ИСПАНСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ: КАРАМФИЛЪТ Е НАЙ-ПОЛЕЗНАТА ПОДПРАВКА
Карамфилът е много полезен за нашия организъм. Той повишава апетита и подобрява храносмилането, стимулира отделянето на повече слюнка и вещества в храносмилателния тракт за преработването и усвояването на храната. В състава на карамфила се съдържат много масла, от които се произвежда карамфиловото масло. То се използва в стоматологията и козметологията.
Карамфилът е обезболяващо венците средство; то премахва лошия дъх от устата.
При простуди се употребяват отвари, в които се добавя и карамфил; те се борят успешно със сухата кашлица. Във всекидневния чай можем да добавяме по малко карамфил за профилактика на простуда или ангина. Освен всичко друго той придава на напитките невероятен аромат.
Отварите с карамфил помагат в борбата с инфекционните заболявания, макар че не са панацея срещу тях.
Карамфиловото масло е подходящо за масаж. Приятният аромат и текстурата му предизвикват удивителни усещания. Проблемните и целулитните зони се масажират с маслото, за стимулиране на кръвотока.
Карамфилът възстановява здравето на косата и помага срещу възрастовите промени на кожата.
Той оказва антиоксидантен ефект, който се справя с първите признаци на стареенето.
Карамфилът предизвиква дразнене на слизестите обвивки. Затова при болести на стомашно-чревния тракт може да предизвика усложнения и дискомфорт. Деца и хипертоници трябва да ограничат употребата му.
Изследователи от университета „Мигел Ернандес“ в Испания изследвали свойствата на етерични масла от карамфил, орегано, кимион, розмарин и салвия. Те открили, че най-много антиоксиданти съдържа карамфилът. Тези вещества защитават организма от болести, препятствайки увреждането на клетките, затова може да се каже, че карамфилът е най-полезната подправка.
Испанските изследователи твърдят, че карамфилът съдържа и високи нива фенолни съединения, които също имат полезни свойства; според тях той има висока антиокислителна способност и благоприятно въздейства на нашето здраве.
Няма коментари:
Публикуване на коментар