Звездни Цивилизации

четвъртък, 9 януари 2025 г.

 ШАФРАНЪТ ЛЕКУВА 90 БОЛЕСТИ



Шафранът е уникална подправка, дарена от природата с полезни свойства. Тя пречиства черния дроб, кръвта, подобрява цвета на лицето, подобрява  настроението и оздравява целия организъм. Шафранът е най-скъпата подправка в света. Качественият шафран представлява дълги нишки, в тъмночервен или червено-кафяв цвят, меки и със силна миризма. Най-често на пазара се предлагат заместители на подправката, които нямат нищо общо с него. Качеството на шафрана, произведен в различни страни, силно се отличава. Най-добрият шафран според специалисти е кашмирският, който се отглежда в Северна Индия, в щатите Кашмир и Химачал-Прадеш, където има идеални условия за отглеждането му. Кашмирският шафран е тъмночервен, нишките му са дълги и имат наситен аромат. Вторият по качество е испанският шафран.  Третият в списъка е иранският шафран, който съставлява 81% от световната реколта от тази подправка  и е най-евтин.

Високата цена на шафрана се обяснява първо с трудоемкостта в производството му, второ, ароматът, вкусът и лечебните му свойстват нямат равни на себе си сред подправките.

Шафранът е калоричен. В 100 г се съдържат 310 калории, затова се употребява в много малки количества. Той е богат на белтъчини и мазнини, но най-много в него са полезните въглехидрати – почти 62%, съдържа още влакнини и наситени мастни киселини, витамините А, С, групата В, минералите калий (огромно количество), магнезий, фосфор, натрий, калций, цинк, мед, манган, селен, ефирни масла, оцветители и флавоноиди. Цвета му придават каротиноидите.

За 4 хиляди години, в които се използва шафранът, е направено откритието, че той лекува около 90 болести. Той е единствената подправка, чиято цена не се е намалила от Средновековието насам. Ежегодно се произвеждат в света не повече от 200-300 тона. Произвежда се в Иран, Гърция, Испания, Франция, Италия, Турция, Пакистан, Нова Зеландия, САЩ, Китай, Япония и дори в Закавказието.

Шафранът е мощен антиоксидант. Съвременни изследвания показват, че той може 5-8 пъти да ускори процеса на оздравяването при много сериозни заболявания.

Шафранът се използва успешно в лечението на онкологията, забавя развитието на туморите, очиства и обновява кръвните клетки, укрепва съдовете и сърцето, подобрява активността на мозъка, стимулира растежа и обновяването на нервната тъкан – за целта се приема с горещо мляко; помага в лечението на неврози, безсъние и главоболие, оказва тонизиращо и антиоксидантно действие, възстановява зрението.

При пикочнокаменна и жлъчнокаменна болест шафранът се приема с мед; така извежда камъните от организма и излишната жлъчка, намалява въздействието на радиацията, подмладява целия организъм, оказва спазмолитично действие, укрепва мъжката полова сфера, лекува алергия и алкохолна зависимост, външно се употребява при кожни болести, тумори и изгаряния.

Ефирното масло от шафран също  лекува и предпазва от много болести; то оказва пикочогонно действие, успокоява нервната система; компреси от шафран помагат при главоболие и възпаление на ухото. Съвременната медицина използва шафрана в производството на капки за очи и различни общоукрепващи настойки. Доказано е, че шафранът има антиканцерогенни и антимутагенни свойства. Смесен с горещо мляко, той обновява тъканите на главния мозък и подобрява паметта.

Учените днес смятат, че 4/5 от известните болести могат да се лекуват с шафран. Най-лесно се приготвя настойка от него. Тя трябва да се прави редовно и тогава самочувствието се подобрява и болестта отстъпва.

Внимение! Приет с вино, шафранът усилва опиянението. Увеличената доза от него може да доведе до силна възбуда и напрежение.

Шафрановата настойка съдържа каротин, тиамин, рибофлавин, флавоноиди, калций, фосфор и др. биологично активни компоненти.

Настойката се приготвя по следния начин: в половин литър гореща вода се добавят не повече от 15 сухи нишки от шафран; сместа се насипва в стъклен, емайлиран или порцеланов чайник; след това се нагрява 3-5 минути на слаб огън. Добавят се още две чаши вода и след малко се сваля от огъня. Течността не бива да завира. Когато нишките паднат на дъното, шафрановият чай е готов. Пие се по три пъти на ден, половин час преди ядене. Суровината може да се използва два пъти.

При камъни в бъбреците се приема прах от шафран с мед. 100 г мед се нагрява на водна баня, добавят се прахът от 50 изсушени нишки, внимателно се разбърква  и се приема два пъти на ден по една чаена лъжичка преди закуска и вечеря.

При бронхит се приема настойка от шафран: две чаени лъжички суровина се заливат с една чаша гореща вода, престоява, прецежда се и се приема по две супени лъжици, три пъти на ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар