Звездни Цивилизации

сряда, 27 ноември 2024 г.

 БОЛЕСТИТЕ, КОИТО ИДВАТ ОТ ХРАНАТА



Качеството на хранителните продукти е един от най-важните проблеми за българите, тъй като то е свързано с влошаването на здравето и качеството на живота им. Много голяма част от болестите са свързани с лошото хранене – сърдечно-съдови, онкологични, диабет и др. Медиците наричат тези болести управляеми патологии, тъй като смъртността от тях може да се намали благодарение на по-качественото хранене.
Влошаването на здравето на българите се дължи на два основни проблема
1. В продуктите има вредни за здравето вещества – химикали и средства за растителна защита, ГМО, хормони, антибиотици, хранителни добавки, хидрогенизирана мазнини и др. Контролът на качеството на храните в България е силно занижен, да не кажем никакъв; не е ясно дали в страната има микробиологични лаборатории и лаборатории за радиационна безопасност на продуктите и дали се контролират атибиотиците и химикалите в храните. В Щатите се контролират три хиляди хранителни добавки – консерванти, оцветители, ароматизатори, стабилизатори. В България не се контролира нито една от тези съставки. Установено е, че годишно един човек употребява от 2,5 до 9 кг вещества, които не са хранителни продукти, а са хранителни добавки.
2. Заради многократните преработки и замразявания продуктите губят естествените си свойства и нужните на организма витамини, минерали и микроелементи. Последиците за здравето от това са катастрофални. От храната трябва да получаваме всички нужни елементи, които са около 200. Повече от половината от тях са незаменими. Когато дълго време не получаваме необходимите вещества, това води до болести.
3. Храните, които се внасят, не се подлагат на контрол.
Некачественото хранене е бомба със забавено действие. То води до бавни промени в организма, отслабване на имунитета, засилване на хроничните болести, които водят до редица заболявания.
В големите градове делът на вносните храни стига до 80%. Там действа принципът – “ядем, каквото ни предлагат”.
Освен това много български производители не се свенят да произвеждат фалшификати. Който работи нечестно, трябва да бъде санкциониран. Имаме основание да се съмняваме, че и биологично чистите храни може да са менте срещу по-високи цени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар