Звездни Цивилизации

петък, 3 януари 2025 г.

 ИСТИНИ ЗА ОТРАВЯНЕТО С ФЛУОР, ТОКСИЧНИТЕ ОТРОВИ В ХРАНИТЕ, ЗАМЪРСЯВАНЕТО С ПЛАСТМАСА И МНОГО ДРУГИ МИСТЕРИИ, КРИЕЩИ СЕ В НАШИТЕ ХРАНИ ДНЕС

ХРАНАТА КАТО ОРЪЖИЕ: ОТ КУЛТУРИ ДО ПОСЛЕДСТВИЯТА


Открийте скритите истини зад флуорида във водата, индустриалните земеделски практики, токсичните тефлонови химикали и замърсяването с микропластмаса. Научете как корпоративните интереси оформят общественото здраве.


Флуоридът във водата: токсично наследство


Не е само храната – дори водата, която пием, е обект на манипулация. Флуоридът, добавен към обществените водоснабдителни системи през 40-те години на миналия век за борба с кариеса, има още по-тъмна история.


Първоначално страничен продукт от промишлени процеси - по-специално производството на алуминиеви и фосфатни торове - флуоридът беше предефиниран като "инициатива за обществено здраве" чрез корпоративен натиск.


Въпреки че ползите от флуорида за здравето на зъбите се обсъждат, неговите вредни последици са по-ясни. Класифициран като невротоксин в големи количества, излагането на флуорид е свързано с по-ниски нива на IQ, когнитивни забавяния и неврологични разстройства при децата.


Въпреки това правителството на САЩ продължава да насърчава използването му, доказателство за това как индустриалните интереси често надделяват над общественото здраве.


Това, което някога е било промишлен отпадъчен продукт, сега е нормализирана част от американската диета. От всяка бутилка вода, която купувате до душа, в който се къпете, излагането на флуорид е повсеместно и последствията от него са до голяма степен скрити.


Докато други нации са предпазливи, САЩ продължават да дават приоритет на индустриалните интереси пред здравето на своите граждани.

Фабрични ферми и човешкото здраве: Скрита криза



Компании като Tyson Foods, Perdue Farms и JBS USA доминират в индустрията за фабрично земеделие. Ако сте яли месо днес, има голям шанс доставчикът да е бил, независимо къде се намирате в страната.


Техният огромен обхват и влияние правят почти невъзможно избягването на продуктите им, подчертавайки монополния контрол, който имат върху доставките на месо в нацията. Тяхното влияние върху законодателството е огромно.


От законите за околната среда до труда и хуманното отношение към животните, техният контрол върху регулаторната среда дава приоритет на печалбата пред общественото здраве, екологичната устойчивост и прозрачността.


Фабричните ферми също имат значително въздействие върху околната среда. Замърсеният отток от тези ферми замърсява местните водни запаси, докато метанът, който произвеждат, допринася за изменението на климата. И двете представляват дългосрочни рискове за общественото здраве и продоволствената сигурност.


Днес животните се колят само за 18-24 месеца, което е драстична промяна от 4-5 години, които бяха типични в миналото. Условията, на които тези животни понасят, често са толкова тежки, че антибиотиците стават необходими само за поддържането им живи, което поражда сериозни опасения както за качеството на месото, така и за здравето на потребителите.


Хормоните на растежа, използвани за ускоряване на растежа им, са свързани с ранен пубертет и повишен риск от рак при хората.


Широко разпространената употреба на антибиотици, хормони и стероиди не само насърчава бързия растеж, но също така помага за предотвратяване на заболявания в тези пренаселени съоръжения.

Тази прекомерна употреба обаче е допринесла за нарастването на резистентните към антибиотици бактерии, което води до над 2,8 милиона инфекции в САЩ всяка година. Тази ескалация представлява сериозна заплаха за човешкото здраве, докато се борим с дългосрочните последици от тези индустриални практики.


