Звездни Цивилизации

събота, 9 ноември 2024 г.

 ПЕЧЕНОТО МЕСО ВРЕДИ НА СЪРЦЕТО



Неприятна новина за любителите на пържолите

Учени от Университета в Единбург решиха да изяснят как влияе начинът на приготвяне на месото върху здравето на жители на различни страни. Готвенето на месото при високи температури води до образуването на трансмазнини в голямо количество и повишава вероятността от проблеми със сърцето.

В страните, в които предпочитат да пекат месото, болестите на сърцето се срещат по-често. В Пакистан, където месото се пече при много високи температури, 62% от мъжете умират от инфаркт, отколкото в Англия и Уелс. В Китай, където месото най-често се вари или задушава, сърдечно-съдовите болести се срещат по-рядко.

Изследователите планират да продължат експериментите си, за да изяснят как етническите особености - характерът на храненето, влияят върху болестите сред жителите на различни страни.

Резултати от по-ранни експерименти показват, че употребата на печено месо или приготвено върху въглени, увеличава риска от рак. Дори само една пържола в седмицата повишава вероятността от тумори в червата, а онези, които обичат шашлик, най-често развиват рак на бъбреците.

Учените определиха като най-опасно червеното месо, което препоръчват да се замени с птиче месо, риба или бобови храни

Няма коментари:

Публикуване на коментар