КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВИТАМИН У
Витамин У е витаминоподобно съединение, което е средство с метаболитно действие; то оказва влияние върху обменните процеси в организма, разказват експерти. Съкратено съединението наричат ММС; то е производно на аминокиселината метеонин.
Терминът „витамин У“ е въведен в научната общност през 1950 г., когато изследователи изучавали влиянието му върху стомашно-чревния тракт, конкретно – върху заздравяването на язва на стомаха. На латински язва е „улкус“, откъдето произлиза името „витамин У“.
Не е нужно витамин У да се приема отделно, както и да се проверява наличието му в организма с анализи.
Той се съдържа в зеленчуците от семейство кръстоцветни: белокочанното зеле, карфиола, брюкселското зеле, броколи; витамин У съдържат също ряпата, целината, доматите и зеленият чай.
Ежедневната употреба на тези зеленчуци напълно задоволява дневната потребност от витамин У, отбелязват експерти.
На кого е нужен витамин У
Витамин У е необходим преди всичко за хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Лекари съветват такива пациенти да увеличат количеството зеле в менюто си.
Най-важното въздействие на витамин У върху организма е гастропротекторно.
Последни изследвания показват, че витамин У снижава нивото на лошия холестерин в кръвта (липопротеидите с ниска плътност).
Няма коментари:
Публикуване на коментар