Звездни Цивилизации

вторник, 6 февруари 2018 г.

ВРЕДАТА ОТ МЕСОТО  И МЛЯКОТОВ  днешен свят човешкият род се храни с различни вредни и смъртоносни храни, но кои храни са най вредни за човека, и трябва по бързо да ги намали дори и да ги спре. Това са ,  месото, млечните продукти и вредната  химична обработка на някои храни в днешен свят. Месото създава купища болести на самият човек, освен че  човек се превърнал жесток убиец на животинският свят но и яде трупна  вредна храна именно мърша. Месото скъсява човешкият живот довежда до  по бързо  стареене  на човешките клетки повечето месари не стигат дори 70 години умират на 55 или до 63 доживяват .месото не определена храна за човека е казал дори и Учителя Дънов а истинската храна е живата храна плодове, зеленчуци ядки те дават  огромно количество витамини и прана на самият човек издигат го на по високи вибрации на светлината. А месото свалят вибрацията на самият човек до по нисше съзнание.  А относно млечните продукти те са също опасни и смъртоносни те запушват артериите  и създават купища болести в човека които ги консумира редовно.
Някои  ще каже то и плодовете  и зеленчуците са вредни съдържат  ГМО  и  пистициди и разни вредни бои които се пръскат. Да така е затова трябва да се внимава да се оглеждат добре дали самият плод или зеленчук е ГМО и дали е пръскат с опасен химикал затова  по добре дори да се ядът плодове и зеленчуци от селски  места вие сами които сте ги отглеждали. Днешният пазар трудно се открива истински не вредни плодове и зеленчуци. Но все пак на пръсканите и вредни продукти ГМО  са по малкото зло от месото и млечните продукти.

Начало  Милостта към животните в духовните учения  Будизъм и учението на Буда

Будизъм и учението на Буда
Будизъм (Буда Дхарма) или учението на Буда учи на състрадание към всички чувстващи същества, включително животните.

Как мога да причиня на друг състояние, което не е приятно или възхитително за мен?
~ Самюта Никая, стих 353
                                                      ♥♥♥
Всички треперят от насилието.; всички се боят от смъртта. Като се поставяме на мястото на другите, не трябва да убиваме, нито да караме други да убиват.
~ Шакямуни Буда, Дхаммапада
                                                                                       ♥♥♥
Човек не е велик, защото побеждава или наранява други живи същества. Човек е велик, защото се въздържа от победа или нараняване на други живи същества.
~ Шакямуни Буда, Дхаммапада
                             ♥♥♥
Не наранявайте друг с това, което е болезнено за вас.
~ Будистката Сутра Уданаварга 5, 18
                             ♥♥♥
На отворите на мравуняците, моля поставете доверени хора, които винаги да слагат храна и вода, захар и купчини зърна.
~ Нагарджуна, Лавров Венец, 249 - 50
                                                     ♥♥♥
Всички Буди и Бодхисатви изначално са практикували принципа на велико състрадание. Страданието на живите същества е довело до великото им състрадание. От това велико състрадание извира великата мъдрост, и с тази велика мъдрост са постигнали пълното просветление.
~ Шакямуни Буда, Аватамсака Сутра
                                                     ♥♥♥
Хората, които ядат месо, ще попаднат в ужасните пътеки на превъплъщение и ще страдат в безкрайна мъка. Хората, които ядат месо, никога не ще успеят да получат някакви заслуги или благословии, за които се молят. Месоядците правят така, че небесните същества да ги избягват, а другите земни същества да се страхуват от тях.
~ Шакямуни Буда, Сурангама Сутра
                                                                                    ♥♥♥
Всички светци се отвращават от яденето на кръв и плът... Небесните същества никога не доближават хора, ядещи месо, защото устата им винаги има противен дъх... Месото не е добро, не е чисто; яденето на месо събужда злото и разрушава заслугите и благословиите. Всички светци отричат яденето на месо!
~ Шакямуни Буда, Ланкаватара Сутра
                            ♥♥♥
Забранявам яденето на всякакво месо, независимо дали животното е умряло естествено, или е убито. Никога не ще позволя на учениците ми да ядат месо и не ще позволя нито в настоящето, нито в бъдеще.
~ Шакямуни Буда, Ланкаватара Сутра
                            ♥♥♥
Всички живи същества имат един произход. През безбройните прераждания всички живи същества са били роднини един на друг. Как можем да ядем плътта на роднините си?
~ Шакямуни Буда, Ланкаватара Сутра
                                                      ♥♥♥
Хората, които ядат месо, разрушават великото милосърдно зрънце на своята Буда природа, и всички живи същества, като ги видят, ще ги напускат. Затова всички Бодхисатви трябва да се въздържат от яденето на плътта на всяко живо същество, тъй като ще им навлече безкраен грях.
~Шакямуни Буда, Брахмаджала Сутра
                                                      ♥♥♥
Този, който желае щастие за себе си, като причинява страдание на другите, оплетен с връзките на омразата, не е свободен от омразата.
~ Шакямуни Буда, Дхамапада Сутра

Не допускайте из стомаха и червата ви цяла нощ да се въргаля мършата на месото.“ ~ Петър Димков

Владимир Димитров-Майстора (1882-1960) - един от най-големите български художници, превърнал се в символ на българското изобразително изкуство:
Евга Димитрова Стоянова е била една от девойките-модели на Майстора. В нейните спомени тя споменава: „Майстора много обичаше постен боб, защото месо никога не ядеше“.

Веднъж децата го запитали защо не яде месо и той, обръщайки се към бащата на едно от тях, казал: „Ето, Кольо, ти сега ще запрегнеш кравите и ще отидеш да работиш с тях, ще докараш отавата. Друг път ще ходиш да ореш, да си прекараш ябълките, гроздето или пък да свършиш някаква друга работа. Те са ти първи помощници. Даже вечер, когато заедно сте грохнали от работа, ти ще ги запрегнеш в колата, ще се качиш в нея и те ще те докарат до дома. През това време ти си почиваш, а те продължават да работят. Дават ти мляко, от което получаваш масло, извара и сирене - помагат ти в изхранването на семейството. За всичко това, за благодарност ти ги заколиш и изядеш. Не ти ли е съвестно? Аз не мога така, на мен ми е съвестно. Не е честно спрямо животните. Защо да не ползваме от тях само млякото, маслото, сиренето, яйцата? Защо да не се храним само с това, което ни дава земята - плодове и зеленчуци?“.

Петър Димков (1886-1971) - един от най-известните и уважавани български природолечители. Автор на многотомния труд „Българска народна медицина. Природолечение и природосъобразен живот“ и на други книги. В книгата “Живейте 100 години“ той съветва:
„Вегетарианският хранителен режим е за предпочитане, защото има реални предимства. Той предлага на човека храни, които се усвояват лесно, не създават трудности на храносмилането, внасят в организма достатъчно енергия, достатъчно необходими за здравето и живота вещества.“

„Не допускайте из стомаха и червата ви цяла нощ да се въргаля мършата на месото.“

Робърт Луис Стивънсън (1850-1894) - шотландски белетрист неоромантик:
„Ние консумираме труповете на същества, които имат апетит, страсти и органи като нашите и изпълваме ежедневно кланиците с викове на болка и страх.“


(Еверет Куп)

Еверет Куп (1916-2013) - професор по педиатрия и детска хирургия. Дълги години заемал важен пост в американската здравна система. Използва своя авторитет и присъствието си в медиите за здравно образование и продължава да е движеща сила за подобряване на общественото здраве:
„Вашият избор на хранене може да повлияе върху вашето здравословно състояние повече от всяко друго действие, което бихте могли да предприемете.“

Ромен Ролан (1866-1944) - Нобелов лауреат за литература през 1915 г.:
„Хиляди животни (сега милиони) са убивани всеки ден без сянка на разкаяние. Това плаче за отплата върху цялата човешка раса.“

Нийл Бърнард - президент на Лекарския комитет за отговорна медицина:
„Месодобивната индустрия е довела до повече смъртни случаи на американци, отколкото всички войни на този век, всички природни бедствия и всички автомобилни катастрофи, събрани заедно. Ако месото е твоята идея за „храна за истински хора“, по-добре е да живееш наистина близо до много добра болница.“

(Уил Келог)

Уил Келог (1860-1951) - американски индустриалец в производството на храни, основател на компанията Sanitas Food Company, която произвежда от 1897 г. зърнената закуска Kellogg's Cornflakes:
„Как може да ядеш нещо с очи!“

Буда (Шакямуни Сидхарта Гаутама, 623-544 г.пр.Хр.) - един от най-известните днес религиозни източни реформатори, родоначалник на будистката религия, смятан наред с Хермес, Моисей, Орфей, Питагор, Платон и Христос за един от просветлените учители на човечеството:
„Да станеш вегетарианец, е като да стъпиш в поток, който води към нирвана.“

Питагор (ок. 580-500 г. пр.Хр.) - един от най-големите гръцки мъдреци. Запознат с египетските и източните учения. Основал т. нар. Питагорова школа. Известен днес най-вече с приноса си към геометрията и математиката. Той е и един от най-известните древни привърженици на вегетарианството. Ето неговата позиция по този въпрос:
„Хора, стига сте се сквернили с храна непозволена. Ние имаме златокласи ниви, сочни плодове, които превиват клоните с тежестта си, лози, зеленчуци - крехки и вкусни. Чистата млечна каша и благоуханният мед също са ви предоставени. Обилно, щедро всички блага ви дава земята - без жестокости, без убийства и без кръв. Само дивите зверове утоляват глада си с живо месо и то не всички. Много от дивите животни се хранят с растения. Само свирепите хищници - лютите тигри, жестоките лъвове, алчните вълци обичат да проливат кръв. Какъв престъпен обичай! Как можем с месо и кръв на твари и нам подобни алчното си тяло да гоим и с убийство на други живи създания да подкрепяме живота си? Не е ли срам за нас, окръжените щедро с даровете на благодатната земя страстно, с жестоки зъби да късаме раздрани трупове като люти диви зверове?...
Човек, който, слушайки жалкия предсмъртен рев, коли невинно теле, който убива агнето, ревящо като дете, който птицата небесна бие за забава или за да яде, той не трудно ще се реши и човек да погуби. На този жесток обичай само човекоядството прилича. О, свестете се, не убивайте, недейте, братя! ... Смъртни - смъртните щадете! Хранете се с това, което е позволено и достойно за любящата и чиста душа на човека.“

Луций Аней Сенека (ок. 4 г.пр.Хр. - 65 г.сл.Хр.) - живял в Рим по времето на апостол Павел и станал жертва на Нероновата ненаситна жестокост. Той казва:
„Растителните храни са достатъчна храна за стомаха, в който сега ние натъпкваме скъпи същества.“

„Категорично реших да не ям плът на умряло животно и накрая на първата година въздържанието ми се превърна не само в навик, а и в приятно занимание.“ (Вижте книгата „365 основателни причини да бъдете вегетарианец“)

Леонардо Да Винчи (1452-1519) - знаменит италиански живописец, скулптор, архитект, инженер, изследовател и изобретател:
„Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.“


(Лев Николаевич Толстой)

Лев Николаевич Толстой (1828-1910) - най-известният руски писател и драматик, мислител. Признат за един от най-великите писатели на всички времена. Създател на религиозно-философско учение (толстоизъм) за непротивене на злото с насилие:
„Човек може да бъде здрав и без да убива животни за храна. Затова, ако яде месо, той взема участие в отнемане на живот, за да задоволи своя апетит.“

Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие - убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.“

Джордж Бърнард Шоу (1856-1950) - забележителен английски писател от ирландски произход, световноизвестен драматик и публицист:
„Жестокостите са не по-малко жестокости, когато се случват в лаборатории и биват наричани медицинско изследване.“

„Човешките същества са единствените животни, от които аз съм напълно и истински уплашен.“

„Средната продължителност на живота на месоядците е 63 години... Аз съм на прага на 85 и все още работя толкова упорито, колкото мога. Аз съм живял достатъчно дълго и се опитвам да умра, но просто не мога да го направя. Една единствена пържола би ме довършила, но не мога да се принудя да я погълна. Аз съм заплашен от вечен живот. Това е единственият недостатък на вегетарианството.“

Запитали Шоу защо не яде месо и с присъщото му чувство за хумор той отговорил: „Животните са мои приятели, а аз не ям приятелите си.“

Махатма Ганди (Махандас Карамчанд Ганди, 1869-1948) - наречен от индийския народ Махатма - „Велика душа“. Сочен като една от най-големите политически фигури на XX век, виден деец на индийското националноосвободително движение, реформатор, хуманист:
„Величието на една нация, нейният морален прогрес може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните.“

„Според мен животът на агнето е не по-малко ценен от този на човешко същество. Аз не бих искал да отнема живота на агне заради човешкото тяло.“


(Емерсън)

Ралф Уолдо Емерсън (1803-1882) - американски мислител и писател:
„Току-що сте се нахранили с месо, но колкото и старателно кланицата да е скрита на благовидно далечно разстояние от много мили, съучастничество има.“ (Вижте книгата „365 основателни причини да бъдете вегетарианец“)

Емануел Кант (1724-1804) - германски философ и учен:
„Ако човек не иска да потъпче своите хуманни чувства, той трябва да проявява доброта към животните, понеже този, който е жесток към тях, става такъв и в отношенията си с хората. Ние може да съдим за сърцето на човека според отношението му към животните.“

Беинса Дуно (Петър Константинов Дънов, 1864-1944) - една забележително светла фигура в българската история. Противоречивите мнения за него през XX век не са успели да засенчат ореола му на мъдрец и учител. Пред светлината на неговите слова са се поклонили и извън пределите на България такива личности като: Алберт Айнщайн, Папа Йоан XXIII (преди това кардинал Анджело Ронкали) и много други. У нас и в чужбина неговите книги са търсен източник на дълбоко познание за всички области на живота. Този автор е говорил толкова обширно за храненето и в частност за вегетарианството, че има публикувани цели книги за храненето с извадки от негови лекции.
„Месоядството води към страдания, нещастия и болести. За да се излекува от тях, препоръчват на човека вегетарианска храна. Следователно вегетарианството не е нищо друго, освен метод за лекуване.“

„У някои хора се явява известно стълкновение в стомаха и те казват: не ни понася нещо вегетарианството. Човек трябва да бъде вегетарианец по убеждение. Тогава той ще може да асимилира правилно храната, която приема.“

„Има хора, които не ядат месо от рождение. Никой не ги е убеждавал. Те носят това убеждение вътре в себе си.“

„Едно от големите противоречия в човешкия живот се дължи на храненето. Месната храна оказва влияние не само върху организма на човека, но и върху неговия психически живот.“

„Аз говоря по въпроса за храненето от принципиално гледище, а не от вегетарианско гледище. Смешно е да ме наричат хората вегетарианец. Никакъв вегетарианец не съм. Аз мисля върху първичната храна, която Господ ни е дал за новия човек.“

Аз отричам месната храна, защото зная, че всички престъпления се дължат само на нея. Тази е причината, за да не се яде месо. Месото носи всички престъпления в себе си. Който яде месо, непременно ще пострада. С докосването си до месото, ти вече възприемаш лошото в него.“

„Не може животинската или човешката кръв, пролята насилствено, да не донесе лоши последствия за човека. Това е строг, неумолим закон на природата.“

„Месната храна е внесла такива отрови във вашия организъм, че днес той представлява сбор от нечистотии. Ако бихте имали непокварено обоняние, вие бихте странели далеч един от друг – такава смрад се носи от ония, които ядат месо. Като ми каже някой, че боледува, първото условие за подобрение е да промени храната си.“

„Човек трябва да употребява такава храна, която доставя необходимите елементи за организма, която продължава живота и го прави приятен и която помага за развитието на неговите добродетели.“

„Сега всички от вас, които са вегетарианци, нека ме разберат добре, да не стават фанатици. Някои от вас мислят, че и мляко не трябва да ядем. Не, можем да ядем и мляко.“

„Под „вегетарианска храна“ аз не разбирам непременно чисто растителна или строго плодоядна храна, но вегетарианска храна бих нарекъл храната на съпоставянето, храната на разумния живот. Вегетарианска храна наричам онази, чиито трептения напълно съответстват с трептенията на нашите мускули, т.е. на органическата материя.“

„Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.“

Опасностите от употребата на свинско месо са съдържащите се в него смъртоносната трихинела и други вредни съставки и паразити

Научният свят алармира за опасностите от ядене на свинско месо. Според изследванията беше установено, че свинското месо е опасно за здравето на човека. Това се дължи на високата концентрация на антитела, липиди, холестерол и значително количество хормони на растежа.

Учените са забелязали, че свинското месо съдържа много холестерол и липиди, и с консумацията на свинско месо, човешкото тяло получава холестерол, от който се образуват туморните клетки и хормони на растежа, които водят до затлъстяване и развитие на „злокачествени тумори на характера”. Наред с другите неща, свинското месо е предмет на замърсяване на тялото с опасни за човека паразити. Един техен представител е трихинелата. Тези скрити паразитни червеи обитават в мускулните тъкани на животните.

Вижте кои са смъртоносните опасности от употребата на свинско месо.
При хората тези червеи се концентрират в сърдечния мускул, и активно се размножават там, като по този начин стават смъртоносно опасни за човека.  Хормонът на растежа се съдържа в голямо количество в свинското месо и може да инициира и хипертрофични възпалителни процеси, подуване на тъкани, включително – затлъстяване, злокачествени тумори и акромегалия. Това обяснява нарастването на заболеваемостта от рак при пациенти на възраст 60-70 години, по време на реформата на немската храна, която се е провеждала преди години. Свинското месо съдържа повишени количества хистамин, който причинява множество възпалителни процеси, които водят до развитието на апендицит, циреи, тромбофлебит, циреи, абсцеси, болести на жлъчния мехур, дерматит, уртикария, екзема и невродермит.
Консумация на всякакъв вид месо може да доведе до заразяване с хелминти. Най-голямата опасност е свинска тения. То е с големи размери, и се установява в червата. Яйцата на свинската тения могат да се движат през кръвоносната система, и по този начин попадат във всички органи. Когато се инжектира в мозъка може да доведе до загуба на паметта, да влезе в сърцето и да причини инфаркт. При контакт с очите може да ослепее, и в черния дроб да причини сериозни заболявания. Други опасни червеи са трихуриаза. Смята се, че тези паразити се убиват чрез топлинна обработка. Според изследване на американски учени 22 души на 24, които са яли свинско добре направено според изискванията за топлинна обработка и всички други санитарни изисквания са изложени на заразяване с паразити.

Библията определя свинското месо като негодно за консумация от човека (Левит, глава 11, в нея са описани кои храни са одобрени и кои не са за храна от човека). Дори и без да знаят, за наличието на трихинела и други паразити, доверяващите се на Библията християни във всички възрасти могат да запазят здравето си и да избегнат ненужни проблеми, защото ние последваме ясна заповед на Бога, да не се яде свинско месо. Важно е да запомните, че не всички от Божиите творения, дори и много вкусни, са добри за употреба, но има ясна разделителна линия между годни и негодни за консумация, създадена от самия Бог.

А сега да поговорим за вредата от млечните продукти особено млякото.

Вредните влияния, които има консумацията на прясно мляко върху нашето здраве. Обърнете внимание, че става въпрос за прясното мляко, полезните свойства на киселото мляко са известни на всички.

Прясното мляко е храна за телета и е вредно за хората, смята съвременната наука. Робърт Коен, краен радикал в това отношение, дори нарече книгата си „Млякото - смъртоносна отрова".

Повечето специалисти по хранене и всякакви шамани по фитнес възхваляват до небесата млякото като перфектната храна. А всъщност много скоро всички ще повярват в резултатите от модерните изследвания, които доказват, че млякото съвсем не е полезно. Противно на традиционните вярвания то не подмладява, а състарява и дори е главен виновник за атеросклерозата. Мазнините в млякото се натрупват по стените на артериите и за тях отдавна се знае, че са вредни. Напоследък обаче учените откриха, че протеините в млякото причиняват още по-големи беди в организма.

Стивън Сийли е един от най-известните диетолози, който изследва връзката между коронарните заболявания и консумацията на различни храни, стъпвайки върху данни на Световната здравна организация и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Можете ли да отгатнете коя е най-смъртоносната храна в неговата класация? Месото? Не. Яйцата? Не. Дори не са животинските мазнини. Смърт за сърдечносъдовата система носят млечните протеини и на второ място - млечните мазнини. Третият враг е захарта.

Връзката между храната и заболяванията невинаги е пряка и задължителна, но Сийли дискутира няколко теории за това колко вредни за сърцето са млечните протеини.

1. Първата теория е естрогенната. Млякото доставя чужди на мъжкия организъм естрогени, а те категорично повишават риска от инфаркт и сърдечно страдание. Това е установено при мъже, лекувани с естроген по различни причини. Черният дроб успява да се освободи от вътрешните (изработвани от самия организъм) естрогени много лесно и бързо, но внесените остават в кръвта известно време и са опасни за здравето.

2. Втората теория е за антителата. Известно е, че организмът изработва антитела специално срещу казеина, но действието им е като антигени. Учени от Уелс са установили, че мъжете с инфаркт имат повишено ниво на тези млечни антитела от контролната група здрави мъже. Те не само провокират тромбози, но и възпаление на артериалните стени, което всъщност е начало на атеросклерозата.

Изследователи от центъра на НАСА „Ленгли" са категорични, че сърдечните заболявания са зависими от количеството обезмаслено мляко и млечни въглехидрати в храната. Разбира се, от основно значение е и възрастта на пациентите. Само при жени под 64 г. е установено, че главният враг е захарта.

Иначе доказали, че млечните протеини стимулират повишаване на хомоцистеините, а нямат достатъчно витамин В (за разлика от месото) и затова не са в състояние да неутрализират евентуалните вредни последствия, които могат да причинят хомоцистеините. Освен това лактозата повишава абсорбирането на калций и води до калциране на артериите.

Все пак в името на коректността към млякото трябва да се признае, че въпреки установените зависимости още не е доказано без никакво съмнение, че то е виновно за сърдечните ни пороци.

Но учените са на мнение, че млякото може да причини доста бели - мозъчни разстройства, младежки диабет и дори рак на тестисите и простатата. Едно от най-ефектните обяснения е, че ние сме единственият вид, който се храни с чуждо мляко. Природата е създала хората така, че само до година да сучат свое собствено, майчино производство. После ние нямаме нужда от мляко, затова и майчините гърди пресъхват.

Млякото на кравите е много по-силно, неговите съставки са такива, че да стимулират много по-бързия растеж на телетата - бозайници, доста различни от нас. Така стигаме до много важния проблем за задължителното кърмене на човешките бебета вместо тяхното тъпчене с изкуствени млека, създадени на основата на кравешко мляко. И за деца и за възрастни, според последните прозрения на диетологията, млечните продукти са вредни. Детският организъм може да си набави нужния му калций от портокали, грейпфрути, зеленчуци със зелени листа, от сардини и сьомга.

Д-р Уитейкър е един от главните противници на кравите и също счита, че тяхното мляко съвсем не е подходящо за човешка храна. Ние пием краве мляко, защото просто така сме свикнали от векове. Според него има няколко митове за млякото

№1: Млякото заздравява костите
Родителите твърдо вярват в тази теория, окуражавани от традиционната медицина. Но истината е, че млякото и млечните продукти отслабват костната система и повишават риска от развиване на остеопороза. Остеопорозата е резултат от загуба на калций, а не от недостатъчно приемане на калций. Млечните продукти поради високото съдържание на протеин причиняват загуба на калций. При изследване на остеопорозата е установено, че тя е свързана с консумиране на големи количества млечни продукти. Така че, който иска здрави кости, не бива да пие мляко.

№2: Млякото е най-здравословната храна
Консумацията на плодове, зеленчуци и зърнени храни снижава риска от инфаркт, високо кръвно и рак. Това е документирано. За млякото подобно твърдение е най-малкото под въпрос. Напротив, вече има много данни, че то е един от рисковите фактори освен за остеопороза и за затлъстяване, сърдечни заболявания, алергии, диабет и дори рак.

Д-р Уйлям Б. Грант е събрал достатъчно доказателства от практиката си не само за това, че пълномаслените млека и сирена повишават нивото на холестерола и предизвикват сърдечни страдания, но и че обезмасленото мляко също е главен вредител на сърцето. Неговите изследвания са публикувани в сп. Alternative Medicine Review. Д-р Грант също подчертава, че обезмасленото мляко съдържа високи нива на млечни протеини и е оскъдно на витамин В. Преработването на всички тези протеини в отсъствието на достатъчно витамин В допринася за образуването на хомоцистеини - знак за сърдечно заболяване.

№3: Млякото е необходимо за растежа на децата
Има поне три причини, които говорят за несъвместимостта на децата с млякото. Първо, млякото предизвиква анемия и Американската академия по педиатрия вече съветва родителите да не дават краве мляко на децата си, преди те да навършат една година. Второ, има данни, че млякото причинява развитие на диабет тип I . Някои протеини в млякото наподобяват молекулите на бета-клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Наблюдавани са случаи, когато имунната система изработва антитела срещу млечните протеини, които „объркани и погрешка" атакуват и унищожават бета-клетките. Трето, алергия към мляко е много често наблюдавана сред малките деца. Тя причинява допълнително проблеми на носните синуси, диария или леност на червата, както и апатия и умора. Тази алергия е главна причина за хроничните инфекции на ухото, които мъчат до 40 процента от децата под 6 години. Млечната алергия бе обвинена и за зачестилите случаи на астма сред децата. (Алергията към мляко е честа и сред възрастните и симптомите й са подобни.)

И д-р Спок обърна гръб на млякото в последните години от живота си. Д-р Бенджамин Спок - всепризнат световен капацитет в педиатрията - също промени мнението си за млякото и посъветва родителите да го изключат от храната на децата си.

През януари 1998 година учените от Харвардския медицински институт публикуваха пространното си изследване, в което приведоха доказателства, че IGF-1 е потенциален рисков фактор за рак на простатата. IGF-1 (insulin-like growth factor 1) означава инсулиноподобен фактор на растеж №1, близък до инсулина, който се изработва в черния дроб. Той съдържа 70 аминокиселини, свързани помежду си. Всички бозайници произвеждат IGF-1 молекули, които са близки по структура, а говеждите и човешките са напълно идентични. IGF-1 е наречен така, понеже структурата му е близка до тази на проинсулина и ролята му за мастната тъкан е подобна.

Количеството на IGF-1, произвеждан от човешкия организъм, се регулира от хормона на растежа и върховите му нива са през пубертета. С годините те падат наполовина. IGF-1 е много силен хормон дори когато концентрацията му в кръвта е съвсем ниска - 200 ng/ml, или 0,2 милионна от грама на милилитър.

За учените няма съмнение, че IGF-1 стимулира растежа както на нормалните, така и на раковите клетки. Още през 1990 г. изследователи от университета „Станфорд" докладваха, че IGF-1 подпомага растежа на раковите клетки в простатата. Това откритие бе последвано от ново съобщение - че IGF-1 насърчава растежа на раковите клетки при млечната жлеза. През 1995 г. екип от Американския национален здравен институт установи, че IGF-1 играе основна роля при развиването на няколко форми на рак при децата, при туморите в гърдата и белия дроб, меланом, рак на панкреаса и простатата. През септември 1997 г. международен научен екип съобщи за първите епидемиологични доказателства, че високи концентрации на IGF-1 повишават риска от рак на простатата. С времето се установи, че връзката между високите нива на IGF-1 и рака на простатата е от първостепенно значение. Мъже с ниво на IGF-1 в кръвта около 300 и 500 ng/ml се изправят 4 пъти по-често срещу страшната болест от мъже с концентрация 100 и 185 ng/ml.


Най-застрашени са мъжете над 60 години. При тях високото ниво на IGF-1 повишава риска от рак на простатата 8 пъти в сравнение с риска при мъжете с нормални нива. В последните години при всички случаи на диагностициран рак на простатата е установено повишено ниво на IGF-1.

Днес по този проблем вече дори не се дискутира. Въпросът сега е защо организмът на някои хора съдържа високи нива на IGF-1? Дали това е генетично обусловено или зависи от хранителния режим. Д-р Самюел Ъпстейн от Илинойския университет предупреди в статия, публикувана през 1996 г. в International Journal of Health Sciences, че кравешкото мляко съдържа опасно високи нива на IGF-1, особено в Америка, където то е допълнително „напомпано" и със синтетичен хормон на растежа, инжектиран на кравите. Използването на този хормон (rBGH) е забранено в Канада и Европа. През 1990 г. специалисти от Американската администрация за контрол над храните и лекарствата съобщиха, че пастьоризацията не разрушава инсулиноподобния фактор, а напротив - засилва концентрацията му.

21 707 японци били интервюирани през 1946 г. относно хранителния им режим. В изследването били включени общо 6093 домакинства. Ясуо Кавага, биохимик от медицинската академия „Ичи", публикува резултатите в сп. „Превантивна медицина", брой 7 от 1978 година. В края на 40-те и началото на 50-те години японецът е консумирал само 3 кг млечни продукти годишно. 25 години по-късно средният японец поглъща 59 кг мляко и млечни продукти на година. С 38 процента са нараснали съответно и инфарктите, които поразяват населението.

Навярно подобни данни накараха д-р Спок да промени мнението си за млякото. Може би е добре да се вслушаме в прочутия педиатър, с чиято книга милиони майки по света отгледаха децата си. Ето какво пише Спок: „Още в първата редакция на „Грижи за бебето и малкото дете", която излезе през 1946 г., аз настоявах на това колко необходимо е включването на големи количества плодове, зеленчуци и зърнени храни в детското меню. Но понеже млечните продукти и месата отдавна са приети като идеална храна, не събрах смелост да говоря за тяхната потенциална вреда. В действителност аз и не бях напълно убеден в това. Но е време да предупредим всички родители - а в някои случаи дори да ги обвиним - ако продължават да тъпчат децата си с тези продукти.

Това, което промени моето мнение, е личният ми опит. През 1988 г., пресичайки фоайето на един хотел, ми прилоша, паднах и обагрих мрамора с кръвта си. След седмица в болницата лекарите решиха, че състоянието ми донякъде се дължи на аритмия на сърцето (артериална фибрилация) - наследствено заболяване, което нося от години. Предположих, че артериите в мозъка ми, стеснени от артериосклерозата, са вече пречка за захранването на сърцето ми с кръв. Вероятно тромб бе запушил някой съд достатъчно дълго, за да припадна. Скоро след този инцидент ми се случи нещо още по-неприятно. За няколко минути вместо английски, приказвах неразбрани глупости. Сложих си пейсмекър, който да поддържа сърцето ми, ако случайно пак реши да спре. Майка ми и двете ми сестри починаха от сърдечен удар и всичко това ми напомни, че вероятно и аз съм смъртен като останалите хора - нещо, за което до този момент не се бях замислял.

В последните години ние открихме, че храната, богата на мазини - което означава консумация на големи количества месо, млечни продукти, както и на замразени храни, е главната причина за артериосклероза, сърдечносъдови заболявания, инфаркти, инсулти, някои форми на рак и затлъстяване. Лекарите специалисти осъзнаха, че истинската причина за всички тези страдания е изключително високото съдържание на животински мазнини в менюто на американеца, включително и на млечни продукти."

Е, сега в името на равновесието могат да бъдат приведени примери за това колко полезно е млякото, особено българското кисело мляко - нещо, което е забелязал още нобелистът Иля Мечников в началото на ХХ век. Но това са неща, които всички знаем.

Мляко? По-добре не!
Милиони хора по света трябва да бъдат много предпазливи, когато консумират мляко и млечни продукти. Поне 4 са сериозните причини, за да заострят те вниманието си:

1. Lactose Maldigestion е непоносимост към млякото, която погрешно се определя като млечна алергия. Но всъщност храносмилателната система не отделя достатъчно млечен ензим, който разгражда млечните полизахари. Ферментиращата лактозна захар предизвиква в тънките черва газове, подуване, колики, разхлабване. При Lactose Maldigesters има все пак някаква минимална поносимост към мляко, затова мляко може да се консумира, но в неголеми количества. Усвояването му може да се подпомага с лактозни медикаменти, които всъщност допълват липсващия в организма ензим.

Lactose Maldigestion се диагностицира с един тест - Breath Hydrogen Level test (BHL). При тази диагноза все пак е по-добре да се избягва мляко - и на прах, сметана, млечна киселина.

2. Млечна алергия
Това вече е истинската алергична реакция на имунната система срещу млечните протеини като казеин и лактоглобулин. Типичните симптоми са подуване, дразнене, сърбеж, спазми в дихателните пътища, уртикария, внезапно падане на кръвното и дори шок, стомашни болки и диария. Алергията също се диагностицира чрез обичайните тестове. При това заболяване всякакви млечни продукти просто се забравят.


3. Непоносимост към казеин. При тези случаи имунната система произвежда антитела ( IgA и IgG ) на млечния протеин казеин. Болните от аутизъм не понасят казеин и трябва да го избягват. Казеиновите пептиди се абсорбират от чревния епител и се отлагат в бъбреците. Има специални серумни тестове, с които се установява дали в организма на пациента има казеин специфични антитела. Има няколко много редки болести и състояния, при които консумацията на мляко влошава здравето на пациента. Това са синдромът на Хайнер и екзема при деца.

4. Атрофия на власинките в тънките черва. Тя се причинява от казеина, но и от глутена при хора, които имат непоносимост към този протеин.

(Не)поносимостта към млякото е строго индивидуална, но има един надежден и много обикновен метод, с който това може да бъде бързо установено - въздържание от млечните продукти в продължение на месец.

Прясното мляко може да бъде много добре заменено с млека от зърнени култури, соеви и оризови растителни млека и да дари на организма ни много здраве, благодарение на доказано полезните хранителни свойства на тези растителни видове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар