Звездни Цивилизации

понеделник, 11 ноември 2024 г.

 ЧЕРВЕНАТА БОРОВИНКА ПРЕДПАЗВА ОТ ИНФАРКТ





Неслучайно я наричат "плода на здравето"
Червената боровинка е богата на редки полезни вещества, които могат да помогнат на човек при болести на сърцето и кръвта. Плодовете й съдържат 4-11% захари, основно глюкоза и фруктоза, 2-4% - органични киселини, най-вече лимонена, дъбилни, пектинови, оцветяващи вещества, фенолни съединения, минерални соли - желязо, натрий, калций, фосфор, калий и др., витамините С, В, РР, Н и др. Витамин С в тях има високо съдържание - 60 мг на 100 грама плодове.
Червената боровинка е помощник в поддържането на нашия имунитет и стимулиращ организма фактор да изведе токсините и шлаките.
Кумарините
Опитът показва, че настойки, отвари, екстракти, запарки, чайове и сладка от плодовете и листата на червената боровинка помагат при сърдечни болести и облекчават кръвотворенето, което означава, че тези препарати са много ефективни при повишено кръвно налягане.
Плодовете на червената боровинка са много богати на кумарини - природното лекарство за предпазване от повишено съсирване на кръвта и от инфаркти, свързано с образуването на тромби.
Пектини
Плодовете на червената боровинка включват и много пектинови вещества, които свързват и извеждат от организма различни вредни вещества, включително и радиоактивни, и противодействат на негативното им влияние. Благодарение на тях боровинковите плодове са отлично естествено противорадиационно средство.
Йод
Количеството йод в плодовете достига 5-6% мг и е един от лидерите по неговото съдържание.
Сокове, сладка и чайове от плодовете на червената боровинка утоляват жаждата, премахват гаденето и повръщането, имат силни антисептични свойства.
Сокът
Сокът от плодовете на червената боровинка е много полезен при простуди, тъй като е силно потогонно и температуропонижаващо средство, особено за деца.
Той има достатъчно силно пикочогонно действие, извежда солите от организма, което е важно в лечението на болни с пикочно-каменна болест и подагра.
Червената боровинка подобрява обмяната на веществата при диабет
Тя леко разхлабва стомаха, затова е подходяща за лечението на хроничен запек.
Сокът подобрява апетита, повишава работоспособността, засилва работата на стомаха и червата. Той има също жлъчегонно, противовъзпалително и кръвоспиращо свойство.
Сокът от червена боровинка е старинно косметично средство в грижата за кожата на лицето и отстраняването на пигментни петна и лунички.
Плодовете на червената боровинка се съчетават добре с малини, черна боровинка, плодове и зеленчуци - домати, авокадо, и с млечни продукти.
В Скандинавия червената боровинка е съставка в плодови супи и пудинги.
Тъй като е богат източник на няколко антиоксидантни минерали, червената боровинка помага в детоксикацията на организма, в ликвидирането на свободни радикали, които се образуват в резултат от биохимичните реакции в организма.
Редовната употреба на плодове червена боровинка предпазва от епилептични припадаци.
Чаят от листата облекчава симптомите на подагра и артрит.
Препаратите от червена боровинка облекчават някои състояния при болести на кожата, включително екзема и акне.
Ако боровинковите препарати се употребяват преди ядене, те подготвят стомаха за процеса на храносмилане, като помагат да се секретират храносмилателни сокове.
Червената боровинка стимулира менструацията, регулира менструалния цикъл и помага да се облекчи подутият корем по времето на менструация.
Лечебните средства с плодове и листа на червена боровинка са ефективни при простуда, грип и треска.
Кои са противопоказанията
Тъй като е много богата на витамин С, червената боровинка е противопоказана за бременни жени с повишена киселинност на стомашния сок и страдащи от язва или гастрит, както и при някои чернодробни болести.
Този горски плод предизвиква бързо съсирване на кръвта и затова е противопоказен за хора с повишена съсирваемост на кръвта или тромбофлебит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар