ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КВАСА ОТ ЦВЕКЛО. РЕЦЕПТИ
Квасът от цвекло е руска напитка, появила се още по времената на царете. Употребявали я за тонизиране и за лечение на различни болести.
Днес има много начини за приготвяне на кваса от цвекло.
Цвекловият квас:
Извежда шлаките от организма, дори онези, които са се натрупали в организма в продължение на десетилетия;
Възстановява храносмилането и поддържа здрав стомашно-чревния тракт;
Засилва имунитета;
Цвеклото съдържа цезий и рубидий, които помагат в лечението на хипертония; те очистват съдовете;
Цвекловият квас съдържа голям витаминен комплекс – всички групи витамини А, В, С, Е. Той е богат на голям запас от микроелементи, ферменти и антиоксиданти, които поддържат организма и възстановяват имунитета.
Цвекловият квас е и източник на красота и подмладяване. Тъй като той нормализира храносмилането, се подобрява обмяната на веществата и може да се използва за отслабване. Микроелементите в кваса поддържат хубав вид на косата, ноктите, очистват кожата.
Кои са противоказанията за употребата на цвеклов квас
Страдащите от диабет да не го употребяват, защото съдържа много захар;
При разстройство на червата. Напитката има слабително действие, затова ако има диария, е по-добре да се откажем от него;
Не се употребява също при тежки болести на стомашно-чревния тракт;
Пикочнокаменна болест;
Алергия към цвеклото.
Как се употребява цвекловият квас
Повечето рецепти препоръчват кваса като тонизираща освежаваща напитка.
За лечебна цел се употребява по 50-150 грама, един-два часа преди ядене.
Първа рецепта
1. 3-4 глави цвекло се нарязват на кубчета.
2. Насипват се в трилитров буркан.
3. В сместа се добавят анасон, канела пръчка, карамфил и нарязан джинджифил и други подправки по желание.
4. Два литра вода завират с една супена лъжица сол и с течността се залива цвеклото с подправките.
5. На гърлото на буркана се завързва марля, която се закрепва с ластиче.
6. Сместа престоява 4 дни; ако се е образувала на повърхността пяна, се отстранява, прецежда се и се налива в бутилки, които се държат в хладилник.
7. Напитката се употребява по 100 мл един час преди ядене.
Втора рецепта
1. Един килограм цвекло.
2. Една скилидка чесън.
3. Два литра вода
4. Едно парче ръжен хляб – 30 грама
5. Една чаена лъжичка сол.
6. 20-30 грама захар (една супена лъжица).
Цвеклото се смила в блендер или се настъргва на дребно; масата се изсипва в буркан, към нея се добавя чесновата кашица и се залива с врялата вода. В сместа се добавят хлябът, солта и захарта и всичко добре се обърква.
На гърлото на буркана се слага марля, която се закрепва с ластиче и се оставя на сенчесто топло място за една седмица. След това напитката се прецежда и се разлива в бутилки. Употребява се 1-2 часа преди ядене.
Цвеклов клас с мая
1. 3-4 литра преварена вода.
2. 700 г цвекло.
3. 10-15 грама мая.
4. 75 грама захар (3-4 супени лъжици).
Цвеклото се смила в блендер и масата се подсушава във фурна. Подсушената маса се насипва в дълбока тенджера, залива се с вода, която я покрива с над 1 сантиметър, и се слага на огъня да заври. Огънят се намалява и напитката ври, докато цвеклото омекне, след това се изсипва на гевгир. Оцедената течност се залива с вода, в нея се добавят захарта и маята. Тенджерата се слага на топло място, без достъп на слънчеви лъчи и се оставя за три дни. След това се прекарва през няколко слоя марля и се разлива в шишета, които се държат в хладилник.
От цвекловия квас се употребяват по 100-150 грама за утоляване на жажда и за лечебни цели.
Цвеклов квас по Болотов
Той е най-доброто средство за очистване на кръвоносните съдове.
Съставките са предвидени за два трилитрови буркана.
1. 2 кг цвекло
2. Млечна суроватка – 4 литра
3. Половин чаена лъжичка сметана
4. 100 грама захар.
Цвеклото се нарязва на кубчета среден размер и се разпределя в бурканите до половината. Добавя се захар – във всеки буркан по две супени лъжици. Половината от суроватката се прецежда и загрява в тенджера, без да завира. Във втората част от суроватката се добавя сметаната и се разлива в бурканите по равно. Загрятата суроватка също се излива в бурканите. На гърлото им се слага марля. Бурканите с цвекловата смес се оставят за две седмици на топло затъмнено място. Готовата напитка се разлива в шишета и се държи в хладилник.
Болотовият цвеклов квас се приема по 50-70 грама два часа преди ядене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар