Звездни Цивилизации

събота, 30 ноември 2024 г.

 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВИТАМИН У



Витамин У е витаминоподобно съединение, което е средство с метаболитно действие; то оказва влияние върху обменните процеси в организма, разказват експерти. Съкратено съединението наричат ММС; то е производно на аминокиселината метеонин.

Терминът „витамин У“ е въведен в научната общност през 1950 г., когато изследователи изучавали влиянието му върху стомашно-чревния тракт, конкретно – върху заздравяването на язва на стомаха. На латински язва е „улкус“, откъдето произлиза името „витамин У“.

Не е нужно витамин У да се приема отделно, както и да се проверява наличието му в организма с анализи.

Той се съдържа в зеленчуците от семейство кръстоцветни: белокочанното зеле, карфиола, брюкселското зеле, броколи; витамин У съдържат също ряпата, целината, доматите и зеленият чай.

Ежедневната употреба на тези зеленчуци напълно задоволява дневната потребност от витамин У, отбелязват експерти.

На кого е нужен витамин У

Витамин У е необходим преди всичко за хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Лекари съветват такива пациенти да увеличат количеството зеле в менюто си.

Най-важното въздействие на витамин У върху организма е гастропротекторно.

Последни изследвания показват, че витамин У снижава нивото на лошия холестерин в кръвта (липопротеидите с ниска плътност).

Няма коментари:

Публикуване на коментар