Претъпканите, нехигиенични условия, в които се отглеждат животните, също създават места за размножаване на патогени като E. coli и салмонела. Неотдавнашен документален филм разкри, че 30% от пилето Perdue, закупено от хранителни магазини в цялата страна, са дали положителен тест за салмонела.


Дори и с регулации, заразяването е широко разпространено, което води до милиони американци, заразяващи се с хранителни заболявания всяка година.


Въпреки това те използват огромното си влияние, за да настояват за слаби регулации, които позволяват вредните и неетични практики да продължат. Голяма победа беше натискането на законите Ag-Gag, които правят незаконно заснемането, фотографирането или записването на селскостопански дейности без съгласие, ефективно заглушавайки подателите на сигнали да не излагат опасни или злоупотребяващи условия.


Дори летенето на личен дрон над фабрична ферма е престъпление според тези закони. Този правен щит пази фабричните ферми скрити от обществения контрол, позволявайки нечовешко отношение и нехигиенични условия да процъфтяват извън полезрението им.


Освен това законите за правото на земеделие защитават тези компании от съдебни дела, свързани със замърсяване, миризми и други въздействия върху околната среда, дори когато те сериозно засягат околните общности.


Гигантите във фабричното земеделие също са осигурили изключения от Закона за хуманно отношение към животните, като гарантират, че животни като домашните птици получават малка или никаква правна защита.  Те успешно лобираха и за отслабване на стандартите за инспекция, позволявайки на бизнеса им да заобикалят щателния надзор.


Екологичните разпоредби са друга област, в която промишленото лобиране е било плодотворно, тъй като на фабричните ферми са предоставени изключения от Закона за чистата вода и Закона за чистия въздух, като се избягва отговорността за масовите емисии и замърсяването на водата, причинени от операции с концентрирана храна за животни (CAFO).


Трудовото законодателство също е засегнато, тъй като селскостопанските работници във фабричните ферми често са изключени от основни защити като заплащане на извънреден труд и безопасни условия на труд.


Друга голяма победа за индустрията беше нейният успешен опит да блокира законите за етикетиране на страната на произход (COOL), които изискваха месните продукти да разкриват къде са отгледани или заклани животните.


Като се противопоставят на тези изисквания за етикетиране, компаниите могат да внасят животни от страни с по-ниски стандарти за безопасност и етика и да ги продават като американско месо. Всичко това без информиране на потребителите.

Наследството на тефлона: C8 и неговото глобално въздействие


Тефлонът, популярно име, синоним на лекота на готвене, носи наследство, което е много по-тъмно, отколкото предполага неговата лъскава незалепваща повърхност.


В основата на тази история е C8, или перфлуорооктанова киселина (PFOA), синтетичен химикал от жизненоважно значение за производството на тефлон.


Докато материалът революционизира кухните и индустриите по целия свят, скритите опасности на C8 се простират далеч отвъд съдовете за готвене.


C8 принадлежи към семейството на "постоянните химикали", известни със своята устойчивост на разграждане в околната среда или в човешкото тяло. Тези химикали се натрупват с течение на времето и ефектите им са шокиращи.


Експозицията на C8 е свързана със сериозни здравословни състояния като рак, увреждане на черния дроб и репродуктивни проблеми, но проблемът е по-дълбок. В смущаващо разкритие, близо 99% от населението на света е дало положителен тест за следи от C8 в кръвта си, пряк резултат от широко разпространеното замърсяване на околната среда.


Река Охайо се превърна в нулева точка за това екологично бедствие, когато C8 изтече във водите й, замърсявайки несъзнателно източниците на питейна вода за милиони.


Оттам замърсяването се разпространи в световен мащаб, намирайки пътя си в реките, океаните и дори в хранителните ни запаси. Повсеместното разпространение на този химикал сега е глобална криза, подчертаваща как индустриалната небрежност може да засегне най-жизненоважните ресурси на планетата.


Компанията майка на Teflon, DuPont, пазеше тази заплаха в тайна години наред, предпазвайки света от знанието за токсичността на C8. Едва когато се появиха съдебни дела, истината излезе наяве, принуждавайки компанията да компенсира засегнатите общности. Но дори докато правните битки бушуват, щетите върху общественото здраве са необратими.


Устойчивостта на C8 означава, че той остава в околната среда за поколения, променяйки ДНК, засягайки генната експресия и предавайки тези вредни промени на бъдещото потомство.


Пластмасата в телата ни: Тихото нашествие на микропластмасата


Някога славена със своето удобство, пластмасата се превърна в широко разпространена заплаха както за околната среда, така и за човешкото здраве. Алгоритмичната реклама и управляваните от данни вериги за доставки безмилостно избутват пластмасите за еднократна употреба на потребителите, интегрирайки ги в ежедневието. Истинската цена обаче излиза наяве едва сега.


Микропластмасите, които сега се срещат навсякъде - от въздуха, който дишаме, до храната, която ядем, са открити дори в човешкия мозък, като потенциално съставляват до 0,5% от теглото на мозъка.


Тези частици могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, причинявайки възпаление, нарушавайки хормоните и нарушавайки когнитивната функция. Те също носят вредни химикали, включително ендокринни разрушители, свързани с репродуктивни проблеми и проблеми с развитието.


Екологичните щети са също толкова сериозни, тъй като микропластмасата прониква в екосистемите и замърсява хранителната верига. Рибите ги поглъщат, предавайки замърсяването обратно на хората, поддържайки цикъл, който засяга както здравето, така и планетата.


Водени от фокусирани върху печалбите алгоритми, пластмасовите отпадъци изпълват океани и сметища, разграждайки ги на микропластмаси, които се запазват за неопределено време.


Корпорациите държат всички карти, като управляващите органи дават приоритет на печалбата пред общественото благосъстояние, което позволява на капитализма да процъфтява за наша сметка.


Този дисбаланс ни свежда до обикновени потребители в тяхната машина, ориентирана към печалба. Последствията? Те могат да отекват от поколение на поколение, оставяйки след себе си унищожение, ако не действаме скоро.


Освобождаване от цикъла: Възстановяване на здравето в система, предназначена за контрол


В свят, в който удобството често засенчва благосъстоянието, храната, която ядем, не е просто гориво за нашите тела – тя е отражение на по-широки системи, предназначени да оформят нашите избори, често без нашето пълно съзнание.


Борбата за прозрачност и корпоративна отчетност е по-важна от всякога, тъй като сме изправени пред бъдеще, завинаги оформено от химикали, токсични отпадъци и корпоративни господари.


За да защитим бъдещите поколения, трябва да подкрепим по-строги разпоредби, да изискваме алтернативи на вредните вещества и да държим компаниите отговорни за екологичните и здравни кризи, които оставят след себе си.


Като разберем скритите действащи механизми, можем да се освободим от цикъла на манипулация и да възвърнем контрола върху здравето си.


Истината е, че не трябва да бъдем пасивни жертви в една хищническа хранителна индустрия, където печалбите имат приоритет пред нашето благосъстояние.


Вместо това можем да се засилим като защитници не само на собственото си здраве, но и на бъдещите поколения, които ще наследят тази система. Въоръжени със знания, ние имаме силата да нарушим статуквото.


Дори малки действия, като споделяне на информация с вашите съседи, приятели и семейство, могат да предизвикат вълна и да създадат вълна от промяна, която променя начина, по който мислим и подхождаме към храненето.


По-сериозни действия, като бойкоти, имат потенциала да осакатят тези индустрии. Силата е в нашите ръце. Първата стъпка е да бъдете информирани, втората е да се присъедините и последната стъпка е да предприемете решителни действия. И така, кога започваме?


ИЗТОЧНИК НА АНГЛИЙСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар