ВИШНА ИЛИ ЧЕРЕША
Купувачите най-често предпочитат черешата, тъй като е по-едра и е по-сладка. Хората са убедени, че под южното слънце тя е попила и повече витамини и други полезни вещества, отколкото ранната вишна.
В старинни лечебници се срещат рецепти, не само с плодовете, но и с костилките и смолата на дърветата.
В известния „Салернски кодекс на здравето“, написан през 13 век, вишната е възхвалена: там пише, че тя очиства стомаха, премахва камъни в организма и подобрява кръвта.
Днес медицината активно изучава биологично активните вещества във вишните и черешите. Те не съдържат мазнини, умерено богати на витамини и минерали.
Витамин С във вишните и черешите е над 20% от дневната норма. При вишните обаче витамин С е 43% от дневната норма.
По отношение на антиоксидантите двата плода се различават. Във вишните се съдържат повече антоциани, а в черешите – полифеноли. И двата вида са много полезни за организма. Благодарение на тези вещества изследователите проявяват голям интерес към двата плода.
Във вишната обаче се съдържат по-малко захар и калории, повече витамини и полезни минерали. Като цяло вишната съдържа и повече антиоксиданти, но и в черешата не са по-малко.
Медиците смятат, че вишната е по-перспективна за лечение.
Въглехидратите в черешите са 16,1 грама, а във вишните – 12,18 грама; витамин В1 в черешата е 2%, във вишната – 2,5%, витамин В2 в черешата – 2,5%, във вишната – 3%. Витамин А в черешата е 2%, във вишната – 2,5%. Калият в черешите е 5%, във вишните – 4%, калцият в черешите е 1,3%, във вишните – 1,6%, желязото в черешите – 4,5%, във вишните – 4%; магнезият в черешите е 3%, във вишните – 2%, фосфорът в черешите е 0,5%, във вишните – 0,1%.
През 2018 г. бяха проведени задълбочени изследвания на влиянието на вишните и черешите върху здравето на човека; резултатите са публикувани в списанието «Nutrients» и са подготвени от учени в Калифорния. Изводът бил, че употребата на тези плодове отслабва окислителния стрес в организма, намалява възпаленията в него и кръвното налягане, в много от случаите те помогнали при болести на ставите: подагра, увеличена пикочна киселина, остеоартрит, безсъние, отшумявали болките в мускулите, получени след физическо натоварване, помогнали при диабет и намалявали негативните ефекти от повишена кръвна захар, „вредния“ холестерин и вредните триглицериди, отслабвали стреса, подобрявали настроението, паметта и дори способността за обучение.
Какъв е изводът? Употребявайте и череши, и вишни, дори в замразен вид, тъй като те и така запазват ценните си хранителни съставки и са едно мощно средство за добро здраве.
Няма коментари:
Публикуване на коментар