ОТНОВО ЗА ВРЕДАТА ОТ ЧИПСОВЕТЕ
Чипсовете са едни от най-популярните сред децата, но те неизменно заемат първите места в списъците с най-вредните за здравето продукти. Коя е причината за такова широко търсене, в съчетание с ниските хранителни качества на продукта?
Чипсовете се произвеждат от картофи, но може да се получат и от картофен прах. Картофите са полезен зеленчук; те съдържат витамините С, В1, В2, В6, В9, РР, К, също калций, желязо, магнезий, натрий и фосфор и около 75% вода; картофите са един от най-достъпните продукти.
Неслучайно производството на чипсове е толкова изгодно - суровината струва стотинки и може да се запазва дълго време, без специални условия, а и процесът на приготвянето е прост и не изисква скъпо оборудване.
На пръв поглед чипсовете не съдържат нищо вредно за организма, но това е само на пръв поглед. Картофите са богати на нишесте, което в организма се превръща в глюкоза. По времето на приготвянето на чипсовете от нишестето се образува акриламид, който е много опасен канцероген; ако се употребяват дълго време и в големи количества, чипсовете могат да предизвикат рак. Това вещество е много опасно за жените, защото под действието му възникват тумори на матката и яйчниците.
Резултатите от опитите с гризачи накараха учените да изострят вниманието си към акриламида и много европейски страни започнаха да въвеждат ограничения в чипсовете, ядките, сухарите и друга продукция, в производството на която се прилага бързо нагряване и пържене.
Производителите освен това се изхитряват и използват за пърженето на картофите едно и също масло, което заради многократното използване придобива горчив вкус и се отразява отрицателно на здравето на човека, като повишава холестерина в кръвта. Чипсовете не се пържат в полезни растителни масла, а в техническа мазнина.
Витамини и минерални вещества в чипсовете въобще не се съдържат.
За да се предадат вкусови качества в чипсовете се добавят вещества от химията - оцветители, усилватели на вкуса, ароматизатори, които са идентични на натуралните. Те са разрешени за използване, но тъй като децата ги поемат и от други храни, могат да предизвикат нарушения в храносмилането и като следствие - в обмяната на веществата, алергии, снижаване на имунитета. Тези вещества разрушават емайла на зъбите, микроскопични частици от тях остават на повърхността на хранопровода и са причина за лошия дъх от устата.
Чипсовете имат много голяма калоричност и това постоянно се посочва от диетолозите. Когато се съчетават със сладки газирани напитки, се получава една отровна бомба за организма. Не бива чипсовете да се съчетават и с бира - тези два продукта са несъвместими и предизвикват затлъстяване.
Освен това трябва да се помни, че много често в чипсовете няма никакви картофи, а възможно брашно, нишесте и букет от химически добавки.
Много изследвания показват, че употребата на чипсове може да предизвика киселини, гастрит и болести на червата, повишен холестерин и плаки на кръвоносните съдове, алергии.
Наличието на голямо количество натриев хлорид в чипсовете гарантира сърдечно-съдови заболявания, може да настъпи нарушение в костната тъкан, повишаване на кръвното налягане, отоци, дори атеросклероза, инфаркт и инсулти в млада възраст. Който страда от затлъстяване, трябва да ги отстрани от менюто си. 100 грама чипс съдържат 510 калории, а това е почти половината от дневната калоричност за деца.
В 100 грама чипс се съдържат повече от 30 грама карцерогенни мазнини, изключително вредни за човека.
Все повече деца и младежи страдат от тежки или хронични форми на болести на храносмилането, поради неумерената употреба на продукти с голямо съдържание на оцветители и ароматизатори. Нездравата храносмилателна система не функционира нормално, а това се отразява негативно на други важни органи - черния дроб, сърцето, съдовете, нервите.
Въпреки това не бива радикално да се разрешава този проблем - с категоричната забрана на чипсове, сухари и др. По-правилно е те да не се употребяват постоянно и по няколко пъти на ден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар