Звездни Цивилизации

вторник, 6 февруари 2018 г.

ГладолечениеКакво се случва, ако ключът към поддържането на жизнена имунна система е просто да не се храним в продължение на няколко дни два пъти годишно?

Учени-изследователи от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис твърдят, че периодичното, продължително гладуване (да не се храним между два до четири последователни дни) не само защитава срещу поражения на имунната система, но и стимулира регенерацията – особено при пациенти със слаба и нарушена имунна система.

Валтер Лонго, професор по геронтология и биологични науки в колежа по геронтология USC Дейвис и директор на Институт по дълголетието USC, съпоставя ефектите на гладуването при мишки и хора, установявайки, че когато тези бозайници гладуват, броят на белите им кръвни клетки намалява. Резултатът – телата им „рециклират“ старите имунни клетки и така предизвикват производство на нови имунни клетки, които да ги заменят. Често с течение на времето имунните клетки се износват и спират да функционират на оптимални нива.

До скоро науката считаше, че не може да се направи много по въпроса с преодоляването на имунния дефицит, освен с процедурите със стволови клетки. Но това най-ново изследване показва, че периодичните цикли на гладуване задействат регенеративен ключ в тялото, променяйки сигналните пътища за хемопоетичните стволови клетки, които генерират кръвта и имунитета. „Нямаше как да предположим, че гладуването може да има такъв забележителен ефект за стимулиране на регенерацията на база на стволови клетки на хемопоетичната система“, заявява Лонго.

„Когато гладувате, организмът се опитва да пести енергия, и едно от нещата, които може да направи, за да спести енергия, е да рециклира много от имунните клетки, които вече не са необходими, и особено тези, които са повредени и износени. Това, което започнахме да забелязваме в изследванията на хора и животни, е че броят на белите кръвни клетки намалява при продължително гладуване. А когато започнете отново да се храните, кръвните клетки се възстановяват. Така започнахме да се питаме: Добре, откъде идват?“

Освен всичко друго, периодичното гладуване може да помогне за възстановяване на автоимунни нарушения, включително и тези, които са предизвикани от ваксини.

Докато изследването се фокусира основно върху пациенти на химиотерапия, чиито имунни системи буквално са опустошени от това смъртоносно, отровно лечение, резултатите от проучването се отнасят и за други, автоимунни заболявания. Чрез предизвикване на производството на нови, здрави имунни клетки, гладуването може да помогне на хора, страдащи от заболявания, които медицината е обявила за нелечими.

Оказва се, че продължителното гладуване принуждава организма да използва запасите от глюкоза, мазнини и кетони, както и голяма част от наличните бели кръвни клетки. Така на практика гладуването действа като детоксикация, изчиствайки старото и заменяйки го с новото. Изследователите твърдят, че реалният резултат е формиране на изцяло нова имунна система.

Цикличното гладуване спомага за понижаването на нивата на ензима РКА – протеин киназа А, за който предишни изследвания доказаха, че укрепва регулирането на самовъзпроизвеждането и плурипотентността на стволовите клетки в допълнение към удължаване на дълголетието.

Периодичното гладуване помага също и за ограничаване нивата на хормона IGF-1, фактор на растежа, който се свързва с остаряването, прогресиране на тумори и риск от рак.

„РКА е ключов ген, който трябва да се изключи, за да могат стволовите клетки да преминат в регенеративен режим“, казва Лонго.

„Това позволява на стволовите клетки да започнат пролифериране и възстановяване на цялата система на организма. А добрата новина е, че по време на гладуването тялото се освобождава от елементите на системата, които са повредени, стари, или неефективни. Ако започнете периодично гладуване и сте със силно повреден организъм от химиотерапия или стареене, цикличното гладуване буквално може да генерира изцяло нова имунна система.“

може да не сте чували или чели за теорията за гладолечението. Там основно се застъпват идеите за миниатюрните количества храна, разпределени на голям интервал от време и "само когато си гладен"; преживяването изключително на вода, мед, чай и плодове... Не е изключено тази философия да ви докара предимно проблеми, но е факт и благотворното повлияване на някои болести.

Малко история
Гладът с лечебна цел е известен от векове, за което говорят съчиненията на древни учени от Египет, Вавилон, Индия, Персия, Китай, Тибет, Гърция и Рим. Питагор, Сократ и Платон споменават за гладуването с цел оздравяване. Хипократ признавал гладуването за най-доброто средство на организма да се освободи от ненужните и отровни вещества. Авицена препоръчвал по 3 до 5 дни въздържание от храна по време на боледуване.

Първият лекар, който в по-ново време препоръчва гладолечението, е американецът Едуард Дюи, на когото хрумнало да лекува по този начин болна от тиф пациентка. Тя повръщала поетата храна, което довело до хрумването на лекаря. След 35-дневен глад с прием само на вода, напълно се възстановила. Същия метод Дюи приложил на детето си, когато се разболяло от дифтерит - ефектът бил повече от добър.
По-късно гладуването било легитимирано като научен метод, прилаган за пречистване на организма. През 1928 г. в Амстердам диетолози признали метода за подходящ при сърдечно-съдови, гастро-ентерологични, ендокринни, кожни, метаболитни и др. заболявания. Било установено, че физиологичният глад в определена степен възстановява имунната система, подобрява работата на стомаха и червата, укрепва и мобилизира организма.

В наши дни най-видният световен диетолог е Пол Брег - доктор по медицина, основател на Здравното движение в Америка. Той е създател на световноизвестната "Система на Брег" за здравословен живот и естествени методи за лечение. Книгата "Чудото на гладуването", издадена на повече от 25 езика в над 20-милионен тираж, предизвиква истински бум и е наричана "Библия на гладолечението". Според нея гладуването е най-добрият, ефикасен и безопасен начин за детоксикация на тялото. Авторът загива при инцидент на 94 години, докато кара сърф (поне това е официалната версия, въпреки че в последните години се появиха различни източници, които оспорват и подлагат на съмнение множество факти от живота на Брег). Според лекарското мнение бил напълно здрав.

Гладолечението в България
Лидия Ковачева е последователката на Пол Брег в България. Тя застъпва теорията, че продължителността на човешкия живот може да бъде увеличена многократно с помощта на «целебния глад». Нейните ученички д-р Виргиния Георгиева и д-р Емилова по-късно създават и собствени центрове за лечение. Всъщност самата Лидия Ковачева умира от сърдечен удар на 88-годишна възраст. Когато била едва на 30 г., заболява от туберкулоза, а след това и от цироза. Пенсионират я на 40 г., лекарите я отписват. Случайно дочува за метода на гладолечение на руския професор Юрий Николаев и започва да го прилага върху себе си. След 12 месеца от туберкулозата няма и следа, а цирозата отшумява от само себе си. «Няма неизцерима болест, но има неизцерими болни!» и «Пълен стомах - празна глава!» - това са известни нейни думи.
Методът й включва няколко дни, през които позволена храна са само плодовете - от 500 до 800 г., и билкови чайове, подсладени с мед. Разрешава се и малко зеленчукова отвара. След няколко "гладни" цикъла от страданието на болния не оставала и следа.

Същността на лечебния глад
Всеки организъм реагира по различен начин на глада. Затова чистият лечебен глад не е широко разпространен. Заменен е с негови "по-меки форми" - само на плодове, на плодове и зеленчуци и други разтоварващи комбинации. По време на глад организмът е подложен на физиологичен стрес. Засилва се дейността на жлезите с вътрешна секреция, повишава се активността на всички системи, променя се психологическият фон, започват да действат механизмите на биохимично пречистване, стимулира се разграждането на мазнините, променя се дори съставът на кръвта. Ето защо този вид разтоварване, но проведен правилно, може да зареди човешкия организъм с енергия за дълго време.
За да е по-леко гладуването, препоръчително е да се избере един постоянен ден в седмицата, в който не сте натоварени - например събота или неделя.

Гладът е по-добър от лекарство?
Има данни, че гладуването може да излекува хипертония, епилепсия, психични заболявания, безсъние, сърдечни болести, диабет, артрит, астма, камъни в жлъчния мехур, кариес, проблеми с венците. Най-ефикасно гладуването се оказва за храносмилателната система - "бори" колити, гастрити, язви и т.н., при които наистина е доказан положителен ефект.

Захранването
След преустановяване на гладолечението, организмът трябва да бъде захранен много внимателно, по строго определен начин. След продължителното гладуване е налице изкушението да се нахвърлим веднага върху храната и да се натъпчем до пръсване. Това може да завърши фатално. След гладуване повече от един ден постепенно се преминава към по-тежките за храносмилане храни. В противен случай гладуването е безпредметно - даже и вредно.

Минусите при подобен тип хранене:
Не се щади мускулатурата - отслабва се цялостно;
Възможно е спиране на цикъла при жените;
Отслабването при гладуване е прекалено рязко.

Опасност?
Гладолечението трябва винаги да се извършва под строг лекарски контрол. И тук важи златното правило: не прибягвайте към самолечение! Гладуването в домашни условия не е безопасно. Според лекарите дългосрочното гладуване - над 3 дни, трябва да се провежда в стационар и под лекарски контрол. Не бива да се гладува напълно повече от 10 дни, като и през това време процесът се контролира от медицинско лице. Според учените продължителното (21 - 35 дни) и безконтролно гладуване може да завърши фатално за 60-70 % от здравите хора и 85-95 % от болните. Към продължителното гладуване трябва да се подходи поетапно. Освен това е необходимо да се спазва неколкомесечна програма на хранене преди това.

В Англия и в САЩ смятат като оптимално 30-дневното лишаване от храна, като в този период пациентът е предимно на легло и под лекарско наблюдение. В Германия медицинското мнение е, че лечебният глад не бива да продължава повече от 21 денонощия. Французите препоръчват 14-дневно пълно гладуване. Такава стъпка не бива да се предприема при туберкулоза, исхемична болест, злокачествени заболявания, цироза, болести на нервната система, Базедова болест, поднормено тегло, при възраст над 60 г., при деца и бременни.

Законовата основа
Съществува публикувана наредба на здравното министерство за нетрадиционните методи на лечение. Документът изрично ограничава лечението чрез гладуване до 7 дни. Според някои лекари оздравителният ефект при този метод започва от осмия ден на очистителното лечение. Естествено, това зависи от теглото, възрастта, болестите, лекарствата. Възможно е да се направят 1-2 дни на плодове, чай и мед, при други пациенти периодът е 5 дни и т.н. Условията са специфични за всеки пациент. Лекуващият лекар може да прецени колко време да приложи подобна програма и в какъв вид да бъде тя. Не бива и да се забравя, че лечебният глад не е панацея.

Гладолечението е само и единствено тип лечение при някои болести, но не и мода или начин на живот. И още нещо - ако човек се храни здравословно през цялото време, то той няма нужда от двадесетдневно гладуване!

Ето невероятния диетичен режим на Лидия Ковачева "Гладолечение" - против всякакви болести, за идеално здраве и форма!

Това е един от най-невероятните и успешни методи за пречистване, излекуване, подмладяване на нашето тяло. С лечебния глад по метода на Лидия Ковачева не само ще свалите качествено килограми, но и ще излекувате тялото си, ще подмладите организма си и ще си възобновите имунните и жизнени сили.

Гладуването за определен период от време е по принцип много стар и отдавна известен метод за лекуване на всякакви болести. Във времето, в което ние живеем, е умишлено позабравен, поради маркетинговата кампания на фармацевтиката, аптекарския и „докторския“ бизнес. Съществуват много начини за гладуване и всеки може да ги прави стига да има малко повече от едно зрънце воля. Тук ще опишем най-приятния и най-лесния метод на Лидия Ковачева – гладуване с плодове и билков чай.

Режимът – спира се всякакъв вид храна, като се приема единствено до 800 г плодове (общо за деня) и билков чай (може да е овкусен с мед и лимон). Чаят и плодовете се редуват през 2 часа, като не се приемат заедно, поради ферментацията, която би се образувала в такъв случай. По-малко от тези количества може, но не и повече. Ако се храните с повече от 800 г на ден, лечебния ефект би бил много бавен.

Защо действа – при всяко едно гладуване организма включва механизма за „автоизхранване“. Какво означава това? Когато спрем да приемаме огромните количества храна, а започнем да приемаме съвсем малко плодове, сок или чай или въобще нищо, организма започва да разгражда собствени вредни тъкани, шлаки и болни клетки, т.е. той започва да се самопочиства като ги разгражда и унищожава и едновременно с това си набавя енергия. Всеки от нас с години трупа токсини, вредни вещества, тлъстини и като не сме дали шанс на тялото ни да си почине от непрекъснатото разграждане на храна, то трупа вредните вещества от храната къде ли не (с идеята, че по-късно ще се занимае с тях, но това по-късно така и не идва). По време на гладуването в нашето тяло стават 2 процеса – разграждане на вредните тъкани и клетки и изграждане на нови, здрави такива.

Колко дълго - всеки сам определя продължителността, като за да има пълен лечебен ефект, тя е 20 дена 2 до 4 пъти в годината. Но дори и за по-кратко време резултатите са невероятни. Още от втория ден на гладуването започват да се разграждат мастните натрупвания около талията и ханша, от 8-ия ден започват да се разграждат токсичните натрупвания във вътрешните органи, налепите в дебелото черво изчезват, разграждат се лошите тъкани в черния дроб и далака, бъбреците се изчистват, натрупванията по стените на кръвоносните съдове, натрупванията по ставите и прешлените, и така всички органи и клетки един по един се изчистват и възобновяват. След 15-16 ден на гладуването идва ред и на очите и ушите. Затова срокът за най-пълноценно гладуване е около 20 дена, за да се даде шанс на тялото успешно да изчисти всички системи и органи.

Резултатът – всеки ден от режима осезаемо ще започнете да сваляте килограми. Ако сте с голямо наднормено тегло свалянето на килограми ще е по-видимо. А ако сте в норма за целия период на провеждане ще свалите общо 3-5 кг. Но не това е най-важното. Най-грандиозния резултат от този режим е, че ще се излекувате физически, психически и емоционално. Здравословното ви състояние ще се подобри многократно, сетивата ви ще се изострят, жизнеността и младостта ще се възвърнат, кожата ще засияе, имунната система ще се повиши, всякакви нервни разтройства ще изчезнат (депресия, апатия, черногледство), дори забележете младите кариеси изчезват. В практиката на гладолечението по каквито и да е методи са лекувани всякакви болести. Във всяка част от вашето тяло ще усетите видимо подобрение.

Какво да очаквате по време на режима – в началото може да ви е трудно, ще изпитвате постоянен глад, но глада всъщност е от мозъка ви. Във вашето тяло има достатъчно храна (дори си имате достатъчно за 20 дни пълно гладуване ако не и повече). Мозъка е този, който е свикнал с навика постоянно да пъхате храна в устата си. Дори може да възникнат „болки“ от глад, но това се случва рядко. Режима по принцип е най-лекия и приятен от всички видове гладолечения. Към средата на периода може да почувствате разколебаване и вътрешна борба (мозъка ще ви казва „недей да продължаваш“, „веднага си хапни едно сиренце или едно саламче“), ако издържите на тези атаки след това ще сте много благодарни и доволни от себе си. Друго, което може да очаквате, е кожата да се обрине силно, акнето или екземите ви да пламнат още повече или да започнете да усещате болните си органи. Това само показва колко отчайваща нужда сте имали от такъв режим. Защо се случва така? Кожата е най-големия отделителен орган и когато провеждаме гладуване се извършва екстремно отделяне на токсини чрез нея и чрез дебелото черво. Затова в първата половина на периода всички проблеми ще се изострят, но след това един по един ще затихват и оздравяват. Също очаквайте езика да започне силно да се облага, ще се покрие с бял, жълт налеп, което е още едно доказателство, че тялото ви е пълно с токсини. Към края на гладуването той ще стане розов и ще спре да се облага.

Захранването – ако смятате да правите какъвто и да е вид гладуване, без да направите старателно и качествено захранване, въобще не го започвайте. Захранването е изключително важно. Ако не го направите както трябва ще си навредите още повече.

Ден 1 от захранването – протича стандартно както дните от режима, но този път заменяме плодовете в едното хранене със сезонен зеленчук. Най-добре да консумираме зеленчуците рендосани или на много ситно нарязани, трябва много старателно да сдъвкваме. Не бива да се добавят никакви овкусители – сол, оцет, подправки.

Ден 2 – същия като ден 1, количествата леко се увеличават.

Ден 3 – към хапванията се добавя 1 сварен картоф или някакъв зеленчук, приготвен на пара.

Ден 4 – може да се премине на следния режим

сутрин – чай и след това плод

обед – малка салатка без сол, може да се добавят пресни подправки (магданоз, копър, 1 скилидка чесън)

следобед – чай или плод

вечеря – отново салата

Ден 5 – като ден 4

Ден 6 – към храненията може да се добавят и зърнени храни (покълнало жито, пълнозърнест хляб и др.)

Ден 7 – към храненията може да се включат и малко ядки.

Ден 8 – ако държите да ядете млечни продукти чак сега може да ги включите, но съвсем малки количества.

Ден 9 – сега може да хапнете и малко бобови и варива (леща, грах, фасул).

Ден 10 – започнете да се храните така:

до обяд – хапвайте нищо друго освен билков чай, прясно изцеден сок, лимонов сок или някакъв плод. Сутрешната обилна закуска не позволява на тялото да се изчисти от токсините и отново започва да ги складира. С плода, сока или чая му помагаме в процеса на изхвърляне на токсините

обедно хранене – хапвайте лека жива храна и никога не преяждайте

вечеря – и вечерята нека бъде лека и приятна и не много късна, защото храната поета в късни часове остава цяла нощ в стомаха ни без да се разгради, започва да ферментира, отделят се токсични газове, които се абсорбират през стените на стомаха и червата и преминават в кръвоносната ни мрежа и затова сутрин като станем сме без енергия, гади ни се, търсим двойното кафе, чувстваме се така сякаш сме бити цяла нощ, събуждаме се с лошо настроение и света ни е крив. Ако сте гладни вечер, не е защото „организма си иска своето“, а защото вие сте му създали този навик. Всичко се свежда до вредни навици. Ако го привикнете на обратното след време ще се чудите как сте живяли така въобще.

Ако държите да ядете месо, включете го в менюто си постепенно след 10-ия ден.

Ако правите 15-20 дневно гладуване захранването трябва да е най-малко 10 дни. Ако правите 10 дневно гладуване захранването трябва да е минимум 5 дни.

Какви болести се лекуват – ВСЯКАКВИ (освен в крайна фаза на развитието им понеже тялото няма да има достатъчно време, за да се самоизлекува, но има и много случаи, въпреки безнадеждността, здравето се е възстановявало). Ето кратък списък на многократно излекувани болести – хипертония, анемия, гастрит, колит, язва, запек, хемороиди, астма, синузит, кожни заболявания (акне, екземи, псориазис, алергични дерматити), болести на бъбреците, черния дроб и далака, артрит, генитални смущения, импотентност, затлъстяване, разширени вени, неврози и депресии и още много, много други.

Колко често – ако имаме тежки здравословни проблеми е необходимо да се направят няколко курса от по 20 дена, като си правите почивка от 1-2 месеца. Ако ви е трудно може да започнете гладуване с 5 дена, след няколко седмици да направите 10 дневно и така постепенно да увеличите до 20 дена. Когато през годината направите няколко курса, следващите години е достатъчно профилактично да гладувате веднъж на пролет и ще сте здрави дълго време след това (всичко зависи какво ви е менюто през останалото време). Добре е всяка седмица да гладувате за 1 ден, е то тогава наистина ще постигнете неочаквано добро здраве, младост и дълголетие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар