Парадоксът на луковите люспи – скритото богатство на природата
Парадоксът на луковите люспи е в това, че най-често ги изхвърляме като нещо ненужно, а всъщност те съдържат богатство от вещества, които превъзхождат самия лук по лечебна сила и концентрация на полезни съединения. В тях е скрита мъдростта на природата – в обвивката, която пази семето и плода, се натрупват антиоксиданти, витамини и минерали, които имат способността да укрепват организма, да го пречистват и да му дават енергия. Луковите люспи са като защитна броня, която не само пази растението, но и може да се превърне в лекарство за човека, ако знае как да я използва.
Химическият състав на люспите е впечатляващ – витамини от групата В, каротин, рутин, витамин С и Е, никотинова киселина, мощният антиоксидант кверцетин, флавоноиди, целулоза, съединения на сярата и фруктани, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо, цинк, органични киселини. Това е цяла аптека, скрита в тънките слоеве, които обикновено отиват в коша. Медицината признава, че именно тези вещества правят люспите ценни – те засилват имунитета, подобряват състоянието на кожата, намаляват „лошия“ холестерин, действат противовъзпалително и антимикробно, което ги прави подходящи при простудни заболявания.
Полезните свойства са многобройни – люспите имат слабителен ефект, жлъчегонно действие, подпомагат черния дроб, действат като природен спазмолитик при стомашно-чревни болки, помагат за откашляне при простуда и грип, използват се при бронхити и остри респираторни инфекции, действат противовъзпалително, тонизират организма, извеждат соли от ставите, подпомагат борбата с онкологични заболявания, помагат при диабет, намаляват възпалителните процеси при артрит, астма и алергии, укрепват кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане, имат антибактериални и противогъбични свойства.
Народната медицина отдавна използва люспите за отвари, настойки и тинктури. Настойката се приготвя лесно – две супени лъжици люспи се заливат с вряла вода и престояват два часа, след което се прецеждат и се приемат при стомашни и простудни болести. Тинктурата се прави със спирт или водка и е полезна при сърдечни и съдови заболявания, артроза, гъбични инфекции. Отварата от люспи, сварена и оставена да престои, помага при кашлица и се използва за гаргара. Чаят от люспи е ценен при простуди, високо кръвно налягане, сърдечни болести, нервни разстройства и атеросклероза.
Приложенията са разнообразни – при бронхит луковата вода, смесена с мащерка, подпомага отхрачването; при цистит отвара от люспи се приема няколко пъти дневно; при хипертония отвара, приготвена на водна баня, се пие ежедневно след хранене. Люспите са полезни при диабет, бъбречни болести като нефрит и пиелонефрит, заболявания на устната кухина, хемороиди, варикозни вени, атеросклероза, гинекологични възпаления, гъбични инфекции, екземи и дерматити.
Парадоксът е ясен – в най-обикновената люспа, която мнозина смятат за отпадък, се крие сила, която може да лекува и да укрепва. Тя е дар от природата, който чака да бъде открит и използван. Луковите люспи са пример за това как в най-незабележимото може да се крие най-голямото богатство.

Няма коментари:
Публикуване на коментар