Звездни Цивилизации

петък, 30 октомври 2020 г.

 ЛУКЪТ -  ЛЕЧИТЕЛЯ



Изглежда, че може да има по-прост и познат лук, познат от детството? Някой го обича, някой не, но малко хора знаят, че съдържа много полезни вещества. 


"ЛУКЪТ - от седем заболявания": какво трябва да знаете за този невероятен зеленчук

Лукът е един от най-уважаваните зеленчуци на българската трапеза. В края на краищата това е незаменима съставка в много ястия. В допълнение, това е доказан продукт от векове, който облекчава повечето заболявания. Вероятно няма по-достъпно и ефективно средство, което ви позволява да излекувате цялото тяло.


Историческа справка

Лукът луковици е доста древно зеленчуково растение. Първите спомени за отглеждането му датират от петото хилядолетие пр. Н. Е. д. Надпис за него е намерен на египетската пирамида.


Смята се, че неговата родина са страните от Средиземно море и Азия . Той дойде при нас с римляните, които го доведоха от кампаниите. Благодарение на своите кулинарни качества, лукът бързо набира популярност и се разпространява по целия свят.


"ЛУКЪТ - от седем заболявания": какво трябва да знаете за този невероятен зеленчук

Богата композиция

Какво предизвика такава слава? Всъщност и до днес лукът представлява интерес: характеристики, химичен състав, свойства - всичко притеснява потребителите. Този невероятен зеленчук ви поддържа здрави през цялата година. В края на краищата се отличава с наличието в състава на богат списък с хранителни вещества:


На първо място, това е желязо и този микроелемент се запазва добре по време на термичната обработка, така че този зеленчук може да се пържи, пече и вари: под каквато и да е форма, той ще насити тялото с желязо, което е важно за него.


Калият го прави полезен за сърдечно-съдовата система, чието укрепване е много полезно. Но не можете да ядете твърде много от него, тъй като излишъкът от продукта провокира аритмия.


Хората, страдащи от запек, също могат да опитат ефекта на зеленчука - той със сигурност ще ги освободи от този проблем. Също така ще прочисти кръвта, ще намали кръвното налягане и ще помогне при обща слабост.


Лукът е полезен и за мъжете - той е включен в топ продуктите, които стимулират потентността, така че при нарушения в гениталната област се препоръчва редовното му използване.


И това, разбира се, не е всичко - зеленчукът действа като леко хапче за сън, успокояващо нервната система, поради което е показан при нарушения на съня.


Естествено, той е много полезен при недостиг на витамини , тъй като съдържа основния набор от витамини в големи количества. 



По същата причина подобрява имунитета . 


Витамин "С" , който се намира в най-голямо количество в лука. Достатъчно е да изядете един пресен лук, така че дозата му да е достатъчна за възрастен за целия ден.


Фитонцидите правят лука полезен не само за ядене: ако го помиришете за ТОРС и други настинки, микробите ще умрат по-бързо. А ежедневната консумация на пресни зеленчуци е необходима през периода на епидемиите.


Витамин PP. Този компонент нормализира кръвната захар и холестерола. Той перфектно укрепва кръвоносните съдове.


Витамини от група В. Насърчават повишаване на устойчивостта на стрес, стимулират функционирането на мозъка. Нормализиране на метаболизма. Те могат да подобрят състоянието на кожата, ноктите, косата.


Витамин С . Благодарение на него лукът повишава имунитета, предпазва тялото от настинки, вирусни заболявания.


Витамин Е. Придава антиоксидантни свойства на зеленчука.


Витамин Н . Това е едно от най-ефективните средства за укрепване на ноктите и красотата на косата. Освен това подобрява функционирането на нервната система.


Целулоза. Осигурява на организма прочистване от токсини и токсини. Насърчава елиминирането на излишния холестерол. Нормализира функцията на червата.


Микро-, макроелементи. Калций, сяра, хлор, фосфор, мед, йод, цинк, флуор , калий, натрий, хром, магнезий, желязо, манган и много други. Те помагат за укрепване на зъбния емайл и костите. Благоприятно повлияват работата на сърцето и кръвоносните съдове. Те помагат за нормализиране на кръвното налягане, регулират метаболизма. Защитете тялото от анемия. Те нормализират функционирането на ендокринната система и мозъка.


Флавоноиди. Тези вещества предотвратяват образуването на ракови клетки.


Зеленчукът е богат на каротин, никотинова, лимонена и ябълчена киселини.

Органичните киселини, маслата имат способността да разграждат мазнините, да подобряват храносмилането. Благодарение на ниското си съдържание на калории и полезните свойства за изгаряне на мазнини, зеленчукът допринася за загуба на тегло.


Защита от вирус 

Летливите вещества - етерични масла и гликозиди - определят лечебния ефект на лука. Полезните свойства и противопоказания, разгледани по-долу, трябва да бъдат известни на всички. Зеленчукът е способен да убива повечето патогенни микроби, като: 


туберкулозен бацил; 

грипен вирус; 

дифтериен бацил. 


Всеки знае колко бързо може да изчисти стая от различни патогенни микроби. Лекарите, след като проучиха лука, полезните свойства и противопоказанията, стигнаха до заключението, че по време на епидемии зеленчук трябва да бъде удрян и поставен в стая, за да се отърве от вирусите. 


"ЛУКЪТ - от седем заболявания": какво трябва да знаете за този невероятен зеленчук

Можете просто да нарежете лука и да го поставите в стаята на чиния. Правя точно това с добавянето на накълцан чесън ...


етнонаука 

Лукът се търси не само в готвенето. Употребата и противопоказанията за употребата на зеленчуци са представлявали интерес за човечеството от древни времена. Не е изненадващо, че лукът се използва широко в рецептите на традиционната медицина . Тя ви позволява ефективно да лекувате: 


дихателни заболявания; 

запушване на носа; 

циреи; 

диабет; 

хипертония; 

зъбобол; 

хемороиди; 

коклюш; 

отит; 

изкълчване.


 Полезни характеристики 

"ЛУКЪТ - от седем заболявания": какво трябва да знаете за този невероятен зеленчук

Много хора искат да знаят повече за лука (съдържание на калории, полезни свойства). За съжаление може да донесе и вреда на организма. Но повече за това по-късно. Сега нека се докоснем до полезните ефекти: 


Лукът е много търсен в готвенето. Той е добре дошла съставка в почти всяко ястие, което му придава уникален, изискан вкус. 



Голямото количество желязо, съдържащо се в зеленчука, предпазва организма от анемия. Освен това съдържанието му не се променя дори след термична обработка. 


Лукът предизвиква апетит и подобрява стомашната секреция. 


Калият, който е част от състава, има положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове. 


Зеленчукът помага за прочистването на кръвта. 


Има успокояващ ефект, стабилизира нервната система и подобрява съня. 


Някои източници твърдят, че яденето на лук е отлична профилактика на повтарящи се инфаркти. 


Всички знаят за борбата с настинките на този продукт. 


Луковите маски позволяват безжизнена, отслабена, скучна коса да блести с красота . Освен това те допринасят за подобряване на техния растеж. 


Витамините, с които лукът е богат, предотвратяват недостига на витамини и повишават имунитета. 


Антибактериалните свойства са неоспорими. Лукът в човешкото тяло унищожава различни микроби.


Противопоказания 

Не всички хора могат да ядат лук. Полезните свойства и противопоказания са несравними. Разбира се, това е много ценен зеленчук, но всеки човек има свои собствени характеристики. Противопоказанията включват: 


Сърдечно заболяване. Не се препоръчва да се злоупотребява със зеленчука за такива патологии. 


Чернодробни заболявания. 


Хипертония. Лукът може да повиши кръвното налягане. 


Астма. Понякога зеленчукът може да провокира атака. 


Язвени заболявания. Лукът дразни лигавицата. 


Метаболитни нарушения. Хората с такъв проблем не трябва да злоупотребяват с продукта, тъй като той провокира образуването на газове и слуз в организма. 


Горните предупреждения са за суров лук. 

Пържени, варени, задушени, зеленчукът е напълно безвреден. 

Друг недостатък на лука е неприятната миризма, която се появява след изяждането му. За да се отървете от него, ако е необходимо, позволява пържени орехи или магданоз. Но такива методи са ефективни, ако се яде малко количество зеленчуци. 



Подготовка 

"ЛУКЪТ - от седем заболявания": какво трябва да знаете за този невероятен зеленчук

Както знаете, продуктът се използва не само суров. Как термично обработеният лук влияе на тялото? Ползите и противопоказанията еднакви ли са или не?


 Не само суровите зеленчуци имат лечебни свойства. Пърженият лук е полезен за организма. Приготвен в масло, той помага за смекчаване на кашлицата и облекчаване на повечето настинки. 


Когато се пече, той премахва излишната захар от кръвта. Този ефект се потвърждава от вековния опит на народните лечители и научните изследвания на съвременните учени. 


За хора, страдащи от заболявания на лигавицата, термично обработеният лук е подходящ за консумация. 


Не забравяйте, че лукът, когато се използва правилно, помага в борбата с много заболявания и не вреди на организма. Бъдете здрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар