, не е възможно целиакията да се излекува напълно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар