КАК ВЪЗДЕЙСТВА МЕСОТО ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ
За факта, че месото изобилства от токсични продукти, знаели още държавите в Древния Изток. Дори съществувала специална екзекуция, когато осъдените на смърт били хранени само с варено месо и те умирали в страшни мъки от самоотравяне на 28-30-ия ден, т.е. по-рано отколкото, ако умирали от глад.
Основоположникът на руската биохимия А.Я. Данилевски в края на миналия век стигнал до извода, че една от причините за раздразнението и лошото настроение при човека може да бъде системната употреба на месо. Своята гледна точка той обосновал с резултатите от сравнително изследване на племена, които се хранели основно с месо, и вегетариански племена. Основният токсичен продукт, с който се насища човешкият организъм, когато употребява много месо, е пикочната киселина, която в урината на месоедите е пет пъти повече отколкото в урината на вегетарианците. И.П.Павлов доказа нейното отрицателно въздействие на централната нервна система в своите опити, когато зашил вратната вена с долната куха вена при кучета; в резултат от тази операция пикочната киселина престанала да се обезврежда от черния дроб и кучетата поради нейния излишък станали зли и раздразнителни; те обаче инстинктивно намерили изход от положението – престанали да ядат месо.
Заедно с месото в нашия организъм могат да попаднат и химикали, които се използват в селското стопанство за борба с вредните насекоми. Тревоядните животни пропускат през стомаха си тонове растителна суровина и отрови, които нямат нито цвят, нито миризма, нито вкус и те се натрупват в тъканите им. ДДТ и много хлорорганични пестициди се откриват при аутопсии на мастна тъкан у хора, които никога не са контактували с тези вещества, но просто са яли месо.
Особено вредно за здравето на човека е пърженото месо, защото в процеса на пърженето се образуват нитрозамини, които имат канцерогенни свойства. Това се случва и при пушенето. Японците страдат от рак на стомаха, защото употребяват много пушена риба. Прекалената употреба на месо води до преждевременно полово съзряване у децата. Има данни, които сочат, че с възрастта половата потентност изчезва по-бързо при месоедите отколкото при вегетарианците.
Ето и една по-пикантна информация, взета от книгата на К. Моес Оскрагело „Природната храна на човека”. В края на миналия век канибалите людоеди от остров Суматра смятали месото на своите съседи вегетарианци за по-приятно на вкус и аромат, докато месото на английските матрони, които те също при необходимост ядели, било горчиво и невкусно, а се разваляло и бързо. Оскрагело обяснява този факт по следния начин: далече от идеите на вегетарианството матроси европейци се хранели почти като хищници, с тази разлика, че запивали месото с ром...
Още едно неоспоримо доказателство, че организмът на човека не е приспособен да употребява много животински белтъчини, е ниското съдържание на белтъчини в женското мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар