КАРТОФИТЕ – НАЙ-БАЛАНСИРАНИЯТ ДИЕТИЧЕН ПРОДУКТ
Американските индианци се хранели основно с картофи и се лекували с тях преди 14 века. Съвременният човек не може да си представи трапезата без картофи, които са признати в цял свят като “най-безвредният” и незаменим диетичен продукт.
В последно време съветите на някои експерти в отслабването да се изключат картофите от менюто търпят крах. Последни изследвания на този зеленчук показват, че няма по-диетичен продукт, който съдържа балансиран набор от полезни и необходими на човешкия организъм елементи.
В белтъчините на картофите се съдържат всички нужни на човешкия организъм аминокиселини, полизахариди (нишесте, фруктоза, захароза, глюкоза), пектинови вещества и пълен набор от витамини, особено А и С, и микроелементи. Хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, трябва ежедневно да имат на масата картофи, тъй като съдържат нужното за сърцето количество калий – в 500 г се съдържа дневната норма за организма; калият в картофите се усвоява лесно и напълно. В картофите се съдържат и до 40% нишесте, което има уникално свойство – при промяна на температурата на съхранение може да се преобразува в захар и обратното. Тези свойства придават на картофа статута на уникален диетичен продукт.
Ценните вещества в картофите освен това са водоразтворими, което означава, че нашият организъм ги преработва и усвоява напълно.
Нужно е картофите да се варят в малко вода, за да запазят полезните си вещества. Картофената отвара може да се използва за приготвянето на супи и сосове.
Диетолози съветват картофите да се варят на пара или да се пекат, тогава запазват всичките си ценни съставки.
Печени картофи във фолио
Обелете картофите. Нарежете кръгли формички от фолио за всеки картоф поотделно. Намажете формичките с масло, посипете ги с накълцан копър, сол и счукан чесън. Завийте всеки картоф с формичката и печете във фурна.
Картофени “бисквити”
Сварете един килограм картофи, обелете ги и ги прекарайте през гевгир или ги намачкайте; добавете два жълтъка, една супена лъжица разтопено краве масло, посолете и поръсете с черен пипер сместа. Разбийте отделно два белтъка и ги добавете към пюрето. Изсипете масата в торбичка за печене на сладки; изпечете в тава, намазана с масло; сервирайте “бисквитите” вместо гарнитура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар