Звездни Цивилизации

петък, 28 ноември 2025 г.

 Ряпата е полезна за бъбреците и сърцето



Древни писания твърдят, че първото нещо, което Бог сътворил преди света, е коренът. В корените е заложен смисълът на Сътворението, защото те са основата на живота, магмата на съществуването, носители на тайните за здраве и дълголетие. Без корените няма растения, няма плодове, няма храна, няма живот. Те са първичната сила, която поддържа всичко живо. Ето защо почти всички корени са уникални, целебни и дори вълшебни. Остава само да ги опознаем и да разберем как да ги използваме, за да се справим с болестите, да бъдем силни и здрави, да удължим живота си и да го направим по-пълноценен.


Сред тези дарове на природата особено място заема ряпата – един от най-достъпните кореноплоди, който често е пренебрегван заради лютивия си вкус. Но именно този вкус е знак за богатството от биологично активни вещества, които я правят толкова полезна. Ряпата е нискокалорична, подходяща за диетично хранене, и съдържа синапено масло, гликозиди и органични киселини, които й придават характерния лютив вкус. Тези вещества имат силно действие – те могат да се използват както вътрешно, така и външно. При болести на гръбначния стълб и ставите ряпата се смила на кашица или се изстисква сокът й и се налага на болните места като компрес със сгряващо и противовъзпалително действие.


Етеричните масла и фитонцидите в ряпата повишават апетита и подпомагат храносмилането. С напредването на възрастта ферментната активност в организма спада, а ряпата помага да се подобри усвояването на храната. Тя е богата на два вида влакна – неразтворими и разтворими. Неразтворимите влакна, като целулозата, засилват моториката на стомашно-чревния тракт и жлъчните пътища, предпазват от запек и застой на жлъчка. Смята се, че ряпата може да помогне за извеждането на камъни и пясък от бъбреците и пикочния мехур, благодарение на тези влакна. Разтворимите влакна, като пектинът, подпомагат обмяната на холестерина и глюкозата в кръвта, извеждат излишния холестерин и захари от организма и предпазват от сърдечно-съдови болести и диабет.


Сокът от ряпа съдържа голямо количество холин – вещество, от което се синтезират фосфолипиди, присъстващи в клетъчните мембрани. Те имат жлъчегонно действие, намаляват холестерина и предпазват от мастна дистрофия на черния дроб, т.е. от отлагане на мазнини в него. Ряпата помага да се намали високото кръвно налягане и да се премахнат отоците. Благодарение на високото съдържание на калий, който е в благоприятно съотношение с натрия, тя има диуретичен ефект – кръвното налягане спада, течностите се извеждат от организма, отоците намаляват. Затова ряпата е особено полезна при болести на бъбреците и сърцето.


Разбира се, има и противопоказания. При обостряне на стомашно-чревни болести, язва на стомаха и дванайсетопръстника, сърдечна недостатъчност, възпалителни заболявания на бъбреците като гломерулонефрит, както и при болести на черния дроб, ряпата трябва да се избягва заради дразнещото й действие. Но когато няма обостряне, тя е ценен помощник за здравето.


Най-добре е ряпата да се употребява в пресен вид, защото при термообработка и мариноване намалява съдържанието на холин и други полезни съединения. Тя може да се настърже и смеси с ябълки и моркови, да се добави растително масло и сметана и да се получи отлична здравословна салата. При упорита кашлица три пъти на ден се приема по една супена лъжица сок от ряпа, смесен в пропорция 1:1 с мед или захар – старо народно средство, което помага да се успокои гърлото и да се изчистят дихателните пътища.


Ряпата е дар от природата, който съчетава простота и сила. Тя е достъпна, евтина, но в същото време съдържа богатство от вещества, които подпомагат бъбреците, сърцето, черния дроб, храносмилането и имунната система. В нея е скрита мъдростта на корена – първото творение на Бога, основата на живота. Да я включим в храната си означава да се върнем към тази първична сила, да се свържем с природата и да открием пътя към здравето и дълголетието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар