Здравословните ползи от лютият червен пипер (Кайен)
Лютивият червен пипер (cayenne pepper) е член на семейство зеленчуци Capsicum (Capsicum annuum), които са по-известни с името люти чушки. Името "cayenne" на този пипер е дадено, заради отглеждането му в град, който носи същото име във Френска Гвиана, на североизточния бряг на Южна Америка.
ПЛютив и пикантен, лютивият червен пипер добавя жар на ароматните ястия по целия свят и за здравето на тези, които са достатъчно смели да рискуват неговата лютивина. Горещината, произведена от лютивия червен пипер, е причинена от високата концентрация на едно вещество, наречено капсаицин. Технически наречен като 8-methyul-N-vanillyl-6-nonenamide, капсаицинът е широко изследван заради ефекта при намаляване на болки, неговите ползи за сърдечно-съдовата система, както и способността му да помогне за предотвратяване на язви.
В допълнение, неговата антиоксидантна активност е полезна за предотвратяване на вредата от свободните радикали, което може да доведе до атеросклероза, рак на дебелото черво и усложнения на диабет, както увреждане на нервите и до сърдечно-съдови заболявания.
Предполагаемите ползи за здравето от лютивия червен пипер (cayanne pepper) са почти невероятни, като репутацията му продължава да расте сред медицинските изследователи, както и сред алтернативните привържениците на здравето.
Лютивият червен пипер може да направи всичко, от унищожаване на раковите клетки в простатата жлеза, белите дробове и панкреаса до спиране незабавно на сърдечен удар в рамките на 30 секунди.
Нека да разгледаме някои специфични ползи на лютивия червен пипер:
Сърдечно-съдови ползи
Повишава метаболизма чрез непосредствено въздействие върху венозната система. Неговото въздействие е невероятно върху кръвоносната система, тъй като подхранва жизненоважни елементи в клетъчната структура на капилярите, вените, артериите и помага да се коригира кръвното налягане до нормални нива.
Лютивият червен пипер не само понижава високото кръвно налягане, но и почиства артериите, което помага за освобождаване на тялото от лошия холестерол LDL и триглицеридите. Като се има предвид, че сърдечните заболявания са убиец номер едно в Америка, това е от значение.
Лютивият червен пипер (Кайен, Cayenne) както и другите червени люти чушки понижават холестерола в кръвта, нивата на триглицеридите и тромбоцитната агрегация, като същевременно увеличават способността на организма да разтваря фибрин, вещество, неразделна част от образуването на кръвни съсиреци. Използването на лютите чушки както и лютивия червен пипер в диетата предпазва от сърдечен пристъп, инсулт и белодробна емболия.
Стимулира храносмилателната система
Лютивият червен пипер е полезен също за стомаха и стомашно-чревния тракт. Стимулира перисталтиката на червата и помага при усвояването и елиминирането на хранителните вещества. Когато се приема вътрешно, загрява тялото и дори се използва за възстановяване на тялото (тъканите) при измръзване.
Независимо от лютивия си вкус, колкото и да е парадоксално, той е превъзходен за възстановяването на тъканите в стомаха, улеснява лечението при стомашни и чревни язви.
Предотвратяване на стомашни язви
Лютивите чушки или лютивият червен пипер имат незаслужена репутация за принос към стомашни язви. Не само, че те не причиняват язви, но тези люти чушки могат да помогнат да се предотвратят, като убиват патогенните бактериите. Освен това мощно стимулират клетките на стомаха да отделят защитни буферни сокове, които предотвратяват образуването язви. Използването на лютивия червен пипер всъщност е свързан с намаляване на риска от язви на стомаха.
Изчиства задръстванията
Капсаицинът не само намалява болката, но със своя пиперлив вкус стимулира секрети, които помагат да се изчисти слузта от запушен нос или претоварените бели дробове. Чай, направен с лют червен пипер много бързо стимулира лигавицата на носните проходи за изчистване, което помага за облекчаване на задръстванията и задуха.
Повишава имунитета
Лютивият червен пипер има анти-инфекциозно действие. Съдържанието в него на витамин Е и витамин А е от съществено значение за здрави епителните тъкани, включително лигавиците на носните проходи, белите дробове, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища, които служат на първата линия в тялото за отбрана срещу нахлуването на патогени.
Според известният природен билкар д-р Джон Кристофър, изпиването на чаша топла вода с една чаена лъжичка лют червен пипер може незабавно да спре сърдечен удар.
"Чаша топла вода с чаена лъжичка лют червен пипер възстановява пациента от сърдечен удар."
Въпреки, че вътрешният кръвоизлив не е пряко свързан с лютия червен пипер и здравето на сърцето, ако пациентът изпие чаша топла вода с лют червен пипер, д-р Кристофър пише, "... докато преброите до десет кървенето ще спре. Вместо налягането да е централизирано, то се изравнява и съсирването става по-бързо. "
Може би сега ще можете да разберете, защо лютивия червен пипер се счита за истинска "чудотворна билка". Над 700 000 хиляди американци изпитват инсулт всяка година и почти половин милион умират ежегодно от някоя болест на сърцето или подобни свързани със сърцето.
Как трябва да приемате лютивия червен пипер?
В идеалния случай като питие. Напитка с лютив червен пипер, когато се приема с вяра, драстично ще подобрите здравето на сърцето, както и венозната структурата. Можете да го приемете с топла вода (изворна или пречистена вода). Започнете чрез смесване на около 1/4 от чаена лъжичка в чаша топла вода.
Скала на Сковил е сравнителна скала, която измерва степента на лютивост на пипера. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил (Wilbur Lincoln Scoville), който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсаицин. Единицата в която се измерва това количество е SHU (съкращение от английски на Scoville Heat Unit).
Средната стойност на лютивост на червения пипер е между 30 000 до 50 000 SHUs. Има сортове, които достигат до 90,000 - 140,000 и над това, като сорт хабанеро (Habaneros)!
Трябва правилно да дозирате дозите, така че тялото да се приспособи към отделяната топлина.
Друга полза от лютивия червен пипер са неговите значителни противогъбични свойства. Той е активен срещу phomopsis и collectotrichum (гъбични патогени). Тези гъбични патогени засягат плодове, особено ягоди и не са пряко свързани с хората.
Нека бъдем по-конкретни. Ето подробен списък на всички неща, които лютият червен пипер може да направи за здравето и защо трябва да бъде част от ежедневния ни здравен режим.
Ключови ползи за здравето на лютивия червен пипер (от книгата на д-р Джон Р. Кристофър - Училище за природолечение, Dr. John R. Christopher's book School of Natural Healing)
• Лютивият червен пипер е чудесна храна за кръвоносната система, който я храни с необходимите елементи в клетъчната структура на артериите, вените и капилярите, така че те отново да си възвърнат еластичността, както и кръвното налягане да е настрои към нормалното. Лютивият червен пипер възстановява тъканите в стомаха и лекува стомашни и чревни язви; подобрява кръвообращението.
Произвежда естествена топлина в тялото и стимулира перисталтиката на червата, помага в усвояването на храната и елиминирането на отпадъците.
• Лютивият червен пипер регулира притока на кръв от главата до краката, така че налягането се изравнява, влияе на сърцето веднага, а след това постепенно разширява своя ефект на артерии, капиляри и нерви (не се увеличава честотата на пулса, но се дава повече жизненост).
• Тялото се затопля от подобрена циркулация; облекчава при разширени вени; изравнява на кръвното налягане в артериалната и венозната система.
• Лютивият червен пипер е полезен за облекчаване на алергии, мускулни крампи, подобряване на храносмилането, дава повече жизненост и енергия и спомага зарастването на раните с минимална съединителна тъкан.
• Лютивият червен пипер е противо-дразнещ, снабдява с кръв повърхността на тялото и позволява на токсините да бъдат отнети.
В статия, от 16 март 2006 г. на "Ройтер с" се съобщава, че основната съставка в лютивия червен пипер – капсаицин (capsaicin) унищожава раковите клетки на простатата. Ето какво се казва в статията,
"Капсаицинът доведе 80 на сто от човешки простатни ракови клетки присадени на мишки да се самоубият в процес, известен като апоптоза, заявиха изследователите. Рак на простатата при мишки хранени с капсаицин са около една пета от размера на тумори при нелекуваните мишки, отчитат в списание за научни изследвания на рака". Капсаицинът е с дълбоко анти-пролиферативен ефект върху човешки простатни ракови клетки", казва д-р Сорен Леман от Cedars-Sinai Medical Center и Университета по медицина в Лос Анджелис, Калифорния".
Той може също да помогне за облекчаване на проблеми с храносмилането, като газове и чревни спазми и осигурява стимулиращ ефект, който се използва за облекчаване на нервни болки. Благодарение на съставката капсаицин, лютивият червен пипер може да осигури мощна антиоксидантна защита срещу ракови заболявания като лимфом и левкемия, според Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Капсаицинът също може да помогне при болести на сърцето и диабет, и дава повече антиоксидантна мощност от броколи, спанак и моркови, според интернет страницата Cancer Center.
Повече за противораковото действие на капсаицина може да прочетете в статията:
Как лютите чушки убиват раковите клетки?
• Лютивият червен пипер поддържа естествения ритъм на вътрешностите на тялото и действията на жлезистата, кръвоносната, лимфната и храносмилателната системи. Активен стимулант при слабост и изтощение.
• Това е лек, от голямо значение в практиката, и може безопасно да се използва при всички случаи на заболяване, да се повиши и да се запази вътрешната жизнена топлина на тялото; причинява изпотяване.
• Д-р Кофин включва лютивия червен пипер в неговия прах за възстановяване на нормалната функция на организма в различните етапи на бременността и раждането. За сутрешно гадене той препоръчва комбинация от:
Кора от бяла топола (White poplar bark ? - може би става въпрос за бреза?), камшиче, кантарион, малинови листа, бял равнец и ревен, всеки от които 1/4 от унция (7 гр.), накисват се в два литра гореща вода (колко време ?), прецеждат се и добавя, докато водата е гореща 2 супени лъжици канела на прах, 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер. Взема се по една супена лъжица на всеки три часа, докато симптомите изчезнат.
• Лютивият червен пипер е чудесен за киселини в стомаха.
• Мощно загряващо средство.
• Нервен стимулант, специфичен за делириум тременс (delirium tremens).
• При анатонична подагра, парализа, воднянка, tympanitis, и в изтощени етапи на треска.
• При скрофула (scrofula – форма на туберколоза), (анатонична) диспепсия, метеоризъм (събиране на газове в стомаха и червата) - отлично газогонно средство.
• При възпалено гърло - гаргара с мед и лютив червен пипер, спазматична и дразнеща кашлица, ангина, за всички заболявания на гърлото, • Стимулира храносмилането особено при слаб стомах, специално за хемороиди, диариа, контролира менорагия, облекчава морска болест.
• При спиране на менструация, като лапа с мед за ревматични болки, болки в ставите, подагра, отоци и др. Използва се външно като мехлем, топъл или горещ за артрит и ревматизъм; гаргара при скарлатина;
• Като запарка се използва за язви в устата, стрептокок в гърлото или възпаление на сливиците.
• Лютивият червен пипер е отлично средство против настинка; запарка с хлъзгав бряст и меласа или мед може да взема през целия ден - отлични за болки в гърлото и кашлица.
• Лютивият червен пипер смесва с джоджен (билка) и в продължение на три дни може да премахне мъртъв материал от спонтанен аборт.
• Облекчава зъбобол, запазва зъбите от гниене и при търкане на венците, стимулира ги достатъчно, за да се предотврати парадонтоза.
• Отличен за всякакъв вид вътрешен кръвоизлив, (инфузия с bethroot or star root).
• Лютивият червен пипер е важно средство при холера; Капсаицинът спира повръщането; комбинира се с равни части от лют червен пипер и сол, по 1/2 унция (14 гр.) от всеки от тях, 0.5 л. качествен оцет; дава се по една супена лъжица доза за холера.
• При хронично лумбаго, мехлем от лют червен пипер с чесън, черен пипер и кехлибарена течност (silarasa) или стиракс е ефикасен стимулант и с загряващо действие.
• Лютивият червен пипер има мощно действие върху лигавицата при дрезгав глас и болки в гърлото, при гангрена на гърлото - гаргара с лют червен пипер.
• Люти чушки може да се прибавят към оцет, като всички основни качества се запазват.
• Инфузия на лют червен пипер с канела и захар е ценна напитка за пациенти, страдащи от делириум тременс.
• Както плодовете (лютите чушки) се използват като подправка, листата се използват при язви и главоболие.
• Лютивият червен пипер се използва външно като контра-дразнещ под формата на мехлем за облекчаване на ревматизъм и лумбаго.
• Стимулира реакцията на жлъчния мехур.
• Действа като мощен стимул върху лигавицата на дванадесетопръстника.
• Лютивият червен пипер е лечебно средство срещу анорексия, задръствания на черен дроб и съдови проблеми. Той е високо ефективен при лечение на хемороиди и разширени вени. Резултатите се дължат на алкалоиди или глюкозиди в лютивите червени чушки.
• Прекомерни количества на лют червен пипер (над 20 гр.) може да предизвика чести движения на червата.
• Лютивият червен пипер стимулира храносмилането - отделянето на слюнка.
• Може да бъде особено полезен в превенцията и лечението на кръвни съсиреци.
• Лютивият червен пипер е много успокояващ, той е ефективен като лапа при ревматизъм, възпаление, плеврит, и е полезен, ако се приема вътрешно. За възпаления и рани се използва като лапа. Той е стимулант, когато се приема вътрешно, действа и спазмолитично. Добре е за бъбреците, далака и панкреаса; чудесен за тетанус, специфично и много ефективно средство за жълта треска, както и други трески и може да се взема под формата на капсули, последвано от чаша вода.
Какви са страничните ефекти на лютивия червен пипер?
Е, със сигурност е парещ на вкус и може да отнеме известно време за привикване. Това е поносимо, и това не е толкова зле, колкото си мислите.
Започва се, като се пие лют червен пипер с чаша топла вода - предпочитан и идеален метод - може по време на движение на червата да има неприятно парене. Това е временно.
Не се притеснявайте, лютивият червен пипер е много полезен и тялото ще се адаптира бързо. В действителност, лютивият червен пипер ще допринесе за изчистване на хемороидите, ако се приема редовно - особено ако се спазва диета на богата на фибри.
За да се смекчи лютивината на червения пипер, добре е да се започне с 1/4 една чаена лъжичка лют червен пипер в чаша хладка вода. Започнете с 30000 до 50000 SHU лют червен пипер. Бъдете търпеливи и нека тялото си изгради толерантност към лютивия червен пипер. Няма нужда да се бърза. Вие ще получите големи терапевтични ползи за здравето, ако приемате от 30k до 50k лют червен пипер на прах.
Може да приемете още една чаша вода, за да изплакнете устата си от парливия вкус.
Може да се съчетае лимонов сок с вода и лют червен пипер за бърз метаболизъм. (Някои смятат, че комбинация от лют червен пипер и лимонов сок изгаря мазнините (улеснява загубата на мастна тъкан).
Може да приемате лют червен пипер в гореща вода или чай, подсладен с мед.
Пиенето на напитка лют червен пипер за детоксикация дневно ще произведе очевидни ползи, и тялото ще се аклиматизира много бързо на лютивината. В рамките на шест месеца, ще бъде в състояние да пиете една чаена лъжица лют червен пипер с вода, без прекалено много дискомфорт.
Бихте могли да извлечете ползите, които искате, като приемате най-много една чаена лъжичка лют червен пипер два пъти на ден (в най-добрия случай, три пъти на ден). Можете да консумирате също лютиви червени чушки, но за някои пиенето е по-лесно и по-удобно.
Парливият вкус пречи на повечето хора да го използват и дори тези, които са силни привърженици на много ползи за здравето го използват разумно.
Лютивият червен пипер на прах може да се замени с люти чушки за тези, които предпочитат. Важно е да се знае, че те трябва добре да се сдъвчат в устата.
Общото правило е, да се избягват крайностите и това е мъдър съвет.
Учените в университета на Мериленд твърдят, че приемането на лют червен пипер като подправка се счита за безопасно по време на бременност, но кърмещите жени трябва да избягвате приема на лют червен пипер като добавка. Той преминава в майчиното мляко, така че кърмещите майки трябва да избягват лют червен пипер като подправка и добавка.
Лютивият червен пипер е с много високо съдържание на някои ключови витамини, а именно витамини A, B комплекс от витамини, витамин С, калций, витамин К, ниасин, желязо и минералите калий и манган.
Лютивият червен пипер съдържа алкалоида капсаицин, съединение, което придава силен пикантен и остър вкус. Капсаицинът има анти-бактериални, анти-канцерогенни, аналгетични и анти-диабетни свойства. Когато се използва разумно също така спомага за намаляване на триглицеридите и нивата на LDL холестерола при хората с наднормено тегло.
Лютивият червен пипер усилва метаболизма и предизвиква организма да изгаря повече мазнини, намалява апетита, добавя вкус и ситост.
Капсаицинът, най-мощната съставка на лютивия червен е доказано, че е ефективна при лечението на симптомите на псориазис. Лечението води до усещане за парене, които са нормални и намалява с многократна употреба. Изследване от 1999 г. установява, че лечението с капсаицин води до значителното намаляване на симптомите на псориазис и намалява образуването на нови кожни плаки. Т
Лютивият червен пипер се счита за ценен тоник за сърцето. Лютите чушки съдържат капсаицин, за който е доказано, че намалява нивата на холестерола и триглицеридите. Cъщо така помага за увеличаване на кръвообращението и на кръвта да тече плавно през вените и артериите. Лютивият червен пипер е с високо съдържание на антиоксиданти, което доказва неговите ползи за сърдечно-съдовата система.
Един от начините да включите лютивия червен пипер във вашата диета е чрез пиене на чаша вода с лют червен пипер вода най-малко веднъж на ден. Това е напитка за детоксикация и която може да се направи сутрин на гладно.
Рецепта: 4 чаши вода, сок от 2 лимона, 1 супена лъжица мед или кленов сироп, и 1/8 или 1/4 чаена лъжичка лют червен пипер. Лютивият червен пипер може да бъде взет под формата на капсули, обаче, ползата няма да е толкова непосредствена. Консумирането на лютиви чушки е също много полезно.
Лют червен пипер на прах може да се добави в почти всяка рецепта. (Рецепта: добавите лют червен пипер към авокадо или олио от авокадо).
Лютивият червен пипер е мощно противовъзпалително средство, използва се за почистване и детоксикация при режим (The Master Cleanse, Лимонена диета - Основно очистване – кленов сироп, лим. сок и л.ч. пипер), който използва подправката, за да стимулира кръвообращението и неутрализира киселинността.
Лютивият червен пипер се използва за различни заболявания, включително стомашни киселини, делириум, тремор, подагра, парализа, треска, диспепсия, метеоризъм, болки в гърлото, диспепсия с понижен тонус, хемороиди, менорагия при жените, гадене, възпаление на сливиците, скарлатина и дифтерит.
1. Противодразнещите свойства
Лютивият червен пипер има способността да облекчи стомашно разстройство, язви, болки в гърлото, спазматична и дразнеща кашлица и диария.
2. Антипростудно и антигрипно средство
Лютивият червен пипер помага за разграждане и изхвърляне на натрупаната слуз в тялото (лимфната система). След като слузта започне да напуска тялото, обикновено следва освобождаване от симптоми на грип.
3. Противогъбични свойства
Резултатите от едно проучване показват, че лютивия червен пипер, може ефективно да предотврати образуването на гъбичните патогени Phomopsis и collectotrichum.
4. Предотвратяване на мигрена
Това може да бъде свързано със способността на лютивия червен пипер за стимулиране на отговор на болка в област на тялото.
5. Антиалергенно (противоалергично) средство
Лютивият червен пипер е противовъзпалително средство и така също помага за облекчаване на алергии.
6. Стимулира храносмилането
Лютивият червен пипер е добре познат като храносмилателна помощ. Той стимулира стомашно-чревния тракт, като увеличава притока на производство на ензими и стомашни сокове. Това подпомага способността на организма да метаболизира храната (токсини). Лютивият червен пипер също е полезен за облекчаване на газовете в червата. Той стимулира чревната перисталтиката, подпомага асимилацията и елиминирането.
7. Противовъзпалителни свойства
Лютивият червен пипер е известен с противовъзпалителните си свойства – чудесна билка за артрит, диабет, псориазис, херпес свързан с увреждане на нерва (herpes-related nerve damage).
8. Помага за отделяне на слюнка
Лютивият червен пипер стимулира производството на слюнка, важен фактор за отлично храносмилане и поддържане на оптимално здраве на устната кухина.
9. Предотвратява и лекува образуването на кръвни съсиреци
Лютивият червен пипер също помага за намаляване на атеросклероза, насърчава фибринолитична активност и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, всички от които могат да помогнат за намаляване на шансовете за сърдечен удар или инсулт.
10. Детоксикатор
Лютивият червен пипер е известен стимулант за кръвообращението. Увеличава пулса на лимфните и храносмилателни ритми. Чрез загряване на тялото, естественият процес на детоксикация е опростен. Лютивият червен пипер причинява изпотяване, друг важен процес на детоксикация. В комбинация с лимонов сок и мед, лютивият чай е отличен напитка сутрин за детоксикация на цялото тяло.
11. Съвместно облекчаване на болката
Изключително високото съдържание на вещество, наречено капсаицин в лютивият червен пипер действа, като предизвиква временна болка върху кожата, която изпраща сигнали от кожата в ставата, причинявайки облекчение на болките в ставите.
12. Анти-бактериални свойства
Лютивият червен пипер е отличен консервант и се използва традиционно за да се предотврати замърсяване на храните от бактерии.
13. Противоракови свойства
Изследванията, направени в университета Лома Линда в Калифорния установява, че лютивият червен пипер може да предотврати рак на белите дробове при пушачите. Това може да бъде отново свързана с голямото количество на капсаицин, вещество, което може да спре образуването на белодробни тумори. Други проучвания също показват, че е подобна реакцията в способността на лютивия червен пипер да инхибира тумори на черния дроб.
14. За отслабване
Учени от университета Лавал в Квебек установяват, че хора, които взимат лют червен пипер за закуска имат по-малък апетит, което води до по-малък прием на калории през целия ден. Лютивият червен пипер е също голям метаболитен ускорител, подпомага организма при изгарянето на излишните количества мазнини.
15. Подобрява сърдечното здраве
Лютивият червен пипер помага да се поддържа нивото на кръвното налягане нормално. Освобождава от тялото LDL холестерола и триглицеридите.
16. Лекарство за зъбобол
Лютивият червен пипер е отлично средство срещу заболявания на зъбите и възпаление на венците (кървене).
17. Локално средство
Като лапа, лют червен пипер е бил използван за лечение при ревматизъм, възпаления, язви, рани и лумбаго.
Рецепти:
1. Рецепта - Чай
1 чаша вряла вода
1 чаена лъжичка лют червен пипер
1 ч.л. мед
Разбърква се, оставя се да изстине малко и се изпива.
2. Рецепта – Чай, по лек вариант
1 чаша топла вода
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 ч.л. мед
1/2 ч.л. лимонов сок
Разбърква се и се изпива.
3. Рецепта - Чай – за настинка и възпалено гърло
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
2 супени лъжици мед
Сок от един лимон
Половин литър вряща вода
Торбичка чай по ваш избор за аромат.
В рецептите за чай съставките могат да варират.
4. Рецепта
1 чаша вода
Лют червен пипер на прах, ½ ч.л.
Сок от ½ лимон, прясно изцеден
Мед 1 чаена лъжичка
Сол, (по избор)
Сварете вода и я изсипете в чаша. Добавете лимонов сок, лют червен пипер и мед и разбъркайте добре. Продължавайте да бъркате, докато консумирате напитката, така че пипера да не се отлага на дъното на чашата. Пие се три пъти на ден, за да се премахнат всички дразнения, причинени от възпаленото гърло.
Докато меда се използва за леко неутрализиране на парливия вкус на пипера, той е известен също да помага за облекчаване на болките в гърлото. Ако добавите сол, тя също така ще подпомогне лечението на това състояние, тъй като солта има антибактериални свойства.
5. Рецепта – Доматена или пилешка супа с лют червен пипер
Състав:
Чесън, 2 скилидки, накълцани
Лют червен пипер на прах, ½ ч.л. (може да го замените с нарязана на ситно люта чушка)
Доматена супа или пилешка супа, 1 купа
Лимонов сок, прясно изцеден, (по желание)
Сол на вкус
В тенджера, добавете всички съставки в супата, когато заври. Пийте топла супа три пъти на ден докато получите ефективно облекчение.
Миризмата на чесън, заедно с обезболяващите свойства на лютивия червен пипер, ще облекчи гърлото почти веднага.
Чесънът има анти-вирусни свойства, които ще увеличат ползите от тази супа.
6. Рецепта - Чудесен детоксикатор и лек за болки в гърлото!
В загрята вода – около 300 мл.
добавите прясно настърган джинджифил (около 1-3 супени лъжици)
добавете пресен чесън (2-3 скилидки нарязани)
добавете лют червен пипер (1/4 – ½ ч.л., на вкус)
добавете куркума – ½ ч.л.
добавете пресен лимонов сок – 1 с.л.
добавете около 1 ч.л. мед
Лютивият червен пипер действа детоксикиращо (очистващо) на целия организъм.
Смелете люти чушки (зелени или червени) с миксер. Сложете ги в малко бурканче с малко зехтин, оцет и сол да се запазят и ги съхранете в хладилник. Слагайте от тях по малко във всяка супа или ястие по избор.
Капсули - Bulgaricus Лют червен пипер
За възрастни, може да се приема между 30 и 120 мг лют червен пипер, под формата на капсули до три пъти, всеки ден, според Университета на Мериленд, Медицински център. Перорално прилагани форми на лют обикновено се използват за намаляване на възпалението по храносмилателния тракт. Трябва да знаете обаче, че капсулите от лютив червен пипер може да предизвикат дразнене на стомаха, ако се използва прекомерно или неправилно.
Тинктура
Вие може също така да приемате лют червен пипер под формата на тинктура. Тинктура е течен екстракт от лют червен пипер и обикновено съдържа между 25 до 60% етанол или алкохол. Възрастните могат да вземат 0,3 до 1 мл тинктура лют червен пипер до три пъти всеки ден. (Университет на Мичиган, доклад). Лечението с тинктура лют може да доведе до леко парене на устата или гърлото, сълзене на очите или запушване на носа.
Инфузия (Запарка)
Запарката се приготвя, като билката се накисне в гореща вода. За да се подготви инфузия от лют червен пипер, се налива 1 чаша вряла вода върху 0,5 до 1 чаена лъжичка. на прах лют червен пипер. Оставете тази смес в продължение на 10 минути. Може да се приема по 1 чаена лъжичка от запарката 3-4 пъти на ден. Ако искате да разредите запарката, разбърква се 1 чаена лъжичка доза с малко количество вода преди я приемете.
Подобряване на притока на кръв
Лютив червен пипер на прах може да помогне за подобряване на общото кръвообращение на организма, когато се приема вътрешно. Това може да бъде полезно за хората, страдащи от диабет, ниско кръвно налягане или други проблеми с кръвообращението. Поради лютивостта, най-лесният начин да се консумира може да бъде под формата на капсули. Алтернативно, разтворете малко количество червен пипер, например 1/16th на чаена лъжичка, в чаша сок, два или три пъти дневно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